Pistolet lakierniczy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam

to będzie pierwszy kontakt z jakimkolwiek pistoletem. potrzebuje czegoś do podkładu epoksydowego, jeśłi się da to również do lakieru na to ( czyli na chłopski rozum pewnie też epoksydowego )

czytałem conieco na lakiernik.info jednak nic konkretnego nie ustaliłem, zresztą tam tematy są o pistoletach za ponad 1000 zł a ja lakierni nie otwieram.

co byście polecili do nakładania podkładu epoksydowego ?
kompresor na wyjściu ma koło 300 l / min
cena nie wygórowana, jeśłi pistolet miał by obsłużyć wszystko to niech kosztuje max 300 zł.

pozdrawiam

ja korzystam z pistolet mam obecnie takie 3 sztuki, jeden do podkładu epoksydowego strasznie się czyści po tym, drugi z dyszą 2.0 do podkładu wypełniającego i 1.4 do malowania, szczerze gdy się nie ma komory lakierniczej to wystarcza szczególnie że są tutaj wszystkie regulacje jakie potrzeba a przemalowały już nie jedno auto czy felgi i nic się z nimi nie dzieje. No po za tym od epoksydu ale to przez to że nie zawsze go rozbierałem po malowaniu.

90 zł to nie pieniądze jeśłi ma działać ze wszystkim

problemem może być zapotrzebowanie na powietrze, nie wiem jak to się zachowa w połączeniu z kompresorem 100 l , 300 l/min

http://allegro.pl/pistolet-lakierniczy-sico-red-hvlp-1-4-1-7-2-0-i2792732998.html

Ja z kolei "do wszystkiego" uzywam od marca 2012 takiego pistoletu. Dosłownie katuje go, bo maluje nim wszystkim - podkladem epoksydem, farba olejna, podkladem akrylem, jakimis lakierami. Nie rozbieralem go nigdy do tej pory, tylko dokladnie myje po kazdym malowaniu i chodzi swietnie. dysza 1.4 . polecam.

Do wymalowan gdzie zalezy mi szczegolnie na dobrym efekcie uzywam air gunsy az3 hte2. To taki moj pistolet "od swieta". Troche inna polka cenowa (ok. 500zl).

zielony musi mieć ciśnienie ok4barów ale mniejsze zapotrzebowanie, czerwony niższe ale większe zapotrzebowanie. Ja malowałem dwoma kompresorami 50L połączonymi ze sobą i dawało rade bez problemów, teraz mam 100L na dwóch tłokach, nie znam parametrów i nie schodzi poniżej 7 barów jadąc cały czas. Ja przed samym pistoletem mam jeszcze dodatkowy manometr na szybko złączkach wtedy idzie odpowiednie ciśnienie w samym pistolecie.
Druga rzecz to nie powinno się stosować tego samego pistoletu do podkładu i lakieru, i nie tylko z powodu innych zalecanych dysz bo niektóre podkłady też da się nałożyć 1,4 tak jak np APP ale ostatnio potrzebowałem biały podkład Haya i bez dyszy 2.0 ani rusz więc kup sobie dwa pistolety i będziesz zadowolony.
ps. W sklepie gdzie kupuje zapytałem się czym się różnią te lepsze nie umiał mi odpowiedzieć hehe, możesz zrobić też tak że do podkładu coś taniego a do lakieru coś lepszego.

chyba te kolory zamieniłeś

czyli jak bym kupił dwa czerwone, jeden z dyszą 1.4 oraz drugi 1.7 lub 2.0 do podkładu to powinno mnie zadowolić ?

to są dopiero początki więc jakiegoś super lakieru kłaść nie będę, metal ma po prostu nie zardzewieć i jako tako wyglądać, to i tak ma być na kjs. Jeśli mnie wciągnie i będą środki to może zakupię coś dorższego.

czyli dobrze myślę z dwoma czerwonymi ?

lub jeden taki a drugi taki np, czerwony 2.0 do podkładu i zielony 1.4 do lakieru.

tylko do końca nie wiem jak ma się to zapotrzebowanie na powietrze do parametrów kompresora

pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: rafal125p dnia 2012-12-13 14:46:16 ]

do mało wydajnych kompresorów pistolety typu HP.

Jak juz się nauczysz na no name, poleceam jonnesway'a -ja-6111. Jeden z lepszych i tańszych pistoletów moim zdaniem, a miałem już kilka w ręku.

teraz to już zgłupiałem bo zawsze mi się wydawało że jest odwrotnie, przynajmniej w sklepie jak mi się spytali jaki mam kompresor polecili zielony, czyli wynika że potrzebuje mniejszą ilość powietrza i w sumie nowsza technika i niby wydajniejszy jest i mniej pyli, jak będę w garażu to zobaczę w instrukcje.

Wszystkie inne lvlp i hvlp nie potrzebują dużego ciśnienia, ale za to potrzebny jest spory przepływ powietrza. W HP jest odwrotnie, mniejszy przepływ, większe ciśnienie.
Mój kompresor daje rade przy wydajnośći 296l/min i butli raptem 50L, ale kosztował 1,5tyś.

problemem jest fakt, że w necie czy nawet w sklepach z lakierami goscie mylą pojemność z wydajnościa kompresora, nie znają ich zależności etc.