Olej w tylnym moście.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie,wiem że temat oleju działa na niektórych jak płachta na byka.Ale proszę powiedzcie,jaki olej jest stosowany w tylnym moście
w e36 318i.Jaki jego rodzaj.A jak podpowiecie jaki konkretnie wlać i ile to chyle czoło.Szukałem w wyszukiwarce.Nie znalazłem.Pozdrawiam.

udaj sie do najblizszego punktu wymiany olejow tam ci wszystko powiedza oni maja katalogi(wybierzesz tylko firme oleju)

Dokładnie tak zrób, a jak nie to przypomnij sie w środe to spytam kumpla - on pracuje w warsztacie i zajmuje się tylko skrzyniami i mostami!

Z tego co wiem to w moście w 318 np. z 93 roku do mostu wchodzi niecałe 1,2 litra oleju. Jeżeli chodzi o marke to ja polecam Castrol SAF-XO - zalecany przez BMW (stosunkowo drogi bo sponsorowany - ale dobry)

Dokładnie tak jak pisze Buczer jeżeli Castrol to do zwyłego mostu SAF-XO a do szpery SAF-XJ

Co to jest ta szpera.Wiele się o tym mówi na forum np.ze jedno auto ma drugie nie tej szpery(czy też most ją ma)Sorry za pytanie ale nie mocno się znam.Czy mój e36 319i 94r ma to coś,jeśli tak to
muszą być przy moście dwa korki do wlewania oleju?

Blokada mechanizmu różnicowego przeważnie w 25% ale Twoje autko najprawdopodobniej niema, za mały motorek.

mam pytanko odnosnie mostu moze ktos wie i mi troche wytlumaczy mam e30 1.8 mosty maja rozne przelozenie dla e30 poczawszy od 3,46 do wartosci 4,45, inne dla skrzyni manual inne dla automata. Samochod o tej samej pojemnosci ale rozniacy sie rokiem produkcji moze miec rozne przelozenia, jak to jest z tym przelozeniem jakie bylyby skutki zalozenia np do autka z silnikiem 1.8 mostu od 6cylindrowca np 2.5
a moze jakos sie rozszyfrowuje oznaczenie przelozenia?
Ktos wie?

Jeżeli tylny most posiada szperę to na tabliczce znamionowej liczba określająca przełożenie poprzedzona jest literą S. Jeśli masz szperę to lej tylko olej o ozn. SAF-XJ Castrola. Jeśli wlejesz inny olej to przekładnia będzie żęziła przy pokonywaniu zakrętów. Ja to przerabiałem i radzę na to zwrócić szczególną uwagę.