Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Sergiusz- Espero 1.8 CD+LPG Sosnowiec | 2005-03-15 16:40:09 Mam taki problem dokupiłem dodatkowa kosc pamieci wpiałem ja do plyty głownej i nic komp wogole jej nie widzi czy wie ktos co zrobic zeby ja widzial staralem sie cos zmienic w biosie w DRAM ale nie bardzo wiem co powinno byc wlaczone o ile w dobrym wogole katalogu robilem zmiany.Z gory dzieki za pomoc!!! |
LUK18 ESPERO 8.1 V8 Rzeszów | 2005-03-15 17:02:19 Moze nowa kosc jest szybciej taktowana niz stara
moze tez byc uszkodzona |
QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2005-03-15 17:36:08
Moze mieć tez tylko 3 sloty...
Chyba Twin Mos'y, ale co to ma za znaczenie. Jedne kosci dzialaja ze soba w dualu, inne nie. Zawsze można kosci podpiac normalnie, bez duala, ktory prawde mowiac gucio daje |
Zwierzu Octavia 2 Warszawa | 2005-03-15 19:45:12 Wlasnie nie bardzo bo na przyklad Gigabyte albo bedzie chodzil w duall albo wcale drugiej kosci nie wsadzisz
|
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2005-03-15 20:02:24
Pierwsze słyszę Wsadzasz kości, jeśli wszystko jest OK (największe szanse przy identycznych kosciach, najlepiej z tej samej serii) to komp widzie pamiatki w dualu, jesli nie to widzie, ale tryb dual będzie nieaktywny. Co do duala, to na platformie AMD/Nvidia przyrosty faktycznie nie są duże (ok. 5 %). Jednak na platformie Inteloskiej przyrosty są zauważalne i niebagatelne. Musisz podać model i producenta płyty i rodzaj pamięci (DIMM, DDR, Rambus ), bo inaczej to możemy sobie z fusów powróżyć. |
QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2005-03-16 00:11:35 A jaktam Jacus, udało się w koncu odzyskać dane z dysku? |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2005-03-16 00:28:39 Miło że pamiętasz
Jako że ceny profesjonalnego odzyskiwania danych oscylowały ok. 2500 zł. dysk trafił do mojego znajomego, który ma pewne doświadczenie w tych sprawach. Rozebraliśmy dysk, okazało się ,że talerze nie są porysowane, niestety głowica nabrała ogromnych luzów na łożyskowaniu osi (ok. pół milimetra) i zablokowała się w skrajnym położeniu (gówniany Caviar). Pierwszy pomysł to podmiana głowicy i elektroniki z drugiego, identycznego dysku. Jednak po odblokowaniu głowicy okazało się ,że pomimo luzu dysk znowu, fizycznie pijawił się w BIOSIE i Windozie. Niestety nie było mozliwości odczytu danych. W drugiej kolejnosci dysk trafił do speca od softwerowego odzyskiwania danych gdzie leży do dziś dzień. Ponoć szanse są dość duże. Jeśli coś będzie nie tak będę próbował podmieniać głowicę (+ ew. elektronikę). Jedno wiem, już nigdy Caviara (80JB) nie kupię. Zawsze kupowałem SeaGaty, teraz skusiłem się na Caviara i to był błąd - głosniejszy od Baracudy i jak się okazało mniej trwały Generalnie nie polecam Caviarów. |
Sergiusz- Espero 1.8 CD+LPG Sosnowiec | 2005-03-16 15:43:09 Komp juz dziala od wczoraj nie dzialal wogole pamieci to DDR oby dwie kosci 400 i plyta takie obsługuje cos w biosie sie poprzestawialo ale kumpel juz wszystko zrobil i jak narazie jest ok.Dzieki wszystkim za chec pomocy!!!!!!! |