Bezpiecznik 25A wentylatora chłodnicy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Kolegów!!!

Dzisiaj zauważyłem, że podczas dłuższej jazdy, temperatura cieczy w chłodnicy mojej 2106 podnosi się mocno powyżej 90 stopni.

Przyczyną jest nieobracający się wentylator chłodnicy, który stoi w miejscu - nawet wtedy, gdy zewrę przewody na czujniku temperatury (u dołu chłodnicy).

Słychać wtedy wyraźne pykanie przekaźnika, sam wentylator jednak ani nie drgnie... .

Jestem poza domem, na wyjeździe.

Chciałem naprędce sprawdzić czy nie jest czasem za wszystko
winien bezpiecznik wentylatora (25A), lecz nie mogę go zlokalizować.

W instrukcji pisze cyt.:
W wiązce przewodów przechodzącej z lewej strony zespołu wskaźników umieszczono jeden bezpiecznik 25A w rozłączalnej płytce plastykowej - służy on do zabezpieczenia obwodu silnika elektrycznego wentylatora układu chłodzenia silnika.

Niestety nie mogę zlokalizować tej płytki plastykowej z bezpiecznikiem.

Gdzie ona jest, gdzie jej szukać?
,
Po lewej stronie zespołu wskaźników wiązka przewodów jest (biegnie pionowo) jednak w tym jej odcinku bezpiecznika nie ma.

Czy szukać go w wiązce biegnącej w komorze silnika, czy może pod wykładziną podłogi.

Proszę o pomoc w zlokalizowaniu tego bezpiecznika.

Pozdrawiam serdecznie.

Na wentylator idzie bezpiecznik 16A, chyba jest również pod numerem 16. Jest w "dodatkowej" skrzynce bezpieczników, pod tą większą.

-----------------
АвтоBA3 непобедим, скрутим, склеим, полетим

A w jakiej instrukcji jest tak napisane ?
Jeśli chodzi o 21061 to są 2 skrzynki bezpieczników duża- 10 szt i mała 6 szt. Jest to bezp. nr 15-16A (5-ty w małej ).

Cytat:
2013-10-29 00:14:29, milko pisze:
A w jakiej instrukcji jest tak napisane ? Jeśli chodzi o 21061 to są 2 skrzynki bezpieczników duża- 10 szt i mała 6 szt. Jest to bezp. nr 15-16A (5-ty w małej ).

Już po problemie.

Moja Staruszka to Łada 1500S 2106. Cytowany fragment pochodzi z książki pt. "Jeżdżę samochodem Lada 1500", Technika jazdy, obsługa i usprawnienia. Wydawnictwa Komunikacji i Łączności Warszawa 1980, dokładnie str. 168.

W tej instrukcji nie pisze nic o drugiej skrzynce z 6 bezpiecznikami - tej o której wspomniałeś.

Wczoraj sprawdziłem te bezpieczniki, były wszystkie całe.
Dzisiaj poruszałem nimi, oskrobałem, były zaśniedziałe na stykach.
Pomogło, wentylator kręci się w momencie zwierania końcówek czujnika.

Uffff, po kłopocie.

Mogę wracać do domu bogatszy o kolejne doświadczenie.

Dziękuję za pomoc.

Zmień książkę, bo masz od 2103. Tam jest inna trochę instalacja.

-----------------
АвтоBA3 непобедим, скрутим, склеим, полетим

Cytat:
2013-10-29 10:17:32, SzokoLada pisze:
Zmień książkę, bo masz od 2103. Tam jest inna trochę instalacja.

Dokładnie tak jest, nie podejrzewałem jednak aż tak istotnych zmian w obwodzie wentylatora chłodnicy.

Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam serdecznie.

Ladfan

Niestety łada 2106 została pominięta w polskojęzycznych książkach. Nie licząc faktycznej instrukcji obsługi samochodów BAZ 2106, 21061, 21063 dodawanej przy zakupie nowego samochodu.
Wprawdzie łada 1500 S 2106 to chyba ok 95% łady 1500S 2103. Jedną ze zmian to było dodanie dodatkowej skrzynki bezpieczników.

Cytat:
2013-10-29 20:15:23, milko pisze:
Niestety łada 2106 została pominięta w polskojęzycznych książkach. Nie licząc faktycznej instrukcji obsługi samochodów BAZ 2106, 21061, 21063 dodawanej przy zakupie nowego samochodu. Wprawdzie łada 1500 S 2106 to chyba ok 95% łady 1500S 2103. Jedną ze zmian to było dodanie dodatkowej skrzynki bezpieczników.

Do tej drugiej skrzyneczki z 6 bezpiecznikami nie zaglądałem od co najmniej 10 lat.

Dalej bezpieczniki są całe, zaśniedziały jednak styki - stąd nieoczekiwany kłopot, w najmniej oczekiwanym momencie, poza domem.... .

Dzięki za wszelkie informacje.

Straciłem dużo czasu na poszukiwanie 25A bezpiecznika o którym piszą w posiadanej instrukcji.
Już podejrzewałem, że jest on w płytce umieszczonej pod deską ze wskaźnikami, którą chciałem zdejmować.

Pozdrawiam Wszystkich!!!

Ladfan