LPG, selektor oktanowy, spalanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, po wczorajszym zlocie nasunelo mi sie kilka pytan, nigdy mnie nie interesowalo to az tak bardzo ale skoro LPG ma wieksza liczbe oktanowa od paliwa to dlaczego w intalacjach 2 generacji spalanie wzrasta wzgledem benzyny o ok 15%-20% ? U mnie w aucie po zalozeniu LPG w zeszlym roku spalanie nie wzroslo. Palil 12 PB teraz pali 12 LPG. Czy chodzi o instalacje mieszalnikowa i tylko i wylacznie dlatego jest to spalanie wieksze?

Czy reset kompa prz zalozeniu selektora moge tez wykonac sciagac minusowa kleme ? + jest wzasadzie na stale zamocowana bo mi sie luzowala to ja dokrecalem....dokrecalem i teraz juz jej nie odkrece hehe. (sadze ze tak ale chce tylko sie dowiedziec tego od lepszych znawcow)

Większe zużycie LPG spowodowane jest tym, że ma on mniejszą gęstość niż benzyna.
Reset komputera możesz zrobić odłączając klemę lub wyjmując bezpiecznik.

Cytat:
2009-03-23 11:40:22, slawek_p pisze:
Większe zużycie LPG spowodowane jest tym, że ma on mniejszą gęstość niż benzyna. Reset komputera możesz zrobić odłączając klemę lub wyjmując bezpiecznik.

No wlasnie czy minus czy plus to roznica ? A jesli bezpiecznik to ktory ?

PS. nie raz slyszalem (teraz to juz mit) ze lpg jesli slabsze od pb i stad ten wzrost spalania

Gęstość w temp. 15 °C [kg/dm3] propan-0,508; butan-0,584; benzyna -0,73÷0,78. Dlatego trzeba więcej LPGo te 15-20% niż benzyny.

Bezpiecznik nr 1 na dole deski rozdzielczej po lewej stronie.

tak wiec moze i watek nie bardzo ale nie bede zakladal nowego, napotkalem maly problem podczas proby montazu otorz nie widze tej zlaczki po zdjeciu dekielka. Wiem ze musze sciaganc ten plastik, tak wiec tylko czy moze mnie cos spotkac przy nim utrudnionego ? tam srubek jest pare i sa jeszcze jakies inne systemy mocujace ?