Tempomat

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jesli moja E30 go nie ma -> moze go miec?? Ktos wie do czego to jest podpięte i czy da sie podpiać? Czy elektronika jest całkiem inna..?Ktos sie moze bawił?Własnie wracam z allegro na którym jest E30 '87 z tempomatem

Automat + tempomat i mam spanko zagwarantowane na trasie

pzdr i bez ironii prosze

moze i przydatne ale chyba nie na polskich drogach gdzie czesto za za kretem lubi sie wylonic ursus albo jakis kombajn bizon i niewiele jest z plynnej jazdy ze stala predkoscia

Hm i tutaj Cie zaskocze - ja mam już w 3cim aucie tempomat i ciągle z niego korzystam, nawet w mieście. Też mi się to kiedyś dziwne wydawało, ale tak można dzięki czemu spalanie troszkę maleje. W ciągu dnia żadziej wlanczam ale wieczorkiem prawie ciągle!

Cytat:
ale tak można dzięki czemu spalanie troszkę maleje

a ja słyszałem wręcz odwrotnie nawet w telewizji mówili na tvn turbo

Hmm już słyszę kolejną bzdure o tvn turbo - kogo tam zatrudniają. Kiedyś już ktoś tutaj pisał w jakimś poście o programie poświęconym E34 - podobno niezłe bzdury wygadywali.
Ale łatwo można to sprawdzić. Przejechać 100km w jedną strone bez tempomatu i spowrotem z tempomatem. Gwarantuje mniejsze spalanie!. Ale jest to spowodowane dwoma czynnikami, po 1wsze tym że nie korci Cie do szybkiego dodawania gazu i szybszej jazdy (hmm jakby uspokaja - taki chwyt psychologiczny a po za tym jak każdy wie przy stałej prędkości auto najmniej pali) no i 2gi to taki że nigdy nie utrzymasz tak płynnie pedału gazu aby utrzymać stałą prędkość - tempomat regulują tak aby z jak najmniejszą dawką paliwa auto jechało stałą prędkością. Ja jeszcze robie tak, że gdy widze naprzeciw siebie np czerwone światło to wtedy aby auto zaczeło zwalniać wciskam wyłącznik tempomatu odcinającc jednocześnie wiekszą dawke paliwa.

powróćmy do meritum - da się założyć bez wiekszych przeróbek czy nie?
bo ja chętnie bym założył, na trase-niemieckie autostrady to idealna sprawa

Cytat:
Hmm już słyszę kolejną bzdure o tvn turbo - kogo tam zatrudniają.

musisz napisać do top gear bo to testował clarkson nawet pokazywał na kompie na autobani jechał 90km/hi przy włączonym tempomacie auto robiło na 1litrze paliwa 12km natomiast podczas gdy on jechał auto robiło 14km test odbył sie na dystansie 1200km

a wracając do tematu to da sie wszystko sie da tylko czy to sie opłaca?????

Cytat:
2005-02-08 15:22:14, hz10 pisze:
a wracając do tematu to da sie wszystko sie da tylko czy to sie opłaca?????

dlatego pytam czy jest standartowo instalacja i czy tylko trzeba wpiąć jakieś gadżety

Hmm mi się wydaje że gadżety wystarczą, ale nie wiem na 100%, nigdy się w to nie bawiłem.
Co do tego spalania hmm może ten gostek ma dobrze wyćwiczoną noge, bo ja od wszystkich słyszę, że mniej pali i mi też tak wychodzi!

w tym katalogu online z czesciami w ogole nie jest przewidziany cruise control do e30 318 automat wiec nie wiem czy pojdzie z tym latwo. tylko w 320 i 325 byly dostepne tempomaty

http://www.realoem.com/bmw/partgrp.do?model=1421&mospid=47283&prod=19910100&hg=66&fg=20 - duzo tego badziewia od tempomatu

[ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2005-02-08 16:21:30 ]

I znowu to samo!!!Stosujcie sie do mojej sygnaturki!bo poza bnabijaniem postów chyba niewiele z tego porzytku...

Cytat:
2005-02-08 16:08:53, tolo84 pisze:
w tym katalogu online z czesciami w ogole nie jest przewidziany cruise control do e30 318 automat wiec nie wiem czy pojdzie z tym latwo. tylko w 320 i 325 byly dostepne tempomaty http://www.realoem.com/bmw/partgrp.do?model=1421&mospid=47283∏=19910100&hg=66&fg=20 - duzo tego badziewia od tempomatu [ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2005-02-08 16:21:30 ]

dzieki tolio84.. chciałem to sobie sprawdzic ale mi pojecie cruise control umknelo) widze ze troche tego jest.. wydaje me ze ze zasada działanie jest prosta ale chyba gra nie warta swieczki,..nio chyba ze by to któs juz wczesniej robił i by sie podjoł.. bo tempomat pewnie by sie gdzies na shrocie znalazł
Co do 1.8 to sie troche nie dziwie ze nie przewidzieli... ze automat wsadzili do 1.8.. tez sie juz nie dziwie bo w 1.6 tez juz widziałem
pzdr

Hmm dziwisz się że wsadzili do 115KM 1.8 a co powiesz że np w 60KM 1.1 Yaris'e jest automat!?

Cytat:
2005-02-08 17:09:39, mibhell pisze:
I znowu to samo!!!Stosujcie sie do mojej sygnaturki!bo poza bnabijaniem postów chyba niewiele z tego porzytku...

ze jak ?;]

u mnie na tempomacie też pali mniej,i jestem tego pewny!!!

Sprawdziłem i jednak po miescie to chyba bez tempomatu można zejść niżej ze spalaniem, np pod górkę tempomat dodaje gazu aby nie zwolnić a tak naprawde nic by się nie stało jakbym np zwolnił o 5-10km/h a potem powoli się wyrówna

aldik ja sprawdzalem generalnie poza miastem,i faktycznie dodaje gazu pod gorke ale spróbuj zrobić to tak płynnie!!!!Poza tym pod tą górkę trza wyjechać!!!!No i oczywista z gorki skoleji wrzuca luz.No co by mi ktoś nie wciskał widze po swoim baku!!!A jazda po mieście od świateł do świateł nie ma sensu fajna rzecz i tyle na trase ideał.....