Grzechotanie samara.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam od pewnego czasu slysze maly problem. A mianowicie w okolicach silnika tam gdzie rozrzad slychac grzechotanie. I niewiem teraz czy to slychac z silnika, czy to rozrzad czy tez moze jakas luzna blaszka? Jak to najlepiej sprawdzic?? Silnik jezdzi jak najbardziej wporzadku

a to nie czasem lozysko dociskowe sprzegla ?? nie przestaje grzechotac jak wcisnie sprzegło ??? sprawdz czy to nie lozyska na alternatorze... chociaz one raczej nie grzchocza... poza tym sprawdz "sprezynki" mocujace dekiel filtra powietrza... mnie one kiedys przyprawily o palpitacje wlasnie wydajac kosmiczne dzwieki

Qba sprzęgło jest po drugiej stronie Weider nie bądź leniem co to my siakies wróżki czy jak?? Pobrudź rączki i dotknij może obudowa hałasuje.
Bardzo niemiły DEx

[ wiadomość edytowana przez: mwarchalowski dnia 2007-01-08 21:14:44 ]

a może pompa wodna ci się kończy...

a jak poznac ze pompa sie konczy?

człeku spr przynajmniej odkrecic obudowe??

Cytat:
2007-01-08 21:03:05, mwarchalowski pisze:
Qba sprzęgło jest po drugiej stronie Weider nie bądź leniem co to my siakies wróżki czy jak?? Pobrudź rączki i dotknij może obudowa hałasuje. Bardzo niemiły DEx [ wiadomość edytowana przez: mwarchalowski dnia 2007-01-08 21:14:44 ]

tyle to wiem sam , ale to chyba najczestsza przyczyna chrobotania w samarze... i wielu innych autach.. .a przy wlaczonym silniku "kiepskie" ucho moze nie wyczuc z ktorej strony chrobocze

Owszem ale to bedzie ucho w trybie MONO.
DEx

Cytat:
2007-01-08 21:59:34, Weider pisze:
a jak poznac ze pompa sie konczy?

Zdejmij pasek klinowy i zobacz czy dalej chrobocze.

najpierw to sprawdz czy ci srubka sie nie poluzowala od oslony silnika - to ta blacha o spodu..

ponoć to pompa wody mi tak grzechota, mam pytanie w lutym biorą mnie do woja. W takim razie czy z grzechotającą pompą można jeszcze pojeżdzić czy bezwłocznie trzeba wymienic?

Witam
A czy w Samarze pompa nie jest w układzie paska rozrządu?.. bo jeśli tak, to może w efekcie doprowadzić do uszkodzenia paska, któryś z silników Samary jest kolizyjny, więc może doprowadzić do niezłego zamieszania, nie mówiąc już o wycieku płynu chłodzącego.
Raczej wymień..
PS sprawdziłem na rysunkach na tej stronie ŁADne rysunki , pompa wody stanowi jeden z elementów naciągu paska rozrządu

pompa wody jest w układzie rozrządu. mnie wymiana kosztowała około 200pln wraz z materiałem. ale to parę lat temu
na szczęście 1500 jest bezkolizyjny i skończyło się na srachu.

Tak ale kolega ma 1,3 wiec ma kolizyjny. Pompa to jakies 80zł wymiana 150zł lub samemu za free no i ewetulanie nowy płyn 50zł. Dlatego polecam to zrobic no chyba ze chcesz rozwalic zawory.
DEx

ale ona grzechota ale pasek jest ok, nie wytrzyma jeszcze z 500km?

Wieder ale pompa jest na pasku jak juz pisał Scherif. A czy wytrzyma?? Moim zdaniem skoro juz wydaje taki grzechot to juz agonia, nie ruszaj jej no chyba ze chcesz robić silnik... twoje ryzyko....Twój cyrk, twoje małpy.
DEx

Cytat:
2007-01-16 17:42:44, Weider pisze:

jako ostrzeżenie podam ci swój przykład, mi się rozleciałalternator na odcinku 50 km, przy czym wcześniej nic na to nie wskazywało...
więc nie znasz dnia ani godziny kiedy coś może paść

Cytat:
2007-01-16 17:42:44, Weider pisze:

mi grzechotała kilka dni, a potem po prostu wypadła...
twój cyrk, twoje małpy. wymiana pompy to 200, a jak ci się zawory z tłokami spotkają to wyjdzie trochę drożej.

Tak to jest jak się wypowiada w tematach, gdzie się słyszało że gdzieś dzwoni, ale nie wiadomo gdzie... Hehehe... Napisałem o tym pasku klinowym, bo w 2107 pompa jest napędzana tymże. W samarze nie wiem jak jest (znaczy już wiem - jest inaczej). Ale jak pompa grzechocze to do lutego raczej nie dojedziesz. Moja od delikatnego pukania do kompletnego padu wytrzymała jakieś 200km. A teraz nowa puka delikatnie znowu (ale tylko jak jest zimna więc narazie olewam to - ale już z Allegro idzie nowa - na wszelki wypadek)

umiecie pocieszac ludzi