Sortuj wg daty: rosn±co malej±co |
Karol13 Member Klubu Espero Viper 126p/Megane I ... Poznañ | 2007-02-18 20:40:02 Ja powiem tak jestem przeciwnikiem, chociaz zdarza mi sie na trasie w³aczac bo jednak samochod jest lepiej widoczny....
ale to nie ma sêsu w miescie.. pewnie producenic akumulatorów, zarówke i stacji benzynowych dali komus w ³apê zeby oni na tym zarabiali... srednio w TV podali ze ma byc 100zl drozsza eksplotacja... ... policzcie sobie to przez liczbe uzytkowników samochodów i wyjdzie ³adna sumka ----------------- Pozdrawiam Karol Jest Viper 126p FL 650E 1991 bia³y 68kkm Renault Megane I 1,6 16v LPG Kombi 2001 45 000km By³o Espero 1.5 16V 1997/98 wi¶niowy ~~130kkm Fiat Punto II 1,2 16V 59kw 2002 rocznik z³oty metalik 62 kkm http://maluch-poznan.com |
tommi3737 Klubowy Weteran Megane CC £ód¼ | 2007-02-18 20:51:08 wiec je¶li PIS to upier... to bedzie pierwsza decyzja podjêta przez PIS z któr± siê zgodzê-moim zdaniem oczywi¶cie |
Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2007-02-18 20:56:43 ja jestem ZA...
Robi±c rocznie kilkadziesi±t tys. km stwierdzam, ¿e jest wiele sytuacji na drodze, w których auto na ¶wiat³ach jest lepiej widoczne.... Argumenty na temat zwiekszonego zu¿ycia paliwa oraz niby czê¶ciej wypalaj±cych siê ¿arówek to dla mnie szukanie dziury w ca³ym.... je¿d¿±c non stop na ¶wiat³ach jako¶ specjalnie nie zauwa¿am zwiêkszonego apetytu na paliwo, ¿arówki w reflektorach wytrzymuj± mi minimum 2 lata. wiêc spoko.... pozdro |
Jabuszko Laguna Warszawa Bródno | 2007-02-18 21:19:53 ja jestem ZA |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2007-02-18 21:26:58 Nie mam tego rodzaju problemów jak Wy...i nie zawracam sobie d....polityk± PIS w materii ca³orocznej ¶wiat³o¶ci czy "sêsem" w³±czania ¶wiate³ w mie¶cie
Od 10 lat je¿d¿ê tylko i wy³±cznie na ¶wiat³ach ca³y rok...jako¶ mnie nie boli wiêc dla mnie ten w±tek jest ..zupe³nie nieistotny krótko mówi±c...jestem ZA |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... £añcut | 2007-02-18 21:34:37 To mo¿e jeszcze ankietê zrobimy.
PS. Jestem ZA |
Michal-500 Clio Sosnowiec | 2007-02-18 21:45:20
Dok³adnie tak. Wiêcej mo¿na oszczêdziæ mniej wciskaj±c gaz. Zu¿ycie siê zmienia porównywalnie jak przy je¼dzie z uchylonym oknem. Ja tak samo staram siê ca³y czas na ¶wiate³kach. Na skrzy¿owaniach lepiej widaæ, z przeciwka podczas wyprzedzania jak nadje¿d¿a te¿ lepiej siê rzuca w oczy. Jestem za tym pomys³em. |
ETomek_GT Skoda Octavia Tarnowskie Gory | 2007-02-18 21:51:39 gdzies czytalem ze autko na 1000km spala max 1l wiecej w opcji ze swiatlami ... takze no sorry... smieszna ilosc...
STANOWCZO JESTEM ZA! |
adid11 ESPERO 2.0 CD LPG Jaworzno | 2007-02-18 22:13:48 A ja jestem PRZECIW - bo hmmmmm...... a bo tak a co nie moge !!!! |
Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2007-02-18 22:27:55 Gdzies kiedys czyta³em o kolesiu, który ma auto zarejestrowane w czechach. Za³ozone ma swiat³a do jazdy dziennej, pod³±czone poza normalnymi swiat³ami. Swiat³a do jazdy dziennej za³±czaj± sie automatycznie po w³±czeniu stacyjki. Jak taka sprawa wygl±da w poslce? Po cholere z ty³u w³±czone swiat³a? po cholere oswietlenie deski rozdzielczej i tablicy rejestracyjnej? Na dwóch zwyklych zarówkach alternator cierpi mniej niz na "komplecie" oswietlenia. Juz gada³em z elektrykiem, jest w stanie zrobic takie pod³±czenie. |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2007-02-18 22:55:08
1. wlaczanie swiatel dziennych musi byc polaczone z wlaczeniem tylnych (nie moga sie swiecic tylko lampy z przodu zreszta analogicznie jak nie wlaczymy przednich przeciwmgielnych bez tylnych) 2. wlaczenie dowolnych innych swiatel.. mijania.. drogowych ..pozycyjnych..powinno automatycznie odlaczac swiatla dzienne aaa i jeszcze cos..jest zdajsie taki durny przepis a przynajmniej kiedys byl ze samochod nie moze miec wiecej niz jednej dodatkowej pary lamp..czyli posiadanie halogenow wykluczalo posiadanie dziennych (chyba ze byly w jednej obudowie) ogolnie to by byl najfajniejszy patent..miec zintegrowane swiatla dzienne z przeciwmgielnymi a przelaczenie z jednych na drugie wiazaloby sie po prostu ze zmiana intensywnosci swiecenia.. |
Adam4302 Klubowy Weteran Dacia Logan Katowice Wsch. W±sk. | 2007-02-18 22:59:24
1. ¯eby by³o zgodnie z przepisami. 2. to do tego a¿ specjalny elektryk musi byæ?? Mia³em ¶wiat³a do jazdy dziennej w maluchu (pod³±czone zgodnie z przepisami - gasn± gdy w³±cza sie ¶wiat³a mijania). Godzinka i dwa browary roboty. ----------------- czasem tu zagl±dam |
adasko_21 Opel Astra III NDM | 2007-02-18 23:00:49 Ja tez jestem za osobi¶cie swiate³kami ca³y rok sam tak smigam i gadanie ze akumulator czy co¶ tam jeszcze dostaje po dupie to kompletna bzdura czy to jest warte w³asnego bezpieczeñstwa chyba nie. Przeciez jestesmy sami widoczni i sami lepiej widzimy pojazdy. Wiêc ja jestem ZA !!!
Pozdro!! [ wiadomo¶æ edytowana przez: adasko_21 dnia 2007-02-18 23:01:10 ] |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2007-02-18 23:05:20 ja dodam ze jezdze odpukac na oryginalnym nigdy nie dotykanym alternatorze..i od nowosci jezdze na swiatlach non stop..samochod ma 200kkm przebiegu a alternator dziala bez problemu zarowki zmieniam co jakies pol roku i kosztuje mnie to 12zl za komplet..to tak dla informacji tych dusigroszy
|
Adam4302 Klubowy Weteran Dacia Logan Katowice Wsch. W±sk. | 2007-02-18 23:07:04
Ah zaraz tam hella, polski Wesem albo Zelmot te¿ robi±. Ad 2. Pozycyjne musz± sie ¶wieciæ z dziennymi. To w³±czenie ¶wiate³ mijania/drogowych musi powodowaæ wy³±czenie dziennych.
Jestes w b³êdzie. Nie ma takiego przepisu. Raczej chodzi Ci o to ¿e samochód nie moze mieæ wiêcej ni¿ dwie pary ¶wiate³ drogowych. Nie ma mo¿liwo¶ci posiadania halogenów w jednej obudowie ze ¶wiat³ami do jazdy dziennej. Z dwóch powodów: nie ma takich homologowanych (nie ma mo¿liwo¶ci zrobienia szk³a które by odpowiednio rozprasza³o jedne jak i drugie) i z powodu kwestii zamontowania w poje¼dzie. ----------------- czasem tu zagl±dam |
rafau DU Espero 1,5 GLX => ... Wyszków | 2007-02-18 23:50:23
eeeee ¶miem twierdziæ, ¿e z tymi przeciwmgielnymi jest odwrotnie Co do jazdy na ¶wiat³ach: zrobi³em jakie¶ 100kkm je¿d¿±c na ¶wiat³ach w dzieñ i jak do t±d raz wymienia³em ¿arówki (nie ¶wieci³a i chc±c sprawdziæ ¿arnik po wyjêciu niechc±cy dotkn±³em bañki. ¯arnik by³ ok). A je¶li kogo¶ interesuje ile mu wzro¶nie spalanie to niech sobie policzy stosunek pr±du produkowanego przez silnik do mocy ¿arówek. Wzrost zu¿ycia jest na poziomie b³êdu pomiaru. Mam nadziejê, ¿e to przejdzie i lesiu klepnie temat - skoñcz± siê debile je¿d¿±cy przy szarówce bez ¶wiate³, bo on widzi a poza tym jest dzieñ I okulista tu nie poradzi. Co do w±tku politycznego - pomys³ snuje siê po parlamencie od czasów millera, tylko za ka¿dym razem upierd...li go pseudo "ekolodzy". Mo¿e tym razem siê uda |
rudi Espero Wloclawek | 2007-02-19 00:04:55 w±tpiê czy to wejdzie teraz ale kiedy¶ mo¿e za PO napewno , ja jestem za oczywi¶cie do koñca lutego oraz za wyskokimi karami za jazdê bez w³aczonych ¶wiate³ kiedy jest to konieczne np. w deszczu i po zmroku i za nadu¿ywanie przeciwmglielnych a to siê zdarza niestety niektórym po¿al siê bo¿e kierowcom. |