Problem z oświetleniem konsoli nagrzewnicy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Nie wiem , moze ktos sie juz z tym spotkal ... po prostu ktoregos dnia jechalem w nocy jakos tak wyszlo , no i zauwazylem ze brak jest podswietlenia konsolety nagrzewnicy. Sprawdzalem bezpieczniki tam wszystko ok, moze ktos cos takiego juz przezyl ?

Co moze byc jeszcze powodem tego ? domyslam sie ze jakies poprzerywane przewody ale takich nie stwierdzono. Zgaslo cale oswietlenie konsoli , nie w jakims tam jednym miejscu miejscu.

Dzieki za pomoc.

a co można powiedzieć, wyjąć konsolę nagrzewnicy, sprawdzić które piny idą do zasilania podświetlenia (np. omomierzem sprawdzając które końcówki idą do zasilania żaróweczek) i sprawdzić czy do tychże pinów dochodzi prąd...

jak nie to....
.... sprawdzić który szczur zeżarł kable.

jak tak to....
.... wymienić żarówki

Powodzenia.

Nie no to to wiem ze jak rozbiore to wszystko bede wiedzial

No ale ja raczej robus myslalem o czyms mniej zajmujacym mniej wymagajacym jesli chodzi o grzebanie ;P

No nic wychodzi ze chyba bede musial rozebrac to cale ustrojstwo

Cytat:
ktoregos dnia jechalem w nocy

ot paradox..

Cytat:
2005-10-19 13:29:29, Hrumak pisze:
Nie no to to wiem ze jak rozbiore to wszystko bede wiedzial No ale ja raczej robus myslalem o czyms mniej zajmujacym mniej wymagajacym jesli chodzi o grzebanie ;P No nic wychodzi ze chyba bede musial rozebrac to cale ustrojstwo

chcesz by ktoś zrobił to za ciebie? naiwniak

A może poprostu wymień żarówki? U mnie tez padły wszystkie. Zmieniłem i ponad rok mam spokój.

Cytat:
2005-10-19 09:56:06, robreg pisze:
a co można powiedzieć, wyjąć konsolę nagrzewnicy, sprawdzić które piny idą do zasilania podświetlenia (np. omomierzem sprawdzając które końcówki idą do zasilania żaróweczek) i sprawdzić czy do tychże pinów dochodzi prąd... jak nie to.... .... sprawdzić który szczur zeżarł kable. jak tak to.... .... wymienić żarówki Powodzenia.

Proponuję ułożyć czynności odwrotnie:
najpierw sprawdzić żarówki i wymienić, a potem jak rzeczywiście nie ma tam prądu to bawić się miernikiem.

Cytat:
2005-10-19 18:37:55, MichalSW pisze:
A może poprostu wymień żarówki? U mnie tez padły wszystkie. Zmieniłem i ponad rok mam spokój.

Mi dzień przed wyjazdem do Torunia na zlot też padło podświetlenie i okazało się, że padły żaróweczki obie jednocześnie Tylko zastanawiam się teraz dlaczego padły dwie żaróweczki jednocześnie

Cytat:
2005-10-19 18:49:57, Grzech pisze:
Proponuję ułożyć czynności odwrotnie: najpierw sprawdzić żarówki i wymienić, a potem jak rzeczywiście nie ma tam prądu to bawić się miernikiem.

jak się narobi, to potem się nauczy by nie zadawać niemądrych pytań tylko samemu szukać najprostszych odpowiedzi....

To że padają jednoczesnie to chyba już normalne, bo u mnie też padły obie naraz, ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło i są tam teraz diody, niestety ale wlutowane, ale polecam takie które montuje sie teraz w tą oprawkę od żarówek bez żadnego lutowania, mam takie dodatkowo oprócz niebieskich cyferek na tarczach zegarów włożone w licznik, efekt nieziemski. Koszt może wysoki bo 2.90 za jedną żarówko-diodę ale mało roboty by to dostosować, jedyne co musiałem to te czarne oprawi trochę przyszlifować na obwodzie by wlazły do licznika.

Cytat:
2005-10-19 08:42:27, Hrumak pisze:
Nie wiem , moze ktos sie juz z tym spotkal ... po prostu ktoregos dnia jechalem w nocy jakos tak wyszlo , no i zauwazylem ze brak jest podswietlenia konsolety nagrzewnicy. Sprawdzalem bezpieczniki tam wszystko ok, moze ktos cos takiego juz przezyl ? Co moze byc jeszcze powodem tego ? domyslam sie ze jakies poprzerywane przewody ale takich nie stwierdzono. Zgaslo cale oswietlenie konsoli , nie w jakims tam jednym miejscu miejscu. Dzieki za pomoc.

Przeżyliśmy niejednokrotnie-teraz wozimy latarki.

rob: czy ja wiem czy glupie pytanie ... po prostu czlowiek po cichu liczyl ze cos mniej wymagajacego i angazujacego bedzie zeby to zrobic , konsole juz kilka razy wyciagalem z pewnymi oporami no to wyciagne i raz jeszcze. Zastosuje chyba jak kolega radzi diody i bedzie po problemie , i tak juz polowa oswietlenia na nich jest.

Tom_mek :: urzekła mnie twoja historia ... chyba napisze tren ... no comments

Cytat:
2005-10-20 08:33:36, Hrumak pisze:
rob: (ciach)

Hrumak @ priv coś tam wyskrobałem...

Dopinam sie do watku:

czy ktos wie w jaki sposob mozna wyjac pokretla sterowania: dmuchawa/temeperatura/kierunkiem nawiewu z konsoli nagrzewnicy w Polonezie Plus?
Konieczne jest do tego zdjecie "wierzchniej" ramki wokol pokretel, czy wystarczy jakos wyszarpac same pokretla? Z tego co widzie zdjecie ramki bedzie nie lada wyczynem - w sumie 10 malo elastycznych zatrzaskow

Czy ktos to robil?

Pozdrawiam
Adamus

Chcesz wyjąć same pokrętła czy panel?

Cytat:
2006-09-19 19:57:25, MichalSW pisze:
Chcesz wyjąć same pokrętła czy panel?

Chce wyjac same pokretla!

Pozdrawiam
Adamus

Czy w Plusie pokrętła sterowania ogrzewaniem, dmuchawą i kierunkiem nawiewu są podświetlane? Zastanowiło mnie to, gdyż w nocy widać cyfry dmuchawy, symbole kierunków nawiewu i temperatury, a nie widać w jakim położeniu są pokrętła. Z kolei jak każdy się przyjrzy to pokrętła mają takie kreseczki (prawdopodobnie przezroczyste). Czy tam oprócz tych dwóch żarówek na górze są jeszcze jakieś?