Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Anonymous Niezarejestrowany | 2003-08-19 12:55:57
![]() ![]()
Borgu? Nie moge sie zgodzic z Toba. Ta teoria "o dloni i luzie" na kole pochodzi bowiem od specjalistow z Zielonki, ktorym nie chce sie nigdy i nie chcialo dotrzec do srub mocujacych przekladnie kierownicza i jej dociagnac. ... (bowiem jest daleko i w malo przyjemnym miejscu dla mechanika ... ) ![]() ![]() A jakie sa skutki tej zlej teorii? Plywajace auto na asfalcie przyjezdzie na wprost od predkosci 60 km/h ...!!!. Brak precyzji w jezdzie terenowej, w szczegolnosci przy podjazdach pod gore oraz w dol ... Jakby Damian sie zechcial wypowiedziec w temacie przekladni kierowniczej i jej korelacji w pracy calego podwozia Nivy, to mysle, ze rozwialby wszelkie inne watpliwosci. I pozdrawiam, Przemek PS. Wiesz Borgu?, niektorzy moga sobie cenic precyzyjny uklad kierowniczy i to nawet ze wspomaganiem, a niektorzy, to wola na przyslowiowe oko i na dlon ... ![]() ![]() |
![]() boreg Klubowicz NOK VW T-23 warszawa | 2003-08-19 13:47:51
Nie jest tak jak piszesz, ta teoria pochodzi ode mnie a jest zweryfikowana czterokrotnym ustawianiem przekladni kierowniczej. W Zielonce (zreszta na moja prosbe) sciagneli mi luz prawie zupelnie. Efekt - zero mozliwosci manewrowania na parkingu, ostry trening silowy podczas jazdy w terenie i... ...posypana przekladnia po 1.000 km. Przekladnia taka jak jest w Nivce potrzebuje do poprawnej pracy luzu (choc oczywiscie nie mozna z nim przesadzic). Na szosie moge puscic kierownice i samochod jedzie jak po sznurku i nie ma tendencji do "myszkowania". Zachecam do poeksperymentowania z luzem, bo przy wlasciwym jego ustawieniu kierownica chodzi naprawde lekko ![]() Pozdrawiam |
Anonymous Niezarejestrowany | 2003-08-19 15:08:13 Hantle Borgu, ... jak pamietam, to i gryf moze wazyc i 30 kilo. Pocwicz... ![]() ![]() Zalecam i pozdrawiam, Ale nie pisz juz nic wiecej o "luzie na dlon" i jezdzie po asfalcie z predkosciami od 60 km/h ... w gore. Przemek, |
![]() boreg Klubowicz NOK VW T-23 warszawa | 2003-08-19 15:16:50 Pogadamy za pol roku ![]() ![]() |
![]() sqra Lada Niva Koszalin | 2003-08-19 21:49:47 Dzieki za porady na temat opon. Niestetez takimi ja kupilem i na razie wydaje kase na remont, na opony przyjdzie czas pozniej ![]() Boreg, skoncze hamulce (dzisiaj troche lalo nad morzem to dalem spokoj) to bede robil tą przekładnie. Jestem calkiem zielony w tej dziedzinie. Wiem gdzie ona jest i zauwazylem srube chyba do spuszczania oleju (kwadratowy leb). W jaki sposub ustawia sie luz? Co jest pod tym dekielkiem na czterech srubach? ile oleju? A może jakies łożyska? I spokojnie ... jak z dzieckiem. ![]() |
![]() boreg Klubowicz NOK VW T-23 warszawa | 2003-08-20 10:53:28 TU jest ksiazka po polsku od Nivy. Wiecej niz tam przeczytasz, ci nie powiem, a moge o czyms zapomniec ![]() Pozdrawiam |
![]() sqra Lada Niva Koszalin | 2003-08-20 13:45:00 Dzieki za tinka, ale nie daje się otworzyc ![]() |
![]() boreg Klubowicz NOK VW T-23 warszawa | 2003-08-20 13:55:19 Fakt, nie sprawdzilem link gdzies wsiakl ![]() |
Leonek1 Goszcz | 2004-09-14 12:07:20 Mi też niwa lata po drodze nawet przy 40 km/h. Może macie juź doświadczenie co z tym zrobić. Żazali mi wymienić cały układ kierowniczy, koszt 7000zł, tragedia! |
![]() Damian21214 Klubowicz NOK Pontiac Fiero '88 Katowice | 2004-09-14 12:18:15
7000zl ![]() ![]() Nie bede teraz liczyl dokladnie ale koszt czesci zachodnich zamiennikow) to maksymalnie 400-500zl na caly uklad kierowniczy, bez przekladni, ale i ta dostaniesz w oryginale za "grosze", o ile trzeba nowa przekladnie. Damian |
Leonek1 Goszcz | 2004-09-14 12:47:35 Czy na pewno musze wymienic caly uklad? |
![]() Damian21214 Klubowicz NOK Pontiac Fiero '88 Katowice | 2004-09-14 13:32:36
Tylko to co zepsute/luzy Damian |
![]() kacper97 (M) Klubowicz NOK Suzuki Vitara Warszawa | 2004-09-14 15:55:17 Polecam wymiane wszystkich drążków ... koszty tego nie są duże a jeśli choć jeden będzie ciut wyrobiony polecą nowe ![]() Poszukaj zachodnich zamienników bo warto ... wschodnie części są podłej jakości i w nivie lecą średnio co 3 miesiące ... |
![]() bart03 Klubowicz NOK Jeep, Uaz, kiedyś Ni ... Katowice | 2004-09-14 17:59:09 Ruskie galki sa ok tylko gumy oslonowe to tragedia. Po 3 miesiacach guma parcieje i peka a wtedy to zaden drazek nie strzyma dlugo. Fakt jest taki ze zachodnia guma jest duzo lepsza dlatego bardziej oplaca sie kupic zachodnie zamienniki. |
![]() Sniper Klubowicz NOK Niva California, Nub ... Posen | 2004-09-14 20:14:36
Tak to jest ![]() Projekt tego autka był całkiem całkiem , rozwiązania techniczne w nim zastosowane w większości równiez były ok. Zawiodło wykonanie poszczególnych elementów i podzespołów - niechlujnośc produkcji i słaba jakość zastosowanych materiałów - to wszystko to brak należytej kultury pracy do którego dochodzi sie pokoleniami... Właściwie należało by wymienić wszystkie elementy (blacharskie i mechaniczne, itd.) nivy na zamienniki lub ulepszone części zachodnie i wówczas byłby to dobry małoawaryjny bolid ![]() |
![]() bart03 Klubowicz NOK Jeep, Uaz, kiedyś Ni ... Katowice | 2004-09-14 23:32:48 Sgra powiem ci do czego te sruby bo widze nikt inny nie odpowiada. Ta kwadratowa na klucz sluzy do nalewania oleju do przekladni, (leje sie pod korek olej przekladniowy tzw. hipol), a ta na srodku (chyba tez kwadratowa) z nacieciem na srubowkret do eliminowania luzow. Luz eliminuje sie wkrecajac ta srube do oporu (srubokretem oczywiscie) ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: bart03 dnia 2004-09-14 23:56:20 ] |
![]() bart03 Klubowicz NOK Jeep, Uaz, kiedyś Ni ... Katowice | 2004-09-14 23:42:23 Acha a co do hamowania: jak wymieniales zwrotnice to mam nadzieje ze nie dowaliles sruby polosi na full bo jesli tak to zalatwiles tym samym lozysko ktore sie zatarlo i hamuje a do tego rozgrzewa cala piaste z tarcza. ![]() |