Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
paweldm DEADSOUL Mitsubishi outlander Skarszewy/Gdańsk | 2004-02-02 16:48:41 Mam taki problem. Od jakiegoś czasu zauważyłem, a właściwie poczułem smród palonej gumy wydostający się spod mojego autka. Nie jest to związane z ostrą jazdą. W pierwszej chwili myślałem, że coś dotyka do wydechu, ale podczas sprawdzania na kanale nic nie zauważyłem. Najczęściej obiawia się to, gdy jest mokro na drodze i podczas częstego zatrzymywania, stania w korkach.
Może ktoś się z czymś takim spotakał. Proszę o pomoc. |
JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2004-02-02 19:51:37 Pawel, myślę, że to raczej smrodek z okładzin na klockach lub sprzęgło |
paweldm DEADSOUL Mitsubishi outlander Skarszewy/Gdańsk | 2004-02-02 20:18:12 Sprzęgło odpada, to automat. Tak mi przed chwilą podczas jazdy wpadło, czy to może przypadkiem hamulec taśmowy skrzyni. |
cezi Opel Omega Lublin | 2004-02-03 16:56:32 Ja stawiam na klocki hamulcowe, jeśli się coś w nich poluzowało to nawet przy spokojnej jezdzie może być wyczuwalny zapach o jakim wspomniałeś. Sprawdź to. Automat raczej odpada, chociaż kto wie... Polecam Vademecum poświęcone skrzynkom automatycznym: http://www.automat.pl/vademecum/index.html
Pozdrówka Bracia i Siostry! |
cezi Opel Omega Lublin | 2004-02-03 17:00:13 Oprócz tego vademecum jest tam jeszcze FORUM FAQ (znajdziesz po prawej), dużo można się dowiedzieć i zapytać samego speca co Ci dolega w skrzyni.
Pozdrówka Bros & Sisters! |
cezi Opel Omega Lublin | 2004-02-03 17:02:05 Oj to FORUM FAQ to po lewej a nie po prawej ale ze mnie zamotaniec sorrki |
paweldm DEADSOUL Mitsubishi outlander Skarszewy/Gdańsk | 2004-02-04 19:58:46 Klocki też raczej odpadają, gdyż smród jest tylko jak autko dobrze się rozgrzeje. Przy krótkich przejaźdzkach, gdzie nie zdązy się dobrze nagrzać nie ma smrodu, a hamuje się przecież tak samo.
Najintensywnie czuć, gdy temperatura zacznie przekraczać 90 st.C. |
WoSiU DEADSOUL Opel Omega B MV6 Wrocław | 2004-02-05 09:03:22 Słuchaj moze to i dziwne ale przyjechal do nas kiedys koles omesia wlasnie mial podobny problem.Naszukalem sie z kolega mechanikiem i wykrylismy ze odkleila sie mata wygluszajaca tuz obok kolektora wylotowego Dotykala i wydobywal sie smrodzik a intensywniejszy byl jak wlanczal dmuchawe.Dziwne ale prawdziwe.
pozdrawiam |
marekcaramba (S) LOB MODER Jeep XJ, 2xAudi A8Q Warcz, 20 km od Gdańska na S | 2004-02-05 09:25:50 Skoro piszesz, że po nagrzaniu silnika to może cosik na
nagrzewnicę spadło (jakiś kawałek gumki, uszczelnienia) i powoduje ten "miły" dla nosa zapaszek. Jak wyłączysz nawiew dalej tak samo (z tą samą intensywnością) zalatuje? (zkaładamy, że pod maską nic nie dotyka kolektora wydechowego itp sprawy) |
paweldm DEADSOUL Mitsubishi outlander Skarszewy/Gdańsk | 2004-02-05 17:36:20 Nagrzewnica ma za niska temperaturę, aby powodowała palenie gumy. Według mnie smrodzik dochodzi wyraźnie spod samochodu. W komorze silnika nic nie czuć. Tak się zastanawiam czy nie obejrzyć dokładnie elementów gumowych zawieszenia wydechu. Może to któraś z tych gum lubi smrodzić. Ale do tego muszę dostać się na jakiś kanał. |