Syntetyk zalany po półsyntetyku - dramat?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Po zakupie zalałem 10W40 bo nie wiedziałem co było wcześniej. Tak jeździłem (z wymianami oczywiście) do dzisiaj. Pakuje po dzisiejszej wizycie fakturę do segregatora, patrzę - zalany 5W30. Straciłem w ASO rewolucyjną czujność - moja wina.
Wrzuciłem zapytanie w Google a tam masa postów w stylu: olej syntetyczny wytrawi nagary i .... tutaj cala masa wizji katastroficznych: utrata mocy, spadki ciśnień itd., itp.

Co mi się wydaje:
1. Jeżeli silnik jest mocniej zjechany to po pewnym czasie zacznie brać olej. (słowo wyjaśnienia: auto z drugiej ręki, sprowadzane więc co do przebiegu na liczniku podchodzę ostrożnie) Jeździć, sprawdzać olej, ew. dolewać.
2. Nic nie będzie się działo, przy następnej wymianie zalać półsyntetyk. (czy pozostać na syntetyku)

Czy słuchać Googla, zlewać 5W30 i zalewać 10W40?

Cytat:
2015-06-05 16:35:08, Ravdarka pisze:
Po zakupie zalałem 10W40 bo nie wiedziałem co było wcześniej. Tak

Mam toyotę 20 letnią, poprzedni właściciel lał półsynteyk 10w40, ja też przez wiele lat po zakupie lałem 10w40, a w ostatnich latach stwierdziłem że szkoda silnika by jeździł na słabym oleju i przeszedłem na pelny syntetyk 5w40. Przy każdej wymianie oleju robię też 2 albo 3 krotne płukanie silnika aby wypłukać wszelkie nagary i osady ze środka. Obecnie silnik pracuje idealnie, zero wycieków i już zawsze będę lał tylko pełny syntetyk. Od wymiany do wymiany raz w roku, oleju nie ubywa ani o milimetr (nic nie dolewam).

Jak ci silnik zacznie przeciekać, to się naprawia silnik a nie przechodzi na gęstszy olej, bo tym sposobem to się szybciej silnik zajedzie.

A jak się boisz, że ci nagary z silnika wypłucze, to tu masz filmik co się dzieje jak ktoś tak dba o silnik, że jest uszczelniony nagarem, tu silnik prawie już nie działał:
część I
https://www.youtube.com/watch?v=KC-SxrsgEwo
część II
https://www.youtube.com/watch?v=oIkxlWpJ6bk

[ wiadomość edytowana przez: carinae20gli dnia 2015-06-05 21:17:37 ]

[ wiadomość edytowana przez: carinae20gli dnia 2015-06-05 21:28:07 ]

[quote]
2015-06-05 20:58:22, carinae20gli pisze:
Mam toyotę 20 letnią, poprzedni właściciel lał półsynteyk 10w40, ja też przez wiele lat po zakupie lałem 10w40,

Nigdzie nie pisałem, że mi silnik przeciekał i dlatego przeszedłem na gęstszy olej, Lałem podobnie jak Ty

Mam nadzieję, że u mnie nie trzyma się wszystko na nagarze - tylko tego dzisiaj nie da się sprawdzić. Zobaczymy za jakiś czas. Jeżeli nie będzie wycieków to zostanie syntetyk.

Dzięki za post!

BTW, Jak Medyk?

Medyk to kultowe i historyczne miejsce w Zamościu - tak z kronikarskiego obowiązku bo nie wszyscy wiedzą

Cytat:
2015-06-06 12:10:40, Ravdarka pisze:
Medyk to kultowe i historyczne miejsce w Zamościu - tak z kronikarskiego obowiązku bo nie wszyscy wiedzą

Dawno, dawno temu, w odległej galaktyce (jak jeszcze w liceum byłem), to się do Medyka zaszło czasem, ale od wielu lat Medyk już nie istnieje