Drgania w przednim zawieszeniu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jestem posiadaczem bmw730 od trzech miesięcy.Gdy ją kupiłem była na zimówkach.Niedawno założyłem alusy 17-stki i w momencie hamowania pojawiają sie drgania w zawieszeniu,a na zimówkach tego nie było.Może wiecie czym jest to spowodowane.

Ostatnimi czasy borykałem się z podobnymi objawami. Jeśli to jest w przednim zawieszeniu i głównie przy lekkim hamowaniu to stawiam na końcówki drążków. U mnie to było właśnie przyczyną. Koszt niewielki bo około 60zł za sztuke, są też po 35zł, a w ASO po 150zł, plus wymiana i ustawienie zbieżności. Pozdrawiam

Będe musiał to sprawdzić bo staje sie to coraz bardziej uciążliwe.A czy w twoim przypadku te drgania były delikatne czy znacznie bardziej odczuwalne?

Na początku bardzo delikatne i głównie gdy puszczałem gaz, potem tylko przy lekkim hamowaniu, ale na końcu to miałem wrażenie że mi koła odpadną. Czułem to na kołach i bardzo delikatnie na kierownicy. Po wymianie końcówek wszystko sie uspokoiło, teraz tylko musze zbieżność ustawić bo mi opon szkoda.
PS. Nasiliło się to właśnie po zimie gdy zalożyłem szersze i większe alufelgi.

A tylko podczas hamowania czy też w czasie jazdy np ok 80-100km/h? - bo wtedy może to być wina złego wyważenia kół ! lub krzywych tarcz.

ja co jakis czas mam dokładnie to samo tylko ze u mnie na zimówkach duzo bardziej trzesie a na 17 mniej sa to koncówki drązków jak je wykonczysz jeszcze bardziej to zacznie ci kiera drgac pomiedzy 80-100 jak kupiłem to mechanicy nie wiedzieli co jest przyczyną kazali mi wał nawet kupic (mam i lezy sobie jak ktos chce to oddam) i tak wyjebałem te drążki ze auto mi tak drgało ze szyba przednia pekła ja wymieniam wlasnie na te za 35 zł i co ok 15 tys (przyczyną takiego czegos słyszałem ze moze byc tez drążek srodkowy)

Na początku odczuwałem te drgania tylko podczas hamowania,ale ostatnio jechałem jakieś 70km/h i droga zrobiła sie troche do dupy(tzn.pojawiły sie małe nierówności takie garby) i pojawiły sie te drgania.Więc są nie tyklo wtedy kiedy hamuje. Bede musiał sprawdzić te koncówki.Dzięki Pozdrawiam