Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2008-10-21 10:55:12 ech, zrabalo mi sie motonews i wszystko sie poszlo pasc na lake
w skrocie jeszcze raz. Sprawdz klocki czy nei sa zaolejone/nawilgniete plytnem hamulcowym Wyjmij klocki, powciskaj pedal hamulca -sprawdz czy oba tloczki chodza, zarowno po lewej, jak i po prawej(razem 4 sztuki-przod) Jesli jest ok, nie ma wyciekow nieszczelnosci,wszystko jest sprawne i wyregulowane to masz za duze wymagania. Pamietaj ze 70% sily hamowania to przod - korektor odpowiedzialny jest tylko za tyl. Jelsi chcesz sie nim pobawic to tuKorektor hamowania Zakladam ze odpowietrzales jak nalezy- od kola najdalej odsunietego od pomy(czyli jesli masz europejska wersje to prawe tylne, lewe tylne, znow prawe tylne mozna, i znow lewe tylne(bo lubi tedy wedrowac babelek)- pozniej prawy przod i lewy przod. Nabijasz cisnienie, trzymasz pedal, i dopiero zwalniasz odpowietrznik, i tak 3 razy minimum, albo do momentu az bable przestnana sie wydostawac. Rurka przezroczysta i plyn=niezbedne Sprawdz pod oslonkami przeciw pylowymi czy nei jest mokro. Hamulec reczny MUSIO byc dobrze wyregulowany-ma to wplyw na prace calego systemu hamulcowego- tak tak - hydraulicznego systemu. |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2008-10-24 23:39:01 tak jak mowi ksiazka - o ile dobrze pamietam-a moze i zle pamietam- to trzeba ze 2 zabki naciagnac dzwignie, -pozniej wyregulowac linke -itd itp
Na klubowym frp powinna byc ksiazka, jest tam masa rzeczy- a moze na stroie jest ? PSIA KREW - NIC na tej stronie nie ma ! a przede wszaystkim nic nowego i malo co starego- wszystko stoi -a ja sie znow wkurzam na to - ech |
SzokoLada (S) MEGA ŁADZIARZ 2102/03/05/2111 Legnica (mała Moskwa) | 2020-07-13 16:40:58 A co chcesz tam regulować? ----------------- АвтоBA3 непобедим, скрутим, склеим, полетим |
Kamil_H SYMPATYCZNY GOŚĆ 2107 1.3 Poznań | 2020-07-13 18:18:23 No jego nachylenie
w stosunku do tej dźwigni co jest połączona z mostem |
Kamil_H SYMPATYCZNY GOŚĆ 2107 1.3 Poznań | 2020-07-13 22:42:41 Żadnego filmu na YouTube nie mogę o tym znaleźć. Pewnie jest, ale mój rosyjski kuleje
Chodzi o tę regulację, która jest robiona tu na 3 ostatnich zdjęciach: LINK |
A13 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Warszawa | 2020-09-09 22:20:23
A jak ustawienie ręcznego? - od naciągu ręcznego zależy skuteczność tylnych hamulców. Z tym korektorem to jest tak, że on się zaciera w jakiejś pozycji i nic się z tym nie zrobi - pozostaje wymiana na nowy. Regulacja korektora to fikcja. Przykręca się go w takiej pozycji, jak się wpasuje. Kilka razy wymieniałem ten element w swojej karierze. A13 |
Lasia SYMPATYCZNY GOŚĆ LADA 2107 / LADA 210 ... Miastko | 2020-09-10 09:43:35 Załaduj do bagażnika płytę betonową i od razu będzie lepiej hamować. 🤣🤣 |
A13 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Warszawa | 2020-09-10 11:14:47 Z tą płytą można sprawdzić. Jak bagażnik pójdzie w dół, tłoczek z korektora powinien się wysunąć i tył powinien brać, jak żyleta.
Tam na dole korektor jest osłonięty gumą, która powinna być wypełniona smarem. Jednakże dostaje się tam woda i nie odpływa. Później to wszystko koroduje. Czasami, jak ten tłoczek się zatnie w dolnej pozycji, to blokuje tył i robi się niebezpiecznie. Pół biedy jak się zatnie, że nie blokuje kół - wtedy hamuje słabo, ale nie ma zagrożenia. Generalnie wymiana nie należy do przyjemnych - syf leci z podwozia do oczu i płyn. Jak nie wymieniałeś przez ostatnie 5 - 7 lat przewodów hamulcowych, to szansa, że je odkręcisz wszystkie w całości jest zerowa (0%). Tak więc z nowym korektorem najlepiej od razu kupić nowe przewody. Nie wiem, czy wystarczą tylko te dwa nowe co dochodzą do korektora, czy odkręcając jeden przewód rozwalimy kolejne i trzeba będzie wymienić wszystkie z tyłu od pompy do kół. Miałem jeden przypadek taki, że nowy korektor ciekł po pół roku, nie byłem zadowolony, ale wtedy udało się odkręcić wszystkie przewody bez skuchy. A13 |