Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2004-12-19 16:17:31 Pierwsze skojarzenie to przeskok iskry np. na kablach, "tyrkotanie" kojarzę z pracą wtryskiwaczy (na benzynie) ale to normalny odgłos. Na razie nic więcej mi do głowy nie przychodzi. |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-12-19 16:46:47 Jeśli z okolic rozrządu, to może być sypiąca się pompa wody |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-12-19 23:16:11 YYYYyyyy.....
a czy po rozgrzaniu cykanie ustępuje? A może zanika już po minucie?? jeśli tak, to mogą cykać popychacze zaworów. Zimny i gęsty olej nie dociera do nich od razu, więc nie kasują one luzu zaworowego i powoduje to klepanie zaworów. |
Armani01 | 2004-12-20 00:14:17 Tak szczerze powiedziawszy to nie wiem ???
Tzn przebyłem dzisiaj ok. 60 km. ale zapomniałem zwrócić uwagę czy po tej wyprawie też mi silnik tak cyka ... (sprawdzę jutro) Także to co mówię opiera się na relacji z tzw. nerozgrzanego silnika ,chociaż dzisiaj co chwilę go uruchamiałem i za każdym razem to samo było [Swoją drogą o mało się w garażu nie zatrułem -- ale głowa mnie napiernicza jak cholera !!!] [ wiadomość edytowana przez: Armani01 dnia 2004-12-20 00:16:00 ] |
Buba030 Płock | 2004-12-20 07:36:56 A sprawdzałeś poziom oleju? Ja jak kupiłem swojego esperaka nie sprawdziłęm oleju a okazało się , ze było poniżej normy i cykanie miałem cały czas , szczególnie jak był nie rozgrzany. Po dolaniu oleju (a raczej wymianie , bo wymieniałem wszystko po kupnie , tzn olej , filtr oleju , filtr powietrza ,świece itp) cykanie ustapiło i do tej pory sie nie pojawiło. |
Armani01 | 2004-12-20 13:18:41 Niedawno (przed zimą) olej wymieniałem (wraz z filtrami)
Szczerze powiedziawszy to sprawdzałem tylko po pewnym czasie po odpaleniu i było na początku kreski od której zaczyna się max !!! Swoją drogą kiedyś (przed wymianą) sprawdziłem na sucho stan oleju i ku mojemu ździwieni było go BARDZO mało (koło minimum) ... miałem trochę dolewki ... dolałem a po pewnym czasie (po rozgrzaniu było go aż ponad maximum . Ale ja nie mogłem tyle dolać także nie wiem co się stało ??? [ wiadomość edytowana przez: Armani01 dnia 2004-12-20 13:20:44 ] |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2004-12-20 15:14:19 Na zapalonym silniku sprawdzasz olej ?
Pojedź do mechanika. O cykaniu na necie to można pogadać, ale jeśli mowa o mp3 |
Janow signum1.9/corsa1.4Si Kraków | 2004-12-20 20:42:19 Dolej oleju. Mnie też się tłukły regulatory zaworów jak od czas do czasu zapomniałem dolać oleju No ale teraz silniczek już jest po remoncie ... |
MacMaciek Peugeot 407 Warszawa | 2004-12-20 21:51:01 Kojarzę jeszcze jedną diagnozę opisywaną na forum. Uszkodzona pompa oleju. Lamka się nie zapala, ale ciśnienie jest na tyle małe, że luzy zaworów się nie regulują no i stąd cyka. Chyba prowadzi to do większych problemów w stylu przytarcie silnika
A może jednak wtryskiwacze - u mnie słychąc w kabinie i jak się przełaczy na gaz to oczywiście cichną (w zime są jakby głośniejsze) pzdr Maciek |
basis Klubowy Weteran Honda Civic Type-R Tychy/W-wa Ursynów | 2004-12-23 15:41:42
Śmiej się śmiej, od tygodnia miałam to samo-odpalam autko a tu coś cyka z okolic silnika (ale zrymowałam ) I to jest dosłowne cykanie -jak w zegarku. O dolewaniu oleju nawet nie pomyślałam bo niedawno uzupełniałam,ale jednak wczoraj dla uspokojenia własnego sumienia,zajrzałam i co??? Oleju tyle co kot napłakał,ale zauważyłam, że chyba puściła jakaś uszczelka( Teraz nie mam czasu sprawdzać co to, ale po Nowym Roku się zobaczy. W każdym bądź razie olej dolałam i cykanie ustało |
mgrio Rejowiec | 2004-12-29 10:18:58 Witam, wczoraj nabyłem esperaka i silniczek jest cichutki na zewnątrz, zaworó wnie słychać ale jak się wsiądzie do środka to słychać cykanie które reaguje na gaz - nie wiem co to??? pod maską jest ok |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-12-29 11:40:11
Przeczytaj cały ten wątek - dowiesz się że prawdopodobnie cykają ci wtryskiwacze. Jeśli cykają - znaczy że żyją. |