Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2008-12-30 23:19:57 Jakikolwiek a najlepiej Optifit bo ma 3 lata gwarancji. |
mirwin TOYOTA DRIVER Rover 420D Wołomin | 2008-12-31 14:47:20 Trzeba sprawdzić wymiary (dł-szer-wys) i brać najtńszy i najmocnieszy. Byle nie w "Biedronce"
. |
mkr TOYOTA DRIVER IS 200 & Lancer X Wrocław | 2008-12-31 16:48:17 Drugi już zakatowany... dziwne, w mojej "byłej" jest jeszcze oryginalny. Yaris 1,0 z 1999r. obecny przebieg coś koło 130 000km - obecnie wujek nim jeździ, a wiele zim przestał na dworze... |
sterciu T E L E T U B I Ś wypożycz kampera !!! dolnyśląsk lub wielkopolska | 2009-01-01 11:54:12 Pierwsze co to nie kupuje sie akumulatorów w supermarketach , hipermarketach i tym podobnych sklepach. Jak juz to najlepiej w sklepach gdzie tylko akumulatorami sie zajmują.
Ja osobiście mam we wszystkich autach akumulatory DELPHI i taki moge polecić. W Carinie mam akumulator który ma 6 lat (wcześniej dwa lata był w polonezie i dzieki temu pojazdowi podupadł na zdrowiu bo co wiekszy mróz to polonez zapalić nie chciał i jak sie piłowało go rozrusznikiem to niejeden raz wyjechało sie go do zera) i tej zimy chyba wyzionął ducha. A wszystko przez to ze auto stało od wrzesnia nie odpalane i cholera wie jak długo stał na wyładowanym akumulatorze. A jak widaomo to nie jest dobre dla akumulatora. Kup jakiś 45Ah i powinien być dobry. |
pawlis centrum | 2009-01-04 16:53:51 Zrobiłem pierwszy pomiar, ale niestety bez włączonych świateł i przy obrotach 2000 (przeczytałem w jakimś poradniku, że przy tej prędkości obrotowej mierzy się prąd z alternatora) - było ok, przy górnej granicy. Zrobię jeszcze pomiar z włączonymi światłami i na biegu jałowym, bez podkręcania obrotów - jak radzie wielki BIG, zobaczymy.
Niestety mam miernik analogowy, który nie jest tak dokładny jak cyfrowy Pozdr Paweł |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2009-01-04 17:24:15
Tak jak sprawdzales to mozna sprawdzic conajwyzej ze nie przeladowuje ,a ciebie interesuje czy jak postoisz na swiatlach w korku to dalej jest ladowanie. |
pawlis centrum | 2009-01-05 21:09:28 To fakt, tak tez sprawdzę, serdeczne dzięki za radę BIG
Pozdrawiam |
freesbee Warszawa | 2014-02-12 22:12:13 Odświeżam temat.
Jak duże "falowanie" może mieć wartość napięcia przy włączonym silniku i czy to falowanie może wynikać z tego, że aku jest słaby. Test zrobiłem właśnie na aku który raczej warto wymienić. Nie chcę jednak kupować zanim nie upewnię się, że alternator jest w porządku. Przy rozruchu falowanie wyniosło między 13,4 - 14,1 V. Przy obrotach 2000 trzymało się w granicach 13,8 V. Po zgaśnięciu lampki "zimnego silnika" chodziło między 13,7-14,0 V. Czy taka zmienność jest w ogóle normalna czy powinna się utrzymać na jednej wartości? Przy okazji coś zaczęło pyrkać po jakimś czasie przy obudowie silnika, czy to może być silnik krokowy? Z góry dzięki za pomoc. |
s_baro Przasnysz | 2014-02-15 15:57:59
Wartość prądu wydaje się być ok. Ja sprawdzałem swój akumulator na wyłączonym silniku i miał niecałe 10 V i autko po 8 godzinach w pracy już się odpalało (dodam że mam diesla), Wymieniłem akumulator na nowy i przy wyłączonym silniku ma ok. 12,8 V a ładowanie sprawdzałem na biegu jałowym. Kiedyś elektryk powiedział mi że ładowanie powinno się sprawdzać w takich warunkach w jakich jeździ się na codzień czyli włączone światła mijania i dmuchawa na 1 lub 2 i wtedy jest dość wiarygodny pomiar. Tak też zrobiłem i u mnie było 13,6 - 13,7 V także wyniki które podałeś wydają się być w normie a czy chcesz się dowiedzieć czy aku jest ok to ja bym zmierzył jego Napięcie np. rano po nocy przed rozruchem i porównał z wartościami dobrych akumulatorów. Jeszcze raz dodam że u mnie jest ok 12,6 - 12,8 V(akumulator ma rok) a skoki napięcia tak jak podałeś o 0,3 V wydają mi się być normalne i nie wpływające w większym stopniu na nic, ale być może znajdzie się ktoś mądrzejszy ode mnie i się ze mną nie zgodzi. Jeśli będziesz chciał kupić nowy aku to sprawdzić jaki jest przewidziany do Twojej Toyotki możesz sprawdzić tu: http://www.24batteries.com/pl/akumulator-samochodowy/ Co do marki sam zdecyduj ( ja mam Aku Varty) ale ma dopiero rok więc ciężko cokolwiek powiedzieć. Pozdrawiam. [ wiadomość edytowana przez: s_baro dnia 2014-02-15 16:02:15 ] [ wiadomość edytowana przez: s_baro dnia 2014-02-15 16:09:47 ] |