Schemat podłączenia wycieraczek i spryskiwaczy przednichlamp

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, potrzebuje schematu podłączenia spryskiwaczy i wycieraczek lamp przednich. Moja niva nie była w to wyposażona a ja juz kupiłem zbiornik na dwie pompki, silniczki wycieraczek i same pióra wycieraczek. Zostało tylko podłączyć.

Tylko jak?

Podprowadzenie płynu będzie proste trochę przewodu trójnik i będzie grała gitara za to elektryka u mnie w 7 jest podłączone tak że wycieraczki na reflektorach zadziałają podczas włączenia spryskiwaczy ale przy włączonych światłach. Gdzies to miałem bo muszę u sb poprawić jak znajde dam ci odrazu znać. A więc tak jeden silniczek w zbiorniczku jeden odpowiada za wycieraczki drugi za wycieraczki na reflektorach teraz zalezy od cb czy chcesz isc na łatwiznę czy nie jak chcesz isc na łatwiznę pociągnij trochę kabla i podłącz po prostu pod te oryginalne kable które są juz. Jesli nie to musisz ciągnąc kable do środka samochodu rozebrać kolumne kierownicy kontrola w ruch i szukaj kabla + który będzie odpowiadał za prąd do spryskiwaczy. 2 wycieraczki to juz dla twojego uznania zmostkuj kable żeby nie ciągnąc za dużo czyli z prawej wycieraczki pociągnij do lewej i potem juz leci jeden kabel i masz pare wyjść podłączasz pod wycieraczki: czasowe,stałe,pod spryskiwacze tak jak ja mam lub ewentualnie jak chcesz możesz sobie podłączyć to pod przycisk po prostu.

Cytat:
2014-02-19 19:18:47, Astro2107 pisze:
Podprowadzenie płynu będzie proste trochę przewodu trójnik i będzie grała gitara za to elektryka u mnie w 7 jest podłączone tak że wycieraczki na reflektorach zadziałają podczas włączenia spryskiwaczy ale przy włączonych światłach. Gdzies to miałem bo muszę u sb poprawić jak znajde dam ci odrazu znać. A więc tak jeden silniczek w zbiorniczku jeden odpowiada za wycieraczki drugi za wycieraczki na reflektorach teraz zalezy od cb czy chcesz isc na łatwiznę czy nie jak chcesz isc na łatwiznę pociągnij trochę kabla i podłącz po prostu pod te oryginalne kable które są juz. Jesli nie to musisz ciągnąc kable do środka samochodu rozebrać kolumne kierownicy kontrola w ruch i szukaj kabla + który będzie odpowiadał za prąd do spryskiwaczy. 2 wycieraczki to juz dla twojego uznania zmostkuj kable żeby nie ciągnąc za dużo czyli z prawej wycieraczki pociągnij do lewej i potem juz leci jeden kabel i masz pare wyjść podłączasz pod wycieraczki: czasowe,stałe,pod spryskiwacze tak jak ja mam lub ewentualnie jak chcesz możesz sobie podłączyć to pod przycisk po prostu.

Jeśli masz schemat jakis to wygodniej bedzie ze schematem, aczkolwiek mówisz żeby zmostkowac dwie pomki ze sobą? tylko że żadziej używa się spryskiwaczy reflektorów niż szyb.

Wpadłem na taki pomysł, żeby zrobic to na osobnym przycisku i w momencie kiedy bede trzymać przycisk wszystko bedzie działać, ale jeśli puszczę to czy cykl sie skończy. Trzebaby zastosować przekaźnik, dlatego szukam oryginalnego schematu jak było to robione w fabryce

[ wiadomość edytowana przez: Martinoo dnia 2014-02-19 23:02:55 ]

stare i nowe szczotki lamp:
szczotki lamp - wycieraczki lamp

choć szczerze powiedziawszy lepiej założyć spryskiwacze wysokociśnieniowe.. np. z Wołgi.. lub dowolnego auta zachodniego, ze względu na mniejsza ilość elementów, które mogą ulec awarii.

tutaj masz foto z kopiejki:
montaz wycieraczek na lampy lada 2101

Tu masz schemat fabryczny, z zaworem elektrycznym podawania wody na lampy:
schemat elektr. wycieraczek lamp lada 2107

Bartek, tu też chodzi o klimat dawnych czasów. Więc taka wycieraczka to jest to.

-----------------
АвтоBA3 непобедим, скрутим, склеим, полетим

Cytat:
2014-02-20 09:24:02, SzokoLada pisze:
Bartek, tu też chodzi o klimat dawnych czasów. Więc taka wycieraczka to jest to.

Właśnie tu nawet nie chodzi o samo mycie tylko o ten klimat. Jestem w trakcie renowacji nivy z 1997 którą ktoś lekko mówiąc zajechał

Cytat:
2014-02-20 08:14:28, bartixr pisze:
stare i nowe szczotki lamp: szczotki lamp - wycieraczki lamp choć szczerze powiedziawszy lepiej założyć spryskiwacze wysokociśnieniowe.. np. z Wołgi.. lub dowolnego auta zachodniego, ze względu na mniejsza ilość elementów, które mogą ulec awarii. tutaj masz foto z kopiejki: montaz wycieraczek na lampy lada 2101 Tu masz schemat fabryczny, z zaworem elektrycznym podawania wody na lampy: schemat elektr. wycieraczek lamp lada 2107

No schematu wynika że spryskiwanie lamp włącza się wtedy kiedy pryska się na szyby?

Proszę przetłumaczcie mi ten schemat z ruskiego na nasze

Co muszę dokupić do zestawu by zamontować? Mam juz: ramiona wycieraczek z piórami, silniczki wycieraczek reflektorów, zbiornik na dwie pompki no i dwie pomki

[ wiadomość edytowana przez: Martinoo dnia 2014-02-20 11:04:03 ]

Potrzebne jeszcze ramki na lampy, aby wycieraczka mogła się obracać. Zaworki, aby nie cofnął się płyn.

-----------------
АвтоBA3 непобедим, скрутим, склеим, полетим

Cytat:
2014-02-20 11:41:34, SzokoLada pisze:
Potrzebne jeszcze ramki na lampy, aby wycieraczka mogła się obracać. Zaworki, aby nie cofnął się płyn.

ramki też mam, została tylko kwestia podłączenia pod napiecie i w którym miejscu było by najbardziej optymalnie i przez jaki przekażnik

koledzy a powiecie mi jak uruchamiane są wycieraczki refletorów? czy podpiete są pod spryskiwacze szyb czy pod co?

musisz mieć włączone światła mijania. włączają się przy włączeniu wycieraczek szyby

Cytat:
2014-03-06 13:44:28, glod pisze:
musisz mieć włączone światła mijania. włączają się przy włączeniu wycieraczek szyby

i chodzą cały czas z wycieraczkami szyb? Przecież to nie logiczne

Włączają się przy uruchamianiu spryskiwaczy, przy włączonych światłach mijania.

Cytat:
2014-03-07 16:34:09, Martinoo pisze:

to właśnie logiczne, masz włączone światła i brudną szybę, włączasz spryskiwacz i wycieraczki, czyszczą się jednocześnie brudne reflektory jak i szyba czołowa,

jest tak w większości o ile nie we wszystkich samochodach na całym świecie

Cytat:

to właśnie logiczne, masz włączone światła i brudną szybę, włączasz spryskiwacz i wycieraczki, czyszczą się jednocześnie brudne reflektory jak i szyba czołowa,

jest tak w większości o ile nie we wszystkich samochodach na całym świecie

w madzrzejszych autach z spryskiwaczami wysokocisnieniowymi funncja jest programowalna, co ile uzyć wycieraczek szyby maja być oczyszczone.
np. w volvo co 5 uzycie wycieraczki/spryskiwacza szyby i nie czescicj niz 5 minut.

Cytat:

to jest ogiczne tak jak umnie tykam lekko spruskiwacze tak zeby na szybe nie polecialo nawet jak cos niech leci i wycieraczki na reflektorach działają raz czyli gora dol kolejny raz psikne znowu. One nie są na stałe tylko za każdym psiknięciem wykonuje poprostu ruch gora dol i tyle. Nie chodzi z wycieraczkami szyb bo wycieraczki reflektorów są pod spryskiwacz a nie pod wycieraczki szyby czołowej

a powiedzcie mi jeszcze gdzie mozna kupić pióra wycieraczek reflektorów do nivki?

Cytat:
2014-03-10 16:44:37, Martinoo pisze:
a powiedzcie mi jeszcze gdzie mozna kupić pióra wycieraczek reflektorów do nivki?

kup piora do szyby i obetnij na dlugosc.

Cytat:
2014-03-10 20:16:01, bartixr pisze:
kup piora do szyby i obetnij na dlugosc.

przecież one maja inne mocowania, poza tym dopasowauja sie do okrągłego kształtu reflektora. Nie da sie nigdzie kupić oryginału? Tylko trzeba dorabiac??