Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2003-11-27 01:31:58 Wygląda na to że będę zmuszony coś zakombinować z bakiem, bo mój (mam nadzieje) przyszły Kanciak ma podobno dziurawy zbiornik oryginalny więc miast wymieniać go na nowy... .
Mój pomysł jest taki: - oryginalny zbionik oczywiście precz; - w bagażniku, we wnęce za nadkolem lewym zbiornik z Łady lub samoróbka, obaczy się jeszcze; - na miejscu oryginalnego zbiornika... ...butle LPG. No to teraz kilka pytań. 1. Ile miejsca mozna uzyskać po wymontowaniu baku przy niewielkich modyfikacjach blacharskich, czyli jak duży można by tam zamontować zbiornik z gazem?? Oczywiście tak by zostało trochę luzu między wydechem na izolację termiczną. 2. Może ktoś wie jaką pojemność mają w/w zbiorniki w Ładach? Czy zajmują one całą wnęke aż do górnej części błotnika (do poziomu klapy mniej wiecej) czy są niższe? 3. Czy w DF'ie zmieści się koło zapasowe w drugiej wnęce tak jak to jest we wszystkich klasycznych (sedan), "Kantopodobnych" Ładach? Jaki rozmiar max? Czy trzeba by coś przerabiać w blacharce żeby tam weszło? 4. Po przerzuceniu zapasu na bok można by podnieść wgłebienie po nim do poziomu reszty podłogi, zyskując przy tym dodatkowe miejsce na zbiorniki z gazem (większa wysokość). Wtedy chyba dałoby radę wsadzić tam większy zbiornik? No i można by go dodatkowo zabezpieczyć np. zabudowując grubszą alu płytą itp. 5. Co na to przepisy? Skoro baki w Ładach są seryjnie tak zamontowane to chyba z tym nie powinno być problemów, z resztą u mnie nie będzie tego widać. Zbiorniki LPG też są montowane pod podwoziem więc to również nie powinien być problem . Zbiorniki by były takie: lub takie: Oczywiście w innych wymiarach, tylko jakich?? Może ktoś oszacować jakie tam się zmieszczą i która konfiguracja byłaby lepsza (podwójne czy potrójne)? Bo coś mi wyobraźnia przestrzenna chwilowo szwankuje Shit, to gdzie ja teraz obstaluje aku w bagażniku, skoro wnęki już mam zajęte . Będzie trzeba go wpuścić w podłogę gdzieś, ale to już temat na osobny wątek... ===================== ooops, nie wyszło to za czytelnie - przeźroczysty gif . Nie lepiej jest w >> TEJ WERSJI << więc daje linki do stron z w/w obrazkami: ZBIORNIKI WALCOWE PODWÓJNE LPG ZBIORNIKI WALCOWE POTRÓJNE LPG ps. Już od dawna o tym myślałem ale czekałem aż ktoś inny z wyjdzie z podobnym tematem, bo uważałem to za lekko szalone. Jednak po ukazaniu się tematu Inny bak do kanta na F&F uznałem że to jest rzeczywiście niegłupi pomysł ----------------- oƃǝuɹɐuoɾɔɐʇs po ʎzsɾǝıuɾɐɟ ʇsǝɾ doʇdɐl oƃǝzɔɐlp oʇo [ wiadomość edytowana przez: Race_D dnia 2003-11-27 01:48:45 ] |
kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2003-11-27 13:36:12 Hehe Race, Ty to jesteś fantasta Ale spoko, po kolei:
1.Jedyny wg. mnie zbiornik LPG, ktory możnaby wstawić w miejsce oryginalnego zb.paliwa to zbiornik toroidalny, jak najniższy zresztą. 2.Zbiornik paliwa w ladzie 2105 ma pojemność 39l.Wydaje mi się,że zajmuje całą wnęke w nadkolu. 3.Koło zapasaowe w DF nie zmieści się we wnękę z boku bagażnika.Zwróć uwagę,że Ładna,pomimo głębszego bagażnika, ma dodatkowo łukowato wytłoczoną blachę pod lewą wnęką - tam gdzie jest koło. 4.Mozna by, ale patrz pkt.4 5.Jeśli wszystko będzie zrobione z głową to powinno byc ok, ale: -zbiornik od Ładnej nie wejdzie we wnękę prawą,pomijając już fakt koniecznego przeniesienia wlewu paliwa -Koło nie wejdzie we wnękę lewą -na cholerę chcesz przenosić akumulator do bagażnika???? Bardzo ciekawe te podwójne/potrójne zbiorniki - pierwszy raz widzę taki wynalazek. A generalnie Race to jak zwykle kombinujesz jak koń pod górę a ja niestety w ogóle fantazji jestem pozbawion i zawsze mnie takie pomysły "lekko" zadziwiają... . |
anmimo Miłośnik FSO Wartburg/Wołga/Dacia ... Białystok | 2003-11-27 14:43:00 Moze po kolei!!!
1. Nie proboj kombinowac ja to przerabialem. 2. Idealnego rozwiązania nie ma. 3. Ja przerobilem to tak: a) po usunieciu starego zbiornika zastosowalem nosze z Renaulta i kolo powedrowalo w miejsce zbiornika. b) w miejsce kola powedrowala butla z gazem toroidalna. c) przy siedzeniach w bagarzniku zamontowalem zbiornik paliwa od syreny. Jak widzisz cos za cos. Teraz kilka wyjasnien Lada jak wszyscy wiedza ma sprzeżyny zamiast resorów i tylnie podłuznice są o wiele węzsze - to pozwala na zamontowanie zbiornika i kola po obu stronach. Widzialem rozwiązanie z Fiata 131 do DF ale na ten temat nie bede zabieral glosu bo nie wiem jak to zostalo zrobione. |
Dunix Fiat 125p Lublin | 2003-11-27 16:48:30 Mi też wydaje się że to gra nie warta świeczki. Jakie z tego mają być korzyści??? Ostatnio mi też przerdzewiał zbiornik. Na benzynie praktycznie nie jeżdżę .(jedynie odpalanie i to tylko jak są mrozy) Zamontowałem we wnęce błotnika karnisterek plastikowy 5l. Teraz przynajmniej nie musze się zastanawiać ile mam jeszcze benzyny i czy jak stanę na krawężniku to czy zassie przy odpalaniu. Poza tym mam spokój z syfem jaki pompka ciągnęła z dość leciwego dużego zbiornika. Plastik nie rdzewieje... Teraz leje 5l i mam pełny zbiornik. Wcześniej rozlało się po dnie i tyle go widzieli |
Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2003-11-27 21:15:06 1. Nie wiem Jeff czy 15-to letni samochód można uznać za nowy, chyba że mój '76 też był nowy ostatnio . Niestety nie będzie on w całości mój , transakcja będzie powiązana z pewną wymianą (mniejsza o to) i spłatą długów. Mam nadzieję że wyjdę na tym na 0 (zero).
2. Kombinować na pewno będę, taka już ma natura . 3. Widać zbiornik zastępczy trzeba będzie wykonać we własnym zakresie z laminatu czy jakich innych tworzyw. To nawet lepiej - może dopasuje go do wnęki tak by na tym jeszcze się aku zmieśćił . Aku chce w bagażniku głównie dla lepszego rozłożenia mas - zawsze to pare kilo jest, dla lepszego zabezpieczenia przed kradzieżą i w celu uzyskania większej przestrzeni pod maską. A przestrzeń ta na pewno się przyda jak przyjdzie 2.0 z całkowicie zmienionym dolotem i spora ilość poważnych modyfikacji elektrycznych . Czułem że koło się nie zmieści bo już kiedyś próbowałem je tam wcisnąć, ale tylko tam na szybko więc miałem nadzieje... Trudno, dojazdówka powinna przypasić (i tak będzie tylko dla "niebieskich"), do tego jak będą już tubeless felgi/oponki to tylko "pomoc w spray'u" . Co do samej butli to wydawało mi się że podwójne lub potrójne walcowe będą w stanie pomieścić więcej gazu na tej samej przestrzeni. Oczywiście jeśli późniejsze obliczenia wykażą że jest inaczej to zamontuję zbiornik troidalny. Jednak wydaje mi się że omawiana przestrzeń ma podłużny kształt, a zbiorniki troidalne są tylko (?) okrągłe, nie ma owalnych. Dlatego też sądze że wskazane przeze mnie rozwiązanie (nie wiem jeszcze w jakiej dokładnie konfiguracji) pozwoli lepiej zagospodarować powstałą przestrzeń. Bo Ty Kao to już przechodzisz w wiek średni, gdzie nie trzeba mieć fantazji tylko pieniądze. Później już bardzo blisko do wieku w którym "trzeba mieć fantazje i pieniądze" . Ale każdy ma tyle na ile się czuje . Skoro pierwszy raz widzisz takie zbiorniki to chyba za krótko jeszcze żyjesz . Ja mam coś takiego w Chevy Van'ie, ale jeszcze osobiście nie widziałem tego . Jeśli te Cię zadziwiły to co powiesz na taki: Więcej info o nim >> TUTAJ <<. Ten to chyba już najlepiej wykorzystuje przestrzeń. Ale to by trzeba obliczyć jeszcze wszystko na spokojnie. Reasumując: od powyższego pomysłu na pewno nie odstąpie, dopuszczam jedynie modyfikacje pierwotnych założeń wedle potrzeby. Czekam na wszelkie Wasze uwagi i na ich podstawię, po zrobieniu jakiegoś sensownego projektu zrealizuję ten "szalony pomysł". Bo widzisz, Krzysztofie - podobno "istotę rozwoju stanowi nowa idea (...)". ps. Ja mam Plusa i Ere ----------------- oƃǝuɹɐuoɾɔɐʇs po ʎzsɾǝıuɾɐɟ ʇsǝɾ doʇdɐl oƃǝzɔɐlp oʇo |
kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2003-11-28 11:06:07
BTW:Akurat DF i Polonek mają bardzo korzystny rozkład mas w porónaniu z większością obecnych autek - pomaga w tym wydatnie tylny napęd i związany z tym most.To nie jest 126p w którym dla poprawy stabilności wkładało się zimą worek ziemniaków do bagażnika. |
kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2003-11-28 11:19:04 Jednakowoż najciekawsze co napisałeś to to:
Mjoe gratulacje, dla mnie bomba. |
Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2003-11-28 12:12:32
To też jest "beka" Nie wiem czego tu gratulować. Chevy nie jest dosłownie mój ale co w rodzinie to nie zginie . Ma zamontowane pod podwoziem chyba 3 butle. Nie widziałem tego bo na wszelkie naprawy oddawany jest do mechanika za grubą kase (z niektórych ludzi poprostu łatwo zedrzeć) więc nie miałem okazji. Dobra, prosze mi nie robić OT w moim temacie , oczekuję konkretnych odpowiedzi, propozycji, konstruktywnej krytyki ----------------- oƃǝuɹɐuoɾɔɐʇs po ʎzsɾǝıuɾɐɟ ʇsǝɾ doʇdɐl oƃǝzɔɐlp oʇo |
Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2003-11-28 19:55:20
Widzę że pisałeś tego posta będąc w umysłowym (i może nie tylko) dołku. Miałem na myśli spłatę zupełnie innych, dużo starszych i nieco większych długów. Maturę masz w tym roku, a nie domyśliłeś się że chodzi o transakcje bezgotówkową w pewnym sensie, przynajmniej patrząc z mojej strony. Pozwól że nie będę Ci tutaj tego tłumaczył, bo to nie miejsce i mam limit 10 000 znaków. BTW - chwalisz się czy żalisz? Czemu piszesz o sprawach między nami w temacie zdecydowanie technicznym? Jeśli bardzo chcesz żeby wszystkich innych "urzekła Twoja historia" to może zrób na forum ogólnym nowy temat "Ja i moje problemy z Race_D" lub podobny skoro nie potrafisz załatwić tego na priv'ie . Miałeś być u mnie w sobote - nie było Cie. Miałeś odezwać się wczoraj wieczorem - byłem na necie do 3:00 a nawet trochę dłużej i też nic. Zauważyłeś że na forum też jest opcja "Prywatna wiadomość"?? Czy ja się żaliłem na forum że zrobiłeś mnie w chuja maksymalnie z kombiakiem? Od początku czułem że kupiłeś go od Ratmana żeby na tym zarobić, ale to nie była moja sprawa, więc nawet o tym nie wspomniałem. W końcu sam zaproponowałeś mi żebym go od Ciebie kupił, umówiliśmy się że go biorę i jak miałem już kase od kumpla (który miał mi go w dodatku wyremontować za to że pojeździ przez rok...), nagraną lawete już prawie w drodze, napisałem czy moge przyjechać, a Ty mi na to że już nieaktualne . Straciłem przez to kase (niewiele, ale sam fakt), darmowy remont i kompletną, roczną instalacje gazową LOVATO (na tym mi najbardziej zależało w tym momencie). Do tego proponowałem Ci komplet nowych opon za pół ceny (dosłownie) z przełożeniem za darmo. Twoje tłumaczenie, że kumpel dał więcej i od ręki sam przyznasz że nie było nawet dobre. Doskonale wiedzialeś że dałbym Ci tyle samo, a nawet więcej, pomimo że zabrałeś z niego trochę części (dość przydatnych, ale to nic) bo zależało mi na tym jak na niczym innym jeszcze. Praktycznie słowem nie wspomniałem już później o tym, nawet chciałem Ci pomóc przy Poldku później z tymi zabezpieczeniam... Zrobiłeś jak chciałeś, młody jesteś, nauczysz się jeszcze w życiu że tak się nie robi, obyś na tym wiele nie stracił. Ponadto Twoja wypowiedź dotycząca (powiedzmy) tego tematu też mnie, jak i pewnie innych za bardzo nie interesuje. Jak chcesz mi powiedzieć że mam chore pomysły, to jest bez sensu itp. to znasz mojego maila, masz też gg i Priv na forum (>>KLIKNIJ TUTAJ<<). Rozumiem że może chcesz zostać zauważony przez wszystkich, wiesz że to jest dość poważna przeróbka i bezpieczniej napisać że nic z tego nie wyjdzie żeby potem pokazać że miałeś rację... Jednak bardzo uprzejmie (tak mi się wydaje) prosiłem, żeby nie pisać tu takich ogólnych słow krytyki lecz konkretne propozycje co robić a za co się nie brać "ponieważ...". Nawet nie przeczytałeś reszty tematu, ani całego posta poza tym punktem który zacytowałeś. Zauważ że w tym samym poście jest np. punkt 3., w którym napisałem że zbiornik chce zrobić sam z tworzywa jakiegoś, a butla troidalna jak mi sie wydaje nie wykorzystuje najlepiej prostokątnej przestrzeni. Jeśli masz jakiś dowód że jednak jest inaczej to go przedstaw. ps. Jakbym miał kase to mój Kant nie stalby pod blokiem od ponad tygodnia, a pewnie jeździłbym już zupełnie innym, nowszym i lepszym pod wieloma względami modelem. Odezwij się na priv i nie rozmawiaj ze mną w tym (ani w innych) temacie jakiby to był chat. EOT na ten temat. ----------------- oƃǝuɹɐuoɾɔɐʇs po ʎzsɾǝıuɾɐɟ ʇsǝɾ doʇdɐl oƃǝzɔɐlp oʇo |
Maciek_938 Bydgoszcz | 2003-11-28 23:36:06 Wiesz co już nawet nie chce mi się tłumaczyć dlaczego sprzedałem tego Fiata. A Twoje przeczucia, że chciałem na tym zarobić niewiele mnie obchodzą tak samo jak to, że zrobiłem kogoś w chuja o czym przez rok miałeś napisane w podpisie na GG.
Cynizm sobie daruj, gdyż nie zmienia to obecnej sytuacji. A to, że nie przyjechałem w zeszłym tygodniu to wina braku czasu, którego właśnie z racji matury nie posiadam. A tak notabene ja nie muszę chcieć, aby mnie wszyscy zauważali, gdyż nie muszę się przez to dowartościowywać... No i jeszcze jedno - nie ucz mnie jak się w życiu powinno robić, gdyż nie jesteś ode mnie starszy ze 20 lat i nie wykłady moralizatorskie bynajmniej nie są mi potrzebne... Jak słusznie zauważyłeś jest to EOD. |
Koniu CRX Kraków | 2003-11-28 23:39:10 rotfl |
Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2003-11-29 00:11:11 I znowu piszesz w tym temacie mimo że już drugi raz proszę byś tego nie robił. Drugi raz był tylko do Ciebie.
A na gg siedzę przez cały czas i czekam ale Ty nawet nie wejdziesz. Po co, skoro mozna tutaj pogadać. Brak mi słów już.
To chyba były prawie dwa lata. A kombi miałeś przez jakiś miesiąc... Ale co tam, mylić się ludzka rzecz, nie przejmuj się, drobne przeoczenie A skąd pomysł że mój podpis w GG dotyczył właśnie tego faktu? Czyżbyś sam to zauważył? Bo ja, mimo że to mnie rozyebało totalnie to nic już Ci o tym nie wspominałem, bo uznałem że nie warto - Twoja sprawa. No ale skoro Ty nie rozumiejąc nawet dobrze o czym ja pisze od razu wyskakujesz że kupuje nowe auto zamiast Tobie kase dać to sorry winetoo... Ty pewnie wiesz że ja czekam tylko aż się odezwiesz żeby umówić się co do tej kasy więc po co ten cyrk?? >> DOGADAMY RESZTE NA GG ! ! ! << Jak ktoś tu jeszcze napisze nie na temat (nie bede wskazywał o kim mysle zeby juz tu nie odpowiadał) to prosze o usuniecie takiego postu bo jakiś porządek musi być. W imię zasad! ----------------- oƃǝuɹɐuoɾɔɐʇs po ʎzsɾǝıuɾɐɟ ʇsǝɾ doʇdɐl oƃǝzɔɐlp oʇo [ wiadomość edytowana przez: Race_D dnia 2003-11-29 00:33:05 ] |
vievior Miłośnik FSO Opel Omega A Kombi Piła | 2003-11-29 01:08:32 cytuje kolege kaovietza: "beka" |
Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2003-11-29 01:47:11
To nie cytuj! Tylko też się melduj na gg w innej sprawie ----------------- oƃǝuɹɐuoɾɔɐʇs po ʎzsɾǝıuɾɐɟ ʇsǝɾ doʇdɐl oƃǝzɔɐlp oʇo |
OLO Miłośnik FSO 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2003-11-29 02:02:47 Zmieńcie temat na "lincz Bydgoski". ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2003-11-29 03:02:38
Jednak obstaje przy swoich pierwotnych założeniach ----------------- oƃǝuɹɐuoɾɔɐʇs po ʎzsɾǝıuɾɐɟ ʇsǝɾ doʇdɐl oƃǝzɔɐlp oʇo |
danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2003-11-29 09:26:32
Może bardziej byłby adekwatny "Bydgoskie porachunki" Takie zadymy tam robicie a ja kciałem wpaść na spot do was... |
Maciek_938 Bydgoszcz | 2003-11-29 10:24:54
Nie martw się w większości przypadków takie zadymy się nie zdażają. To jest wyjątkowe odstępstwo od reguły Ale jak chcesz wpaść na Spot to jesteś u nas przecież bardzo mile widziany... |