Toyota RAV4

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam problem z kupnem MISKI OLEJWEJ do mojej RAV4 rocznik 95(silnik benzyna 1998 ).Zdzwoniłem całą Polskę i NIC nawet najwięksi "wyjadacze"(firmy ) niemają.
Oczywiści w ASO Toyota mają ale cena powaliła mnie na kolana.
Proszę może Ktoś z was wie gdzie dostanę tą michę bo moja jest jak sito . Aha i jeszcze jedno pytanie czy aby to niejest ta sama miska jak w carinie 2,0 ?.Proszę o odpowiedz.
allan2005

Czy pasuje z Cariny - tego nie wiem ale faktycznie poszukałam trochę i miski olejowej do RAV4 nie znalazłam... W kompie w pracy mam tel do JP z Gliwic - może tam mają?? Na Allegro też szukałam i nic A pokleić się jej nie da?? Chociaż na chwile byłby spokój i w tym czasie może by się coś znalazło

A spróbuj może tam popytać: www.rajdy4x4.pl

KleiLem już Tą miskę (cynowałem ) i jest owiele lepiej ale niestety przy temperaturze nadal cieknie nie tak jak przedtem ale jednak.Zapewne chodzi tu o inną rozszerzalność cyny a metalu.Spawanie niewchodziło w grę (za cienka i skorodowana blacha )Wymiana jest nieunikniona.Dziękuje za dotychczasowe porady Proszę o więcej.Zastanawia mnie czy to niejest ta sama miska co do CARINY E(2000 ccm) ponieważ myślę że szybciej bym znalazł. Co wy nato ?
allan2005

Dopoki nieporownasz dwoch miesek to sie chyba nie dowiesz. No chyba ze w ASO Ci powiedza.

Może być mały problem. EPC pokazuje, że taką miskę wsadzali do Celicy, MR2, i ... Cariny2 z 3S-FE. W Carinie E silnik nie stoi pionowo, lecz jest pochylony. Nie wiem, jak się ma sprawa w innych modelach, ale miski mogą się różnić kształtem (ale też nie muszą )
Pozdro.

nie chcę się wymądrzać, ale znalazłem że uszczelka pod miską oleju jest identyczna, więc nauczony doświadczeniem śmiem postawić tezę że miska też będzie taka sama, ale nic sobie nie dam za to uciąć...

źródło : http://ekatalog.intercars.pl

pzdr

Kształt uszczelki będzie ten sam, skoro to ten sam silnik, ale może być różny kształt tej części, w której siedzi smok pompy i zbiera się olej.
Nie wiem, czy w RAV4 silnik stoi pionowo, czy jest przekrzywiony
Pozdro.

Miskę już kupiłem, niestety zmuszony byłem kupić w aso toyota za 480 zł. Ale to niewiele skoro za używaną na niektórych szrotach chcieli wyrwać od 380 zł wzwysz ! chyba ich pogieło.
Dlatego zdecydowałem się na nową z gwarancją.
Przynajmniej wiem co kupiłem. A uszczelki u mnie pod miską niebyło, w aso powidzieli mi że w tym silniku się niedaje jedynie masę uszczelniającą (zapewne silikon ).
Serdecznie dziękuję wam za pomoc.
Zyczę Zdrowych i Wesołych Świąt i Leeeepszego Roku 2006.
Pozdrawiam. allan2005