Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2005-03-16 12:24:03 Ponieważ na forum dziś panuje cisza, przyszło mi do głowy pytanie:
dlaczego nie produkuje się aut zasilnych gazem? Tzn takich, które nie mają wtryskiwaczy benzyny, zbiornika benzyny, instalacji benzynowej... A zamiast tego mają zbiornik gazowy, odpowiednie przewody, wtryskiwacze gazu, komputer zaprogramowany do tego rodzaju paliwa... Wg mnie koszt takiego samochodu byłby porównywalny z benzynowcem, jeśli nie niższy. Popyt na takie auto w wielu krajach byłby na pewno wysoki. Koszt opracowania takiego samochodu też raczej byłby niewielki, zwłaszcza, że istnieją zaawansowane instalacje gazowe dedykowane do konkretego samochodu produkowane przez uznanych producentów... Zamiast kombinować z dieslami i bezpośrednim wtryskiem benzyny... może pójść inną drogą? |
Buba030 Płock | 2005-03-16 12:54:30 Wszystko się zgadza , tylko zyski firm produkujacych , sprzedających i dystrybuujacych paliwa takie jak benzyny i olej napedowy sa dużo wieksze niz zyski z produkcji i sprzedaży gazu.
Dlatego np. tez nie sa jeszcze popularne samochody z napedem elektrycznym , chociaz obecna technologia poszła na tyle do przodu , że można byłoby sie niedługo przymierzac do produkcji seryjnej (masowej). |
Wiktor_ galant Kielce | 2005-03-16 19:03:03 sa samochody produkowane na gaz jednym z takich jest którys z modeli volvo ma fabrycznie zbiornik gazu, bezyny tez tylko ze o połowe mniejszy jakiś czas temu czytałem cos o nim ale niezabardzo pamietam niejestem pewien czy był napedzany na gaz lpg czy ziemy, innym samochodem z fabrycznym napedem lpg był peugeot 406 ale tu niedokońca chodzi o to samo co w volvo |
JaChomik Klubowy Weteran Honda Civic 1.8 Szczecin/Glasgow | 2005-03-16 19:46:27 Powód jest prosty Po pierwsze Daewoo kiedys chciało to zrobic i mieli kilka nubirek do testów jezdziło to całkiem całkiem a po 2 nie ma takie mozliwosci Bo Gaz jest paliwem alternatywnym i w zwiazku z tym w polsce (chory kraj) nie moga byc produkowane auta tylko z instalacja gazowa a bez paliwa |
martyl DAEWOO ESPERO Szczecin | 2005-03-16 19:54:45 Witam
I moze dlatego ze w warunkach zimowych ciężko by bylo odpalic silnik.... przecież LPG w temp. ujemnych to leje sie jak woda..... |
QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2005-03-16 19:59:02 Przeciez w Korei było produkowane Espero Taxi z silnikiem 1,6 zasilanym wlasnie LPG. Zbiornik 62l, Vmax 170, a do setki mialo 12,4s [ wiadomość edytowana przez: QLogic dnia 2005-03-16 20:01:17 ] |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2005-03-16 20:59:23
qlogic..a masz jakies dokladniejsze info na ten temat? czy samochod byl zasilany tylko gazem? czy byla to dokladana instalka? ewentualnie jaki typ instalacji ..czy byly wtryskiwacze?? i co to za silnik..ten co w lanosach i nubirach?? no piszesz takie rzeczy i si enie tlumaczysz a to przeciez bardzo ciekawe tak sadze.. |
QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2005-03-17 00:23:14 No myslalem, ze wszyscy o tym wiedza.
Wchodzimy tutaj i klikamy na zakladke z literka S. Pod literka E sa reklamy telewizyjne Espero Pod literka O sa reklamy gazetowe i prospekty Wiem tylko tyle ile tam jest napisane. Jak chcecie miec po angielsku wejdzcie sobie tu, wybierzcie korean to english, wpiszcie adres 'http://espero.co.kr/esperois.htm' i reszta jak wyzej. Pozdrawiam QLogic [ wiadomość edytowana przez: QLogic dnia 2005-03-17 00:26:21 ] |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2005-03-17 00:29:36 tylko czemu tam moc wszystkich silników jest wyższa??
Może... osławione espero Tomka Mydłowskiego też ma tę większą moc i stąd te osiągi? No i... 1800 jest mocniejszy od 2000... a 2,0 ma moc taka jak 1,5.. |
SzybkiKosta HONDA CBR 600F, SEAT ... Warszawa -Ursynów | 2005-03-17 12:19:15 A ja wiem że najnowsze Porshe jest na gaz ma silnik 2.7 biturbo i jest zasilane tylko gazem , acha jest na płycie podłogowej Carrery i wyglądem jest troszke zbliżone do Cayenne ma 4,4 do setki |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2005-03-17 18:12:08
dziwna polityka zwykle na eksport idzie to co najlepsze..koreanczycy to co najlepsze zostawili sobie |