Toyota previa 1995

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam problem z previą proszę o kontakt - nie odpala - jestem na poziomie poloneza w kwestii motoryzacji a w szczególności układów sterowania tymi pojazdami.

Diesel czy benzyna z gazem?

benzyna 2,4 z gazem, brak iskry, rozrusznik kręci , od czego zacząć i gdzie szukac problemu?

Cytat:
2013-06-27 17:11:13, iron1964 pisze:
benzyna 2,4 z gazem, brak iskry, rozrusznik kręci , od czego zacząć i gdzie szukac problemu?

A paliwo podaje -swieca mokra?
A sa jakies zabezpieczenia -alarm odcięcia na Jacka lub pastylki?
Pod siedzeniem kierowcy jest modol zapłonowy popraw mu mase do nadwozia.

Toyota previa 2,4 benzyna + LPG 1995
Trochę historii:
Jak zakupiłem ten samochód był zainstalowany immobilazer ale mechanik który naprawiał sprzęgło „wyciął” go z układu i autko pracowało poprawnie. To zabezpieczenie działało na zbliżenie pastylki do odpowiedniego miejsca.
Ostatnio jak autko pracowało to jeżdżąc na paliwie „szarpało” gdzieś koło 2000 obrotów, w pozostałych prędkościach obrotowych działało poprawnie. Jadąc na gazie nie było takich objawów. Ostatniego dnia dojechało do domu bardzo szarpiąc i następnego dnia już nie odpaliło.
Zgodnie z tym co Pan zalecił sprawdziłem organoleptycznie moduł zapłonu a także połączenie masy- jest ok. nie wykręciłem świecy bo nie mam takiego klucza i nie wiem jaki tam klucz pasuje więc trudno mi powiedzieć czy dostaje paliwo, natomiast miałem inną świece i sprawdziłem iskrę- stwierdziłem jej brak.
Proszę o pomoc, czyli podpowiedź, co dalej z tym fantem robić i gdzie szukać.
Pozdrawiam

A mi to wygląda na problem z czujnikiem położenia wału nawet to szarpanie pasuje

ok, a jak to się wymienia i gdzie tego czujnika w ogóle szukać?

Sorki ale nie spojrzałem na rocznik i spaliłem temat - wtedy jeszcze takiego ustrojstwa nie montowali

ok, ale w takim razie, jaka jest diagnoza. gdzie i czego szukać, jeśli chodzi o to autko. Potrzebuję więcej informacji, żeby doprowadzić je do stanu używalności. Proszę o przeczytanie jeszcze raz tego, co wcześniej napisałem i doradzenie mi patrząc na rocznik, co mogę z tym fantem zrobić. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Cytat:
2013-07-02 21:32:39, iron1964 pisze:
ok, ale w takim razie, jaka jest diagnoza. gdzie i czego szukać, jeśli chodzi o to autko. Potrzebuję więcej informacji, żeby doprowadzić je do stanu używalności. Proszę o przeczytanie jeszcze raz tego, co wcześniej napisałem i doradzenie mi patrząc na rocznik, co mogę z tym fantem zrobić. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

sprawdz czy na kablu z cewki wysokiego napięcia jest iskra.

A gdzie jej szukać, w którym miejscu w tym aucie?

Cytat:
2013-07-03 08:39:33, iron1964 pisze:
A gdzie jej szukać, w którym miejscu w tym aucie?

A silnik juz znalazles????Taki metalowy podluzny i warczacy przedmiot widoczny po zdjeciu podlogi i siedzen pasazera.
To jak pojdziesz po kablu wysokiego napiecia od aparatu zaplonowego to dojdziesz do cewki.