Toyota corolla 1.6 kombi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam serdecznie grupowiczów
Jestem poważnie zaniepokojony spalaniem mojej Toyoty , bowiem okazuje się, że ma duży apetyt na paliwko wychodzi 12 litrów na 100km jazda tylko w mieście raczej spokojna. Samochód jest nowy kupiony w styczniu 2005 i niewiem jak to tłumaczyć ?
Może warto odwiedzić serwis i zapytać dlaczego tak dużo, katalogi techniczne pokazują zupełnie inne dane !!!

a jaka pojemnośc silniczka??

Pojemność silnika 1600 cm3 (110 KM)

Jedz do ASO ,niech go obejrza

Ja bym za bardzo nie panikowal! To nowe auto, na dotarciu(?). Normalnie w lecie jezdzac po miescie, na krotkich dystansach spali spokojnie 10 literkow..... Teraz jest zima, korki, zimowe opony, gesty olej, niedogrzany silnik, wlaczone max nawiewy i grzanie...... Wedlug mnie trzeba zaobsrwowac wyniki komputera, przejechac sie na dluzsza trase i zobaczyc co wskazuje. Bez paniki..... Srednia obecnie, a jezdze malo po miescie, wskazuje mi kolo8,5- 9 litrów, w lecie srednio 7,2 litra. Mam ten sam silnik

Witam serdecznie !

Bez przesady 12 l/100 km to nie jest normalny wynik. Ja mam co prawda 1.4 97 KM i spalanie 8.8 gazu. A mam do pracy 8 km w jedną stronę więc włączone non stop nawiewy, światła, ogrzewanie szyby itp. Może być to wina poprostu nowego samochodu. Jak troche pojeżdzisz to spalanie spadnie. Ale na pewno zasięgnał bym opinii w serwisie. Chyba, że sprawdzasz spalanie tylko na komputerze a to raczej rzadko ma coś wspólnego z rzeczywistością tym bardziej w jazdach po mieście. Ale jeśli to jest spalanie obliczone z tankowań to upewnij się w ASO.

Zapomniałem może dodać, że jest to samochód kombi. Fakt pewnie pora zimowa i okres docierania samochodu może być przyczyną tak dużego spalania. Będę obserwować i niebawem podziele się swoimi spostrzeżeniami.

Cytat:
2005-01-31 23:54:29, caroll pisze:
[...]
Normalnie w lecie jezdzac po miescie, na krotkich dystansach spali spokojnie 10 literkow..... Teraz jest zima, korki, zimowe opony, gesty olej, niedogrzany silnik, wlaczone max nawiewy i grzanie...... [...]

Bez przesady, 10-11l w mieście (zimą) to pali moje leciwe 2.0 Takie maleństwo powinno spokojnie zmieścić się zdecydowanie poniżej 10.
Pozdro.
Ps. Zwiększone zużycie faktycznie może ustąpić po dotarciu, ale 12 to chyba też za dużo nawet jak na docieranie

Coś jest nie tak: powyżej 10l Pb98 to mi nie paliła nawet zajeżdżana na maxa tigra wciągająca w mieście litr oleju na 1000 km...

Cos rzeczywiscie jest nie tak.
Moj (1.6 kombi) pali w miescie 8,5 - 9 - chyba musialbym bardzo dlugo stac w korkach i smigac jak Marcus Gronholm, zeby srednie spalenie bylo liczba dwucyfrowa! Moim zdaniem napewno jest cos nie tak!

A to spalanie to wg. komputera czy mierzone ręcznie?

moze cos jest nie tak z nowa wersja corolli? moja benzyna 1.6 kupiona w listopadzie 2004 tez pali jakies 12l/100 w miescie - na trasie jakies 10l/100

Dzien dobry
ja kupiłam Corollkę 1.6 kombi w grudniu 2004. I od początku spalanie waha się na poziomie 8 ltr/100km. Do pracy ponad połowę drogi spędzam w mieście w centrum Wrocławia, więc wydaje mi się że 12 ltr to stanowczo za dużo!

Cytat:
2005-01-29 19:55:36, zibi_2004 pisze:
Witam serdecznie grupowiczów Jestem poważnie zaniepokojony spalaniem mojej Toyoty , bowiem okazuje się, że ma duży apetyt na paliwko wychodzi 12 litrów na 100km jazda tylko w mieście raczej spokojna.

ktoś napisał słusznie o docieraniu ale jest jeszcze jedno wytłumaczenie - być może nawet ważniejsze ... na jakich trasach po mieście jest eksploataowane auto, jeżeli to 4-7km w połowie przestanych w korkach to spalanie jest jak najbardziej w normie

moja żona E12 sedanem 1.6 pokonuje codziennie 2 odcinki po 8km - spalanie średnie w lecie 9.2/100km a w zimie 10.1/100km

ja mam podobny dystans do pracy i yaris 1.0 pali w lecie gdy nie ma korków 6l/100km w na wiosnę gdy 1/3-1/2 trasy to korek rzadko kiedy mieszcze się w 8l/100km, gdy korek jest na całej mojej trasie do pracy pali ok. 13l/100km - przypominam to silnik 1.0