Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Try3ek F&F Sympatyk bmw e30, mondeo ST220 Luboń | 2012-12-12 23:42:18 ja korzystam z pistolet mam obecnie takie 3 sztuki, jeden do podkładu epoksydowego strasznie się czyści po tym, drugi z dyszą 2.0 do podkładu wypełniającego i 1.4 do malowania, szczerze gdy się nie ma komory lakierniczej to wystarcza szczególnie że są tutaj wszystkie regulacje jakie potrzeba a przemalowały już nie jedno auto czy felgi i nic się z nimi nie dzieje. No po za tym od epoksydu ale to przez to że nie zawsze go rozbierałem po malowaniu. |
piotres87 126P FL 1.2MPI 89' Pomiechówek | 2012-12-13 01:49:20 http://allegro.pl/pistolet-lakierniczy-sico-red-hvlp-1-4-1-7-2-0-i2792732998.html
Ja z kolei "do wszystkiego" uzywam od marca 2012 takiego pistoletu. Dosłownie katuje go, bo maluje nim wszystkim - podkladem epoksydem, farba olejna, podkladem akrylem, jakimis lakierami. Nie rozbieralem go nigdy do tej pory, tylko dokladnie myje po kazdym malowaniu i chodzi swietnie. dysza 1.4 . polecam. Do wymalowan gdzie zalezy mi szczegolnie na dobrym efekcie uzywam air gunsy az3 hte2. To taki moj pistolet "od swieta". Troche inna polka cenowa (ok. 500zl). |
Try3ek F&F Sympatyk bmw e30, mondeo ST220 Luboń | 2012-12-13 10:23:17 zielony musi mieć ciśnienie ok4barów ale mniejsze zapotrzebowanie, czerwony niższe ale większe zapotrzebowanie. Ja malowałem dwoma kompresorami 50L połączonymi ze sobą i dawało rade bez problemów, teraz mam 100L na dwóch tłokach, nie znam parametrów i nie schodzi poniżej 7 barów jadąc cały czas. Ja przed samym pistoletem mam jeszcze dodatkowy manometr na szybko złączkach wtedy idzie odpowiednie ciśnienie w samym pistolecie.
Druga rzecz to nie powinno się stosować tego samego pistoletu do podkładu i lakieru, i nie tylko z powodu innych zalecanych dysz bo niektóre podkłady też da się nałożyć 1,4 tak jak np APP ale ostatnio potrzebowałem biały podkład Haya i bez dyszy 2.0 ani rusz więc kup sobie dwa pistolety i będziesz zadowolony. ps. W sklepie gdzie kupuje zapytałem się czym się różnią te lepsze nie umiał mi odpowiedzieć hehe, możesz zrobić też tak że do podkładu coś taniego a do lakieru coś lepszego. |
Try3ek F&F Sympatyk bmw e30, mondeo ST220 Luboń | 2012-12-14 10:12:26 teraz to już zgłupiałem bo zawsze mi się wydawało że jest odwrotnie, przynajmniej w sklepie jak mi się spytali jaki mam kompresor polecili zielony, czyli wynika że potrzebuje mniejszą ilość powietrza i w sumie nowsza technika i niby wydajniejszy jest i mniej pyli, jak będę w garażu to zobaczę w instrukcje. |
jaqo F&F MEMBER 126elx + C classe Warszawa | 2012-12-15 13:47:22 problemem jest fakt, że w necie czy nawet w sklepach z lakierami goscie mylą pojemność z wydajnościa kompresora, nie znają ich zależności etc. |