Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
will Miłośnik FSO ford scorpio krakow | 2002-12-03 20:44:50 nie chce zapalac na gazie, wymienilem filterek na nowy obroty ustawilem na okolo 900obr/min.kręce i kręce i dopiero za jakims czwartym razem z wcisnietym pedalem gazu lapie.przed wymiana bylo wszystko w porzadku!!! mam pytanie ile odkrecacie zaworki przy butli ja mialem poprzednio na maksa odkrecone, czy to dobrze czy nie,
Edycja: I po kłopocie - okazalo sie ze po wymianie filterka mialem zbyt malo odkrecone i dostawal za malo gazu dlatego mialem problem!!! [ wiadomość edytowana przez: will dnia 2002-12-03 22:10:11 ] |
dr_przemek Miłośnik FSO FSO125p/Uno1.4i.e.S Warszawa - Bielany | 2002-12-03 23:54:40 Zawory na butli mam odkręcone na max i tak powinno być. A z ciekawostek - kiedyś zakręciłem te zawory i okazało się, że samochód jeździ jak jeździł. Dopiero przy 90 km/h zaczynał sie przyduszać. Możliwe, że trzeba użyć nie tylko palców aby je zamknąć jak należy. Nie są za wygodne do kręcenia. Podoba mi się rozwiązanie jakie jest u kumpla - kulowe zaworki na butli. Taka wersja mini hydraulicznych |
Jojo Miłośnik FSO SI /PF 125 '77 Warszawa-Bemowo | 2002-12-04 00:04:35 Mam pytanie!
Mam butle 45 l (36 l gazu) i od pewnego czsu do pustej wchodzi tylko 32-33 l . Różnica może niewielka ale denerwuje mnie tankowanie co 220 km (w mieście). Wcześniej zdarzało się że wchodziło ponad 36l a teraz pojemność butli mnie denerwuje. Czy to jakiś zawór, a może jakieś syfy są w butli. Sam nie wiem. Czy warsztaty z gazem robią takie regulacje ilości tankowanego gazu i ile z taką czynność mogą wziąść. Pzdrawiam |
OLI_F50 Miłośnik FSO F50 Polonez Środa Wlkp./ Konin | 2002-12-04 09:15:48 Jojo, to że mniej wchodzi do butli spowodowanw może być "wytrąceniem" sie z gazu cięższych frakcji oleistycj zalegające na dnie zbiornika. Nie zawsze ten oleisty "szlam" zostanie wciągnięty do przewodu gazowego i dalej do parownika itd., tylko zostanie na dole bo np zboirnik może być inaczej ustawiony i szybciej bedzie sie kończył gaz , tzn wcześniej bedzie smok zasysał opary a nie ciekły gaz...a tu wystarczy przekręcić zbiornik o 1cm i bedzie widać różnice w napełnianiu od pustego o kilka litrów...Nie wiem czy zlecaleś komuś lub sam robiłeś przeczyszczanie butli albo miałeś ją z jakiegoś powodu wyjmowaną z auta... Warto sprawdzić to... |
Jojo Miłośnik FSO SI /PF 125 '77 Warszawa-Bemowo | 2002-12-04 23:12:39 Dzięki za info. Butla była ruszana 2 lata temu a to mam od 4 miesięcy. Może faktycznie coś jest na dnie butlii. Spróbuje ją przekręcić o ok 1 cm i zobacze czy coś pomoże. |
3LiTe Miłośnik FSO Był PN jest NU II 2.0 Warszawa-Bielany | 2002-12-04 23:20:58 Moze i wchodzi mniej jak jest chlodniej , bo mi zawsze wchodzilo (jak juz nie chcial ciągnąć) 29-30 l , a dzisiaj weszlo tylko 28.5.
A może zmienili ciśnienie tankowania (chociaż tak wolno to nie tankował)?? Jak na to nie patrzeć zobaczymy przy następnym tankowaniu ale teraz autko pobilo rekord spalania - 18l/100 , tyle że w tym są 2-godzinki zabawy na placu po śniegu na 1-wszym ( i czasami 2-gim) biegu |