Problem z odpalaniem silnika na ciepło Avensis 2.0 TD 2CTE

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
U mojego Taty w Avensis 2.0 TD 2CTE jest problem z odpalaniem silnika na ciepło, jak jest zimny to jest OK, a jaki ciepły to trzeba go długo kręcić.
Bigelektron - co należy posprawdzać, aby wyeliminować ten problem?
Podpinałem tester i nie pokazuje błędów.

niewiem ....ja sie na tym nieznam.

Bigelektron - przecież Ty wiesz wszystko o Toyotkach.
Odpinałem czujnik temperatury wody przy ciepłym silniku i nadal ciężko odpalał.
Co jeszcze należy sprawdzić?

Może Big... zapomina wszystko na urlopie

jeśli ciężko pali na ciepłym to tulejki na rozruszniku ja bym obstawiał

jak masz zimny to ciaśniej trzymają a jak masz ciepły to dostają większego luzu i i wirnik zamiast chodzić centrycznie chodzi jak mimośród

ale ja tylko tak obstawiam a wiesz że z opinią jest jak z dziurą w Du..ie

Każdy ma swoją

Zgodnie z prawami fizyki w tym przypadku występuje rozszerzalność cieplna, a nie na zimnym jest ciaśniej.
Poza tym rozrusznik był wymieniony na nowy.
Tak więc przyznaję Ci rację:
Cytat:
że z opinią jest jak z dziurą w Du..ie

Bigelektron - ratuj, bo bez Twojej wiedzy ani rusz!!!

Cytat:
2012-07-26 21:34:15, Alien_Obcy pisze:
Zgodnie z prawami fizyki w tym przypadku występuje rozszerzalność cieplna, a nie na zimnym jest ciaśniej. Poza tym rozrusznik był wymieniony na nowy. Tak więc przyznaję Ci rację: Bigelektron - ratuj, bo bez Twojej wiedzy ani rusz!!!

Ale to prawda ...
nic niewiem na temat tego silnika bo jest stary ,widzialem go moze 2-3 razy w zyciu i nigdy nic sie w nim nie zepsulo.
Wiec na odleglosc mimo najszczerszych checi nic ci nie pomoge.
ale zacznij od tego ile kreci rozrusznik i czy nie obslizguje na sprzegielku, i zrob test rozruchowy akumulatora.
Milej zabawy.
wracam z urlopu po 20 sierpnia i do tego czasu bede niedostepny , chyba ze sie komus zepsuje Toyota Na Chalkidikach to moze pomoge costam...

Zastanawiam się, czy to nie jest problem z czujnikiem temperatury paliwa na pompie wtryskowej o numerze 89454-60010.
Czujnik temperatury

Co o tym sądzicie?