Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2007-01-14 17:07:29 Taka sama prawda jak to że świety mikołaj nosi prezenty grzecznym dzieciom..., ale skoro uważasz taki pomysł za godny uwagi to spróbuj i daj znać co Ci wyszło
Sorry za lekko złośliwy ton, ale gdyby to było takie proste.. a końcówka wydechu dodawała 10 koni |
Pawel2107Leczna SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada 2107 Łęczna | 2007-01-14 17:11:35 ja własnie tego nie wiem dlatego pyta
? |
sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2007-01-14 18:11:43 Witam
długości, średnice układów zasilania i wydechu obliczane są w fabryce, jako wartości optymalne dla danej mocy, zużycia paliwa etc... , wszelkie tego typu modyfikacje, mogą przynieść pewne efekty, choć w tym przypadku nie rozumiem co miałoby to zmienić - dłuższą drogę mieszanki?.. raczej polecam porządnie zająć się głowicą, wypolerować kanały do- i wylotowe, dopasować otwory kolektorów, zadbać by hamulce nie były poblokowane, koła wyważone etc.. Już Ci pisałem przeszukaj forum, jest mnóstwo wątków na temat modyfikacji silnika i zawieszenia, mamy kilku kolegów, co podjęło się modyfikacji swoich aut i nie chowają swej wiedzy i doświadczeń po kątach Zaprzyjaźnij się wyszukiwarką na dole strony i znajdziesz sporo tej wiedzy, nie sa to tylko pomysły teoretyczne lecz sprawdzone w różnych warunkach udoskonalenia |
mwarchalowski Loża Szyderców BMW 316ti / Polonez ... Wrocław / Zakopane / Żywiec | 2007-01-14 20:54:34 Agata ma racje, zbytnia polerka potrafi pogorszyć parametry silnika. Tez o tym czytałem.
DEx |
mwarchalowski Loża Szyderców BMW 316ti / Polonez ... Wrocław / Zakopane / Żywiec | 2007-01-14 22:12:05 Ja tylko pisze co czytałem w Classic Auto.
DEx |
rogacek ŁADZIARZ VW Ogórek/vw garbus/ ... wrocek | 2007-01-14 22:13:58 proponuję by kanały wypolerować na błysk a potem wykonać kilka poprzecznych ruchów papierem powiedzmy 600. będzie git |
A13 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Warszawa | 2007-01-15 08:18:55 Cze.
Podobno taka podkładka o wysokości ok. 1 cm ma wpływ na pracę silnika. Jej działanie polega na tym, że wyrównuje stosunek długości w kolektorze dolotowym (można zauważyć, że środkowe cylindry mają krótszy dolot niż zewnętrzne). Ponadto być może ma to jakiś wpływ na zmniejszenie zakłóceń w przepływie mieszanki, powstających od sąsiednich cylindrów. Zastanawiam się już parę lat nad tym, czy gra jest warta świeczki i czy zmieści mi się gaźnik pod maską? Pozdrawiam. |
Sp4rkY SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2'110-2 1,5 MPI Siedliszcze [LUB.] | 2007-01-15 08:28:04 mi wystarczylo zplanować gaźnik, nowa uszczelka/podkładka pod i jest miodzio |
andrys20 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada 2107 Łódź | 2007-01-19 23:10:56 z tymi podkłakami jest róznie , a wiaze sie to z długoscia kanałów dolotowych do kazdego cylindra,
kanały powinny byc tak skonstruowane aby fale działajace po zamknieciu zaworu powodowały ze po drodze przebytej prze układ dolotowy odbily sie od konca i wracajac natrafily na otwarty zawór - to sie nazywa dynamiczne doładowanie cylindra. podkładnki niewile daja jezeli chodzi o moment obrotowy czy tez moc ze wzgledu na to ze wałeki rozrzadu seryjne sa tak skonstruowane ze ruch zaworu jest harmoniczny i zawory otwieraja sie na niedługie czasy. najlepszym rozwiazaniem by było zamontowac np 2 gaźniki 2 przelotowe bo wtedy kazdy cylinder ma swoja przepustnice i wszystkie ruruy dolotowe sa tej samej długosci przewaznie !!!! tu jest troche składniej i ładniej napisane !!! : Fala w układach ssących porusza się ze średnią prędkością 340 m/sek, zatem w czasie 0,00597 sek. przebędzie drogę 340*0,00597=2,0298 m, czyli 202,98 cm. Ponieważ jest to droga od gniazda ssącego do końca rury i z powrotem, długość rury musi wynosić połowę tej wartości, czyli 202,98/2=101,49 cm. Obliczyliśmy właśnie długość potrzebnej nam rury ssącej dla wałka 225 stopni z kątem między osiami 215 stopni dla końca działania falowego ssania przy 6000 obr/min i dla tzw. pierwszego odbicia, tzn. leci raz do końca, raz się odbija zmieniając znak i raz wraca. Co prawda impuls podciśnienia z pierwszego odbicia jest największy, jednak wykonanie kolektora ssącego z rurami o długości 101,49 cm byłoby trochę skomplikowane, jeżeli nie niemożliwe. Dlatego też powszechnie i praktycznie układ oblicza się dla drugiego odbicia, a wtedy potrzebna nam rura musi mieć połowę obliczonej pierwej długości, czyli 101,49/2=50,75 cm. Po odliczeniu długości kanału ssącego w głowicy, ( zakładając, że ma on akurat długość 10,75 cm ), potrzebna nam rura przykręcana do głowicy, będzie musiała mieć długość 40 cm. Długość rury ssącej ( mierzonej od zaworu ssącego ) dla drugiego odbicia fali, obliczamy ze wzoru: L=K/n*1416,67 ( cm ) gdzie L = długość pojedynczej rury ssącej w cm ( mierzona od gniazda zaworu ) K = kąt między osiami krzywek ( mierzony na wale korbowym ) n = obroty końca działania falowego ssania |
Pawel2107Leczna SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada 2107 Łęczna | 2007-01-21 13:35:15 jakie gazniki zastosowac te webera ale jaki model numer do 2107 i jak jest z ich mozowaniem czy to wiaze sie z jakimis problemami
|
zax ŁADZIARZ była LADA 21072 '88 Konin | 2007-01-21 14:23:51
Nie za bardzo wiem o jaki ci gaźnik chodzi ale jeżeli o poziomy to poczytaj sobie ten cały wątek Weber poziomy jestes tu nowy i szukasz informacji o podniesieniu mocy - użyj na dole wyszukiwarki, było w tym temacie już wiele wątków.. |
kamikadzedriver 21072 Jaworzno | 2017-12-18 11:55:10 Chyba przez te 11lat oczekiwania na twoją odpowiedź gość już zapomniał o sprawie |