OpenOffice czy ktos uzywa?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie, jak w temacie czy ktos z was uzywa OpenOffice?
Jesli tak proszę o kilka zdań na temat tego programu.

tak, ja tego używam. opinie są podzielone, ja byłem bardzo zniechęcony po ostatniej wersji - ale niedługo informatycy w firmie zmuszą nas do zainstalowania bezpłatnego pakietu biurowego - więc postanowiłem dać mu jeszcze jedna szansę - i tu miłe zaskoczenie - mówię o wersji 2.0 (narazie to beta) - unowocześniono grafikę i interfejs, do pakietu dodano program base będący odpowiednikiem Accessa (wcześniej OO nie miał programu bazodanowego), pozatym to wszystko co office czyli word, exel, powerpoint +jakieś tam programy graficzne, nie ma co prawda OneNota (ale nie wiem czy to wogóle jest komus potrzebne) no i Projecta (to taki program do zarządzania projektami), ale zawsze coś można znaleźć z sourceforge.net (np. ja używam Gantt Project

aha - jak będzie chciał różne ciekawe schematy OO to wpisz w googlu Office +templates - znajdziesz mnóstwo ciekawych rzeczy do MS Offica, a to jak wiadomo działa pod OO.

Używam OO w pracy i... no cóż. Jeżeli jesteś użytkownikiem MSOffice'a nie wychodzącym poza 4 podstawowe funkcje z każdego programu to będziesz zadowolony. Ale jeżeli potrzebujesz bardziej zaawansowanych funkcji np excela to się zawiedzesz. Nie ma lub działają inaczej do czego trudno jest sięprzyzwyczaić. Generalnie, jeśli chodzi o zaawansowanie to są jeszcze na etapie worksa pod win3.1..
Problematyczny jest import danych z OMOffica. Najgorzej pod tym względem wypada program do prezentacji Generalnie załóż że nie ma możliwości importu prezentacji. Po nim chyba arkusz kalkulacyjny a w miarę najlepiej edytor tekstu. Chociaż i tutaj na prawidłowy import korespondencji seryjnej nie licz...
Natomiast, w przypadku eksportu odwrotnego tzn z OO do np excela daje o sobie znac zaimplementowana java i inne mechanizmy formatowania. Załatwiłem sobie w ten sposób jeden z ważniejszych arkuszy firmowych. Wstawiłem w OO formaty komórek, które niestety powodują że excel przy próbie np zmodyfikowania koloru czcvionki się wysypuje.
OO ma jedną zaletę - jest za friko... a dzisiaj się dowiedziałem ile kosztuj eOEMowa wersja MSOffice'a small business edition - 900 PLN

No właśnie jest darmowa ale słysząłem ze coraz wieciej firm korzysta z tego softu. No ale powiedzcie czy rzeczywiscie taka podstawowa działalność na Wordzie sprawia problem z komunikacja pomiędzy tymi programami. ???

Excel w OO to pomyłka , nie podoba mi sie ten program.

Panowie, come on!

Spróbujcie wersji 2.0 !!! Jest wiele poprawek - prezentacje PP spokojnie się otwierają. (co nie znaczy, że nie klnę na ten program - poprostu ciężko znaleźć alternatywę) Jeśli chodzi o Worda to nawet strasze wersję nie robią problemów, znaczy się jest to wkurzające czasami bo jakaś tabelka się źle otworzy itd. - ale come on! ani to robią bezpłatnie, pozatym każda wersja jest doskonalsza

FGM - jeśli to ci się nie spodoba spróbuj bezpł. Staroffica, albo Kexi, choc moim zdaniem do pisania OO jest ok

jak sie dobrze importuje pliki z glowa to wszystko jest oki - ja polecam, mialem w biurze, mam i w domu a office lezy w szafie.

Ja jeszcze dodam pakiet Lotus Office Milenium Edition - xls chodzą całkiem nieźle ale pisanie makr to pomyłka Poza tym też nie mają odpowiednika Accessa, ale mają ciekawe funkcje np, SAMODZIELNE spolszczanie menu ... albo ScreenCam - program do nagrywania ekranu - niestety mi nie działa pod XP ale robi fajne filmiki, po zainstalowaniu ViaVoice sterujesz głosem - na upartego możesz nawet dyktować tekst. Jest free do użytku domowego na pewno ale czy komercyjnego to nie wiem - gdzieś czytałem ale głowy nie dam uciąć Poza tym są inne darmowe pakiety biurowe - zobacz na www.download.chip.pl tam mają masę programów tego typu