Wymiana łożysk kół przednich w Corolli e12.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Od pewnego czasu słyszę niepokojące dźwięki z układu napędowego. Najprawdopodobniej szumią łożyska. Przebieg mam dość duży (230 tys. km). Podniosłem auto na lewarku i obracam kołem, ale nie potrafię stwierdzić czy to są zużyte łożyska. Obraca się cała oś, no i trudno stwierdzić, czy to wina łożysk....
Czy jestem w stanie sam je wymienić? Na pewno będzie konieczny ściągacz, ale czy do założenia konieczna będzie prasa?. Co z nakrętką, najpewniej trzeba też kupić nową, jest zaklepana.
Ktoś z forumowiczów wymieniał sam łożyska w przednich kołach?

ściągaczy specjalnych nie potrzeba,ale prasa w 100% potrzebna ,chyba że ktoś ma specjalne tuleje i śruby wyciągająco-wciągające to się da zrobić ale na prasie to idzie gładko i profesjonalnie jest zrobione,i jeszcze wiedza gdzie cisnąć w którym momęcie i żeby było wszystko w osi bo idzie spiepszyć.

Mniej więcej to tak wygląda:

Właśnie zakupiłem na Allegro 2 komplety: łożysko, pierścień segera i nakrętkę.

Spróbuję wymienić sam. Będę wdzięczny za uwagi dotyczące wymiany łożyska.

Cytat:
2013-03-25 17:41:39, panjarekp pisze:
Mniej więcej to tak wygląda: Właśnie zakupiłem na Allegro 2 komplety: łożysko, pierścień segera i nakrętkę. Spróbuję wymienić sam. Będę wdzięczny za uwagi dotyczące wymiany łożyska.

Wez to zanies do mechanika zeby to wyprasowal i wprasowal bo jak sobie pekniesz zwrotnice to tylko straty beda ,a do tego potrzebna wprawa ,a jak juz chcesz koniecznie to sobie zdemontuj i zamontuj sama zwrotnice.

Jak już przyjdą łożyska, to będę chciał podjechać do mechanika. Nie wiem tylko czy uda mi się to załatwić przed świętami. Problem z tym, że muszę wyjechać na święta, a nie chciałbym jechać z takim łożyskiem 500 km...
Pozdrawiam

Jestem po wymianie łożysk. Koszt wymiany u mechanika 60 zł za koło.
W moim przypadku musiałem jeszcze dokupić piastę. Sam bym sobie nie poradził z tą wymianą. Nie mam prasy.

witam
czy wymiana łożysk pomogła na twój problem? tzn. czy wycie zniknęło?

pozdrawiam
Artur

Tak, po wymianie łożysk wszystko jest OK. Żadne niepokojące dźwięki nie dochodzą z kół i zawieszenia.