Potrzebna pomoc.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam .
Mam problem. Dzisiaj zauważyłem, że po włączeniu silnika mam zakłucenia ( pierdzenie w głośnikach ) przy włączonym radiu. Jak przełącze na cd to pierdzenie ustaje. Z płyt CD dzwięk jest czysty i nie ma zakłuceń. Zły odbiór raczej to nie jest bo mam zapisane stacje radiowe w pamięci radia i wcześniej grały dobrze. Ciekawe jest to, że jak wyłącze silnik to radio zaczyna odbierac czysto. Pomóżcie, słyszałem że to może byc jakiś kondensator czy coś ale gdzie go szukac i jak wymienic. No i czy to napewno to bo moim zdaniem jak by to był kondensator to pierdziało by nawet podczas sluchania cd. Pomóżcie.

Cytat:
2005-03-15 17:12:52, Todi3 pisze:
Witam . Mam problem. Dzisiaj zauważyłem, że po włączeniu silnika mam zakłucenia ( pierdzenie w głośnikach ) przy włączonym radiu. Jak przełącze na cd to pierdzenie ustaje. Z płyt CD dzwięk jest czysty i nie ma zakłuceń. Zły odbiór raczej to nie jest bo mam zapisane stacje radiowe w pamięci radia i wcześniej grały dobrze. Ciekawe jest to, że jak wyłącze silnik to radio zaczyna odbierac czysto. Pomóżcie, słyszałem że to może byc jakiś kondensator czy coś ale gdzie go szukac i jak wymienic. No i czy to napewno to bo moim zdaniem jak by to był kondensator to pierdziało by nawet podczas sluchania cd. Pomóżcie.

Pamiętam, że w syrenie ojca przy każdej cewce był mały kondensator właśnie po to, by eliminować zakłócenia innych odbiorników prądu, np. radia.
W espero pewnie też taki kondensator się gdzieś znajduje, tylko nie mam pojęcia gdzie.

kiedyś w CC900 miałem takie objawy; "siało" z układu wysokiego napięci a do tego stopnia, że żona oglądając TV wiedziała że wracam na obiad ; powodem był uszkodzony izolator świecy.

Jeżeli kolega ma możliwość pożyczenia od kogoś kompletu świec i kabli WN to można drogą eliminacji spróbować namierzyć tego "świerszcza".

pozdr
kriscross

jezeli nie pomoze wymiana swiec i przewodów zapłonowych to sprubój załozyc filtr przeciwzakłuceniowyt czasem pomaga

Tak jak poprzednicy świece i kable !!! ale mnie kiedyś pomogło wykręcenie kopułki i oczyszczenie PINÓW z " nagaru" bo tam się zbiera syf więc polecam.

raffsa

Zakluca radio przy tylko wlaczonym silniku
to upraszcza poszukiwania znaczy ze masz zklucenia ja bym stawial na ceka ale najprawdopodobniej masz przebity kabel od anteny i i dotyka katoseri ktora jak wiadomo jest masa samochodu ja walczysz silnik to zwyczajnie plynie przez nia prad i z tad zaklucenia ja by od tego zacza