Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Rafi Klubowy Weteran Espero 2.0 Automat Legnica | 2015-05-06 22:25:50 witam. wiem, że temat poruszany był już kiedyś (przeczytałem chyba wszystkie posty) jednak konkretnej odpowiedzi nie znalazłem. Chcę bowiem zamontować pilota do mojego espero i mile widziana porada odnośnie jaki sterownik konkretnie zakupić (najlepiej nr aukcji) i w które przewody się podłączyć. NIE ZALEŻY MI ANI NA MRUGAJĄCYCH KIERUNKACH ANI NA OTWIERANIU BAGAŻNIKA. Chce jedynie otwierać drzwi z pilota i zamykać. Pogubiłem się również jeżeli chodzi o samo miejsce podłączenia. Jedni piszą , że w drzwiach kierowcy, inni, że w okolicy przedniego lewego słupka (chyba chodzi o wiązkę wychodzącą z przednich lewych drzwi) przy kierowcy a inni, że w nogach pasażera. Nie jestem elektrykiem dlatego najprostszy sposób byłby dla mnie najlepszy. Z góry dziękuję. Może ktoś montował to niedawno i pamięta co i jak . Pozdrawiam. |
Ikarus260 Klubowy Weteran Opel Astra Warszawa - Gocław , Żoliborz | 2015-05-06 22:56:54 Nie miałeś w nim alarmu ??? Patrzyłeś do drzwi ??? Zobacz, czy masz siłowniki. Centraliki przeważnie mieliśmy pod kierownicą albo za popielniczką lub nawet w słupku przy nodze kierowcy. Byłoby łatwiej znaleźć odpowiednie kable. Jak nie masz to musisz ciągnąć kable sam. Notować siłowniki w drzwiach i w ogóle sporo tego.
[ wiadomość edytowana przez: Ikarus260 dnia 2015-05-06 23:01:48 ] |
Rafi Klubowy Weteran Espero 2.0 Automat Legnica | 2015-05-06 23:02:54 alarmu nigdy w nim nie miałem a siłowniki w drzwiach naturalnie są bo ma fabryczny centralny zamek. Pewnie każdy sterownik z allegro by pasował jednak wolałbym w ciemno nie kupować a podeprzeć się wiedzą praktyczną kogoś kto już pilota sobie montował. |
Ikarus260 Klubowy Weteran Opel Astra Warszawa - Gocław , Żoliborz | 2015-05-07 06:23:02 Ja montowałem też. Miałem kable od centralnego zamka pod kierownicą. Ale wcześniej był tam alarm. Tylko centralka była wyjęta, bo się paliła |
Rafi Klubowy Weteran Espero 2.0 Automat Legnica | 2015-05-07 09:26:54 to były espero bez centralnego zamka???! bez klimy welurów to słyszałem ale, żeby centrala nie miały to zdumiony jestem |
Adam4302 Klubowy Weteran Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2015-05-07 16:08:19
W europie nie było takich. ----------------- czasem tu zaglądam |
Ikarus260 Klubowy Weteran Opel Astra Warszawa - Gocław , Żoliborz | 2015-06-15 23:28:56 Jeśli centralka jest oryginalna to musi tam być. Tak samo mam w Oplu. Dodatkowo jest jeszcze między komputerem, a centralką gąbka. Żeby ktoś nie pomyślał, że nie ma centralki. |
Rafi Klubowy Weteran Espero 2.0 Automat Legnica | 2015-06-22 20:34:09 centralka jest faktycznie dokładnie tam gdzie napisałeś. Z centralki wychodzą przewody w następujących kolorach:
zielono-czarny biało brązowy czarny czerwony czerwony z białym paskiem czarny z żółtym paskiem ale który jest od czego to już nie wiem za bardzo. |
Rafi Klubowy Weteran Espero 2.0 Automat Legnica | 2015-06-23 16:55:45 Niech mi ktoś podpowie, który z wymienionych przeze mnie przewodów to masowy przewód. Z góry dziękuję |
Rafi Klubowy Weteran Espero 2.0 Automat Legnica | 2015-06-24 11:25:35 mam sterownik rtx, sprzedawca podesłał mi schemat ponoć do espero.
niestety nie umiem wklejać zdjęć więc napiszę jakie kolory wg sprzedawcy należy połączyć: biały przewód z centralki(pilota) połączyć z czarno-zielonym w centrali espero żółty i żółto czarny z centralki pilota połączyć ze sobą i wpiąć w masę espro a biało czarny z centralki pilota podłączyć do brązowo-białego w espero. o plusie nie ma tam żadnej mowy. napisane jest natomiast, że potrzebna wiązka znajduje się w lewym przednim słupku w nogach kierowcy. Sprawdziłem i są tam przewody czarno-zielony i biało-brązowy jednak reszta jest inna niż z centralki za komputerem. oczywiście jeżeli będzie kłopot to podjadę do elektryka ale wolałbym sam sobie poradzić |
ZeeWolf Member Klubu Espero Daewoo Espero Zgierz | 2015-06-24 11:44:06 Sterownik musisz zasilić, inaczej nie będzie działał (plus na czerwony z bezpiecznikiem, masa na czarny). Podaj model sterownika. |
Rafi Klubowy Weteran Espero 2.0 Automat Legnica | 2015-06-24 11:50:20 rtx ranger se2c
|
Rafi Klubowy Weteran Espero 2.0 Automat Legnica | 2015-06-24 12:29:05 czyli podany przez sprzedawcę sposób nie pozbawi mnie zamykania panelem w drzwiach czy kluczykiem?
i rozumiem, że wszystkie potrzebne przewody znajdę właśnie przy centralce po prawej stronie nóg pasażera za komputerem? i jeszcze jedno pytanie odnośnie tego plusa piszesz czerwony przewód z bezpiecznikiem ale nie widziałem żadnego bezpiecznika czy mam go domontować ? |
ZeeWolf Member Klubu Espero Daewoo Espero Zgierz | 2015-06-24 12:39:13 Za komputerem czy w wiązce po stronie kierowcy - nie ma znaczenia, to te same przewody (czarno-zielony i brązowo-biały). Fabryczne zamykanie będzie działać jak do tej pory (sterownik wpinasz tak naprawdę w przycisk w drzwiach w tym wypadku - po prostu oprócz wciśnięcia przycisku palcem dodatkowo będziesz mógł "wcisnąć go" sterownikiem przez pilota). Między każdym odbiornikiem a akumulatorem powinien być bezpiecznik, jeżeli weźmiesz "plus" z fabrycznej instalacji (a nie pociągniesz osobnym przewodem) to na bank będzie szedł już przez skrzynkę bezpieczników, więc nie musisz go dokładać, ale dodatkowy bezpiecznik nigdy nie zaszkodzi. 10 - 15A wystarczy. |
Rafi Klubowy Weteran Espero 2.0 Automat Legnica | 2015-06-24 12:53:38 dzięki za poradę. jutro jak będzie pogoda to spróbuję bo zaraz do pracy wychodzę. |
Rafi Klubowy Weteran Espero 2.0 Automat Legnica | 2015-06-27 07:14:00 sterownik zamontowany. wszystko przebiegło dokładnie tak jak opisałeś. dzięki za pomoc |