Brak ładowania niva 2121

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam, mam w posiadaniu łade nive 2121 1.7 i 97r
moj problem polega na tym ze nie mam ladowania, pewnie napiszecie ze sprawdz szczotki. sprawdzone baa nawet wymienione na nowe, chodzi o to ze to juz jest 2 alternator wsadzony i wogole nie zyje.
instalacje ktos tak fajnie podlaczyl ze kable od zaplonu sa wciete w przewod ktory idzie z alternatora do aku, podpowiedzcie cos bo juz nie mam ani pomyslu na ten moj samochod z dusza ani sil. nie wiem juz gdzie szukac przyczyny, slyszalem ze alternator musi sie pobudzic??? mam nadzieje ze dobrze napisalem, jesli nie prosze mnie poprawic.

pomocy koledzy

Ja miałem taki problem. Po podaniu na alternator + zaczynał ładować, a sam nie chciał. Okazało się że miałem wypiętą kostkę pod licznikiem.

-----------------
АвтоBA3 непобедим, скрутим, склеим, полетим

ale plus mam podac z aku? kostki mam wszystkie wpiete do licznika bo sprawdzalem kontrolki.

Obojętnie, + to +

-----------------

tylko ze wszystkie kable mam podlaczone nawet + z aku jest podany i alternator nie laduje wiec nie wiem juz co mam robic, wedlog miernika alternator nie podaje zadnego napiecia do ladowania, przejscia na przewodach sa bo sprawdzalem, szczoty nowe... nie wiem juz

Chyba masz uwalowy regulator.

-----------------

a moglbys mi powiedziec jak go sprawdzic?

Jaki to jest typ alternatora ?
Rozumiem , że 9 diodowy , regulator napięcia ze szczotkami razem ?
Czy świeci się kontrolka ładowania ?

Wydaje mi się, że w Ladach są alternatory 6cio diodowe. 3 uzwojenia stojana i 2 diody na każde uzwojenie (po jednej na + i -), czyli razem sześć. Masz może taki schemat alternatora do Lady na 9 diodach?

Sądząc z opisu, to faktycznie mógł się wysypać regulator (skoro napięcie do niego dochodzi, a szczotki są dobre). Jak go sprawdzić - dobre pytanie. Pewnie wyjąć, podłączyć 12V i zmierzyć miernikiem, co wychodzi na szczotki.