Pomocy! ROZERWAŁO mi układ chłodzenia!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zacznę od początku.
Po przeczytaniu jakiejś tam publikacji o układzie chłodzenia w Poldich luknąłem do swojego Polda i stwierdziłem że węże od chłodnicy są bardzo nabrzmiałe i twarde.
Wraz z kolegą "mechanikiem" stwierdziliśmy że jest to wina korka który nie odprowadza nadmiaru cieczy do zbiorniczka wyrównawczego, wymieniłem korek na nowy ze sklepu, poczekałem aż silnik ostygnie tak aby można było zdjąć stary korek i założyliśmy nowy, przejechałem 20 km i nastąpił WYBUCH górnego węża, poprostu go rozerwało. Kochani pomocy(!) bo się teraz boję jeździć moim poldim. Co mam zrobić, już nawet myślałem spreparować ten korek aby nie był taki szczelny.

No ciężko powiedzieć co jest przyczyną tego, ale proponuje sprawdzić stan węży, sparciałe, czy poprostu stare trzeba wymienić!! Korek hmm skoro jest nowy to nie powinno by żadnych problemów, ewetualnie zobacz jak on się zachowuje, czy usuwa nadmiar ciśnienia!!, no i jeszcze proponowałbym przepłukać cały układ jakims odkamieniaczem albo innym paskudztwem do chłodnic!

w polonezie gle uklad chlodzenia nie jest ukladem cisnieniowym,wiec nie ma mowy zeby takie sytuacje mialy miejsce,zrob tak do chlodnicy nie lej pelno wody,zostaw miejsce(rozszezalnosc temperaturowa cieczy)w korku chlodnicy jest termostat,jesli dziala prawidlowo nie powinno ci nic rozwalic,ewentualnie usun z niego uszczelniacze wtedy bez problemu cisnienie bedzie uchodzic przez zbiornik wyrownawczy