Gwizdki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W spadku po starym aucie ojca dostałem nieużywane 16 cm głośniczki i gwizdki i właśnie kombinuję jak to wszystko zamontować. Proszę wobec tego o w miarę łopatologiczny wykład odnośnie gwizdków właśnie...
Czyli jak najlepiej ukierunkować z nich dźwięk i jak podłączyć (ewentualna zwrotnica i tym podobne sprawy). Wszystko jest 4 ohmowe (radio ma zakres wyjść od 4 do , głośniki dwódrożne, a gwizdki zewnętrzne, dość spore, we własnej, nierozbieralnej obudowie, z dwoma rodzajami podkładek montażowych - cieńką o równych wymiarach i grubszą - profilowaną, pozwlalającą na ukierunkowanie ich pod kątem.
Z góry dzięki za porady.

Dobra, kwestię ustawienia tego ustrojstwa mam opanowaną i zamontuję na lusterkach, ale nie mam pojęcia jak połączyć kabelki....
tzn czy można tweetery podłączyć bezpośrednio od głośników głównych - tak jak sugerował to MaciekGT, no i niestety nie mam pojęcia gdzie w nich jest plus a gdzie minus. Wychodzą 2 kabelki, z czego jeden (biało-czarny) ma później przejście na jakiś kondensatorek. Czy dobrze kombinuję, że to właśnie jest plus

można bezpośrednio do głośników ja mam właśnie tak a napięcie to może podjedź to profesjonalnego , zapłać z 10zl i nieco oni ci powiedzą co jest co , aby nic nie spalić

Cytat:
2005-04-04 23:28:57, Walus pisze:
... jeden (biało-czarny) ma później przejście na jakiś kondensatorek. Czy dobrze kombinuję, że to właśnie jest plus

Wpinasz normalnie:
+ do +
- do -

Hmmm.. tyle to mniej więcej się orientuję , tylko nie ma żadnych oznaczeń na tweeterach który kabelek jest plusem a który minusem. I tu jest cały problem. Jak pisałem - biało czarny kabelek jest połączony z jakimś kondensatorem, a drugi - cały czarny leci bezpośrednio do głośniczka. I bądź tu mądry....

[ wiadomość edytowana przez: Walus dnia 2005-04-05 12:39:38 ]

Cytat:
2005-04-05 12:38:22, Walus pisze:
Jak pisałem - biało czarny kabelek jest połączony z jakimś kondensatorem,

No właśnie, przecie kiwam głową na Twoje tytanie:
Cytat:

Wychodzą 2 kabelki, z czego jeden (biało-czarny) ma później przejście na jakiś kondensatorek. Czy dobrze kombinuję, że to właśnie jest plus

Dokładnie do kondensatorka powinien być podłączony "+"

Cytat:
2005-04-05 12:53:34, kisztan pisze:
Dokładnie do kondensatorka powinien być podłączony "+"

dzięki kisztan, zakręcony dziś jestem ździebko....