Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
ThomasTsT Opel Corsa Łódz | 2003-10-05 19:49:21 W planach miałem zmiane silnika ale jesli nawet to moze dopiero na wakacjie.....narazie postanowiłem podkręcić seryjny silnik.....i jednom rzecza ...którą musze zrobic to chłodnice oleju(nigdy jeszce tego nie robiłem i sie boje)...na stronce DANIORA..jest opis...ale chcę zaciągnąc opini od ludzi co to maja.....boje sie np...że cuś mi sie urwie spadnie mi cisnienie oleju i zatre silnik....prosze o jakies (czego mam sie ustrzec i na co zwrócić szczegulną uwage....Z GÓRY WIELKIE DZIEKI..... |
simon_pg F&F Sympatyk Audi V8 4.2 Quattro ... Gdańsk | 2003-10-05 20:31:15 Temat wałkowany już przezemnie!! Niestety niewiele osób mogło udzielić mi wyczerpujących informacji!! Pozatym dość kłopotliwe co sie okazuje jest znalezienie i w końcu kupienie chłodniczki. Najlepsze są te od japońców (mitsubishi spacewagon 1,8 TD), ale ceny też są niezłe bo około 150zł za używkę z rozbitego auta. Pasuje także od Opla Astry TD, od jakiegoś Audi, Opla kadeta GSI i jeszcze kilku aut. Niestety mnie powstrzymała zaporowa cena samej chłodnicy. Co do samego montarzu, to nie powinno to sprawić większych. Wystarczy oblookać już istniejące chłodniczki (włoskie strony internetowe i strona Daniora). pozatym każdą nieszczelność układu (spadek ciśnienia) dostrzeżesz po wyciekach. No i trzeba pamiętać by przewody miały sensowny przekrój wewnętrzny. Ja przyjołem taki jaki na przewód smoka, czyli około 10mm. Zresztą poszukaj w starych postach mojego topicu. Pozdrawiam i cze!! |
simon_pg F&F Sympatyk Audi V8 4.2 Quattro ... Gdańsk | 2003-10-05 20:34:03 Poszukaj pod chasłem "chłodnica". |
Kuner Raszyn / Wawa | 2003-10-05 20:36:04 Świetnym patentem jest założenie na jeden z przewodów filtra oleju co w malcu jest czymś bardzo potrzebnym... |
simon_pg F&F Sympatyk Audi V8 4.2 Quattro ... Gdańsk | 2003-10-05 20:40:50 Filtr oleju!! Super sprawa!! Też nad tym myślałem!! No i wymyśliłem!! Mercedesy beczki nie wiem dokładnie czy benzyna czy diesel mają fajne małe filterki wraz a mocowaniem samego filtru. Jest to wszystko wielkości około 10x10x12cm. Wejście i wyjście z filtru i przwody można na złomie wychaczyć za około 50 zł!! Super sprawa!! |
CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2003-10-05 21:35:08 A ja wam powiem co powiedzialem schwepesowi.
Idżcie do warsztatu chłodniczego gdzie naprawiaja pralki - tam mają chłodnice z lodówek wytrzymałe 30 - 40 zł!!!! Ja swoją kupiłem za 60 zł - z zaporożca - ale narazie nie montuje bo zanim złoze będzie zima a w zimie chłodnicy nie potrzebuje ! Pozatym wcale nie musi byc chlodnicy !! mozna dac nyle jaki filter oleju i zamotać rurką np alu taki wywijas i dopiero do silnika i to tez da efekt. Chodzi o to by ruszyć ten olej - już samo to ochłodzi go - tak tłumaczył mi to wujek. Ps. Dobry artykuł o chłodnicy jest na F&F sajt - robił go rogacek i z tego co wiem zrobiłna niej wiele km i nie narzeka |
Bukson F&F Wolny Słuchacz :) Polonez 1500 Bełchatów | 2003-10-05 22:34:59 Najlepiej to wsadzic chłodnice oleju od garbusa jest ona nieduża
i można ją gdzies na belec umiescowic.Patent sprawdzony w rajdówkach |
Rutkus F&F Sympatyk Sierra Śrem | 2003-10-05 22:40:00 Troche ale ile kosztuje alu micha i gdzie można ją kupic?? |
DaymoN Malec, Seat Ibiza Wieluń | 2003-10-06 06:59:23 Oj nie wiem ja mam jakąś spawaną grubość ścianek 4mm a wywinięcia 5mm. Dostałem ją od starszego bo kiedyś robili właśnie do OBR w latach 90-97 do polskich wyścigówek, a że rysuenk techniczny został to wykonali mi u ojca w pracy. Jest zajebista: użebrowana, uspokaja olej i 4 litry . Pozdro |
simon_pg F&F Sympatyk Audi V8 4.2 Quattro ... Gdańsk | 2003-10-06 08:56:11 W takim razie może rysunek na sieć byś walnął?? Może bym też sobie coś takiego stworzył!! Z góry THX. |
qdlaty 126p Warszawa | 2003-10-06 11:40:58 To pytanko kontrolne
Czy pompa daje na tyle duże ciśnienie aby "popchneła" olej. Też zastanawiałem się kiedyś nad filtrem, który stanowiłby także formę chłodnicy zawsze to wydłuża trochę obieg i jest poza sielnikiem. Niepokoi mnie jednak ciśnienie. Czy da rade? |
ThomasTsT Opel Corsa Łódz | 2003-10-06 12:30:25 No ja tez obawiam sie o cisnienie........(ja osobiccie jako chłodnicy chce uzyc NAGŻEWNICY od poldka czy jakiegos innego wynalazku...Ale czy chłodnica ma sens w silniku (z głowica splanowana o 2mm,powiekszone i wypolerowane kanały dolot i wylot,wałek 385,itp....)??...... |
Rutkus F&F Sympatyk Sierra Śrem | 2003-10-06 15:22:17 Daymon walinj ten rysunek do netu, a niewiesz gdzie można kupić alu miche do malca(Septic ma alu ale czy to samorób)??A co do ciśnienia może być troche maławe, większa miska wydaje mi sie senswniejszym rozwiązaniem i mniej grzebania!! |
CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2003-10-06 15:25:44 No to daymon rzuc teaz ten rysynuke techniczny o którym mówisz.
Pewnie masz go w domu chyba ze lezy u starego Ta septic to chyba nie samoróbka bo madcar sprzedawał identyko. |
Poochaty F&F Sympatyk Kraków | 2003-10-06 19:50:52
O to się nie martwcie:daje.Zostało to sprawdzone w maluchu qmpla.Miałon dorobiony filtr dodatkowy,zamontowany do elementu znajdującego się na blasze nad tłumikiem.Olej szedł prosto z pompy na filtr.Ciśnienie daje takie że trzeba było specjalnie kupować i dobierać węże zbrojone stosowane w instalacjach ciężarówek bo pierwsze zastosowane pękły po kilku kilometrach.Dodam że maluch był często katowany a ten wynalazek nie wpłynąłnp.na zatercie silnika czy coś w tym rodzaju |
Poochaty F&F Sympatyk Kraków | 2003-10-06 19:55:29 A co do chłodnic oleju:rozmawiałem kiedyś z człowiekiem który za młodu ścigał sie maluchami i je przygotowywał.Powiedział mi że chłodnica oleju ma w maluchu sens kiedy jego osiągi oscylują na seryjnym bloku w okolicach 15 s. do setki.W innym wypadku spokojnie seryjny wentylator wystarcza.Pamiętajcie poza tym o fakcie ze polski maluch to licencja włoska.Konstrukcja malucha z założenia miała być przystosowana do jazdy w upałach i nie przegrzewała się. |
widynek F&F Sympatyk 700k Kraków | 2003-10-06 21:06:07 ja kupiłem chłodnicę oleju od citroena siakiegoś starego i leży... może jak będę zmieniał wałek, to od razu założę. co do filtra, to kiedyś się zastanawiałem, ale przeraził mnie właśnie ew. brak ciśnienia... z drugiej strony Skudło miał i chulało.. tylko nie wiadomo co on tam miał namłodzone podobno trzeba przerobić "zawór", żeby nie ograniczał cisnienia |
simon_pg F&F Sympatyk Audi V8 4.2 Quattro ... Gdańsk | 2004-08-07 17:45:44 No i odświerzam topic!!
Jako, że zaraz ruszam na instalację chłodnicy oleju powiedzcie mi tylko czy popma wydoli?? Wiem wiem, temat milion razy w tym poście wałkowany ale nikt nie odpowiedział sensowanie!! Chłodnica będzie umieszczona we wnęce pod samochodem w miejscu gdzie seryjnie jest nerka od ogrzewania. No i stąd też przewody będą dość długie. Miejsce myślę wyśmienite po pierwsze z dala od gorącego silnika no i w trakcie jazdy w miejscu dość mocno omywanym powietrzem. Co o tym myślicie?? P.S. Węże średnica wewnętrzna 10mm, ciśnieniowe olejowe |