Jaka instalacja gazowa do 318 M40 e30???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, nosze sie z zamiarem zamontowania gazu do mojej e30ski, chciałbym sie zapytac jakie instalki moge zamontowac.

Zależy jak stoisz finansowo.

Cytat:
Zależy jak stoisz finansowo.

Słuszne podejście, ja bym jeszcze dodał kolejne ważne pytania:
Jak długo planujesz jeszcze jeździć tym samochodem i ile kilometrów robisz?
Jeżeli robisz mało kilometrów to zwrot nakładów poniesionych na wtrysk będzie zwracał Ci się przez najblizsze 10 lat, a jeśli dużo to warto. Tylko że to wydatek w tysiącach, choć ostatnio zauważyłem duzy spadek cen tych instalacji. Na forum LPG czytałem ostatnio wątek o sekwencji do 4 cylindrów około 100 koni za 1800zł z montażem, a tyle kosztuje zwykła instalka z komputerem.
Jeżeli masz możliwośc założenia zwykłej instalacji za małą kase to OK, ale jeżeli zależy Ci na małym spalaniu i mocy to zakręć się za wtryskiem w rozsądnej cenie.
Sprawdz co Ci się opłaci > KALKULATOR

Pozdrawiam

W moim m40 1.6 instalacja II generacji po przejechaniu 40 000 spisuje się bardzo dobrze. Jedyna wada to przynajmniej raz do roku wymaga regulacji(wzrasta zużycie gazu).

Elektronika Autronik + emulator lambdy, parownik jakiś włoski.

Taka instalacja w twoim aucie, przy dzisiejszych cenach powinna zwrócić się po ok. 15 000.

Cytat:
2007-05-28 15:01:35, Milas pisze:
W moim m40 1.6 instalacja II generacji po przejechaniu 40 000 spisuje się bardzo dobrze. Jedyna wada to przynajmniej raz do roku wymaga regulacji(wzrasta zużycie gazu). Elektronika Autronik + emulator lambdy, parownik jakiś włoski. Taka instalacja w twoim aucie, przy dzisiejszych cenach powinna zwrócić się po ok. 15 000.

A ile zapłaciłeś za kompletną instalację gazową ???

Niewiele brakowało do 2000zł, ale to było trzy lata temu.

Jezeli mogę coś doradzić komuś kto decyduje się na instalacje to:

- powinna mieć opcję odcięcia przy hamowaniu silnikiem,
- możliwość wymuszenia zapalania na gazie (przydatne w sytuacji awaryjnej: brak paliwa, uszkodzenie ukł. paliwowego, ułatwia lokalizację usterki kiedy auto nie chce zapalić,
- zbiornik "w kole zapasowym' czyli toroidalny
- koło zapasowe- "dojazdówka".

Przypomniałem sobie , i szczerze się muszę przyznać: po dwóch latach zaczęły pękać, kruszyć się przewody płynu chłodniczego, które były założone przy parowniku(producent: Wolbrom .............nie polecam).

jeszcze sie konkretnie nie rozglądalem, ale chce wydac jak najmniej kasy.jeżdze mało, co drugi dzien do pracy 40km w dwie strony i przy niedzieli za miasto.,

Cytat:
2007-05-28 23:12:08, motokoles pisze:
jeszcze sie konkretnie nie rozglądalem, ale chce wydac jak najmniej kasy.jeżdze mało, co drugi dzien do pracy 40km w dwie strony i przy niedzieli za miasto.,

To ja bym na twoim miejscu tego auta nie zagazowywał. Jak byś jeździł bardzo dużo to tak, ale jak takie małe przebiegi robisz to chyba nie ma sensu. Przemyśl jeszcze.

PZDR

Cytat:
To ja bym na twoim miejscu tego auta nie zagazowywał. Jak byś jeździł bardzo dużo to tak, ale jak takie małe przebiegi robisz to chyba nie ma sensu. Przemyśl jeszcze.

RACJA. Zapomnij o gazie, szkoda kasy.

Panowie na temat kolega pyta jaką instalację założyć, a nie czy w ogóle zakładać. Puki co kol. jeździ mało, założy gaz to będzie jeździł dużo bo go będzie na to stać.

Jak będziesz motokoles kalkulował założenie instalki to weź pod uwagę, że instalacja podmniesie wartość samochodu przy ewentualnej sprzedaży(szczególnie sekwencja).

Cytat:
2007-05-30 10:58:59, Milas pisze:
Jak będziesz motokoles kalkulował założenie instalki to weź pod uwagę, że instalacja podniesie wartość samochodu przy ewentualnej sprzedaży(szczególnie sekwencja).

Tak tylko, że dzisiaj rzadko kto chcę kupić auto z gazem, a szczególnie BMW.

Jak patrzę na ceny sprzedawanych aut to odnoszę inne wrażenie.
Chodzi mi o przedział w którym mieści się fura twórcy tego tematu.

Cytat:
Jak będziesz motokoles kalkulował założenie instalki to weź pod uwagę, że instalacja podmniesie wartość samochodu przy ewentualnej sprzedaży(szczególnie sekwencja).

Instalacja LPG to wydatek rzędu 2000zł, oczywiście, można mniej ale też i więcej wydać.
Czy uważasz że przy samochodzie takim jak e30, biorąc pod uwagę jego wartość rynkową, cena przy ewentualnej sprzedaży wzrośnie choćby o 75% wartości gazu?? Myślę że nie.

Nawet jak 1/3 ceny odzyskasz to instalacja się zwróci po 10 000 jazdy na gazie.

Cytat:
2007-05-30 12:25:17, BeeMWe pisze:
Instalacja LPG to wydatek rzędu 2000zł, oczywiście, można mniej ale też i więcej wydać. Czy uważasz że przy samochodzie takim jak e30, biorąc pod uwagę jego wartość rynkową, cena przy ewentualnej sprzedaży wzrośnie choćby o 75% wartości gazu?? Myślę że nie.

Ja swoja E30 sprzedałem za bardzo dobre pieniadze! Podczas rozmowy wyszo ze gdyby auto nie miało instqlki LPG nawet nie było by brane pod uwage..

Cytat:

Tak tylko, że dzisiaj rzadko kto chcę kupić auto z gazem, a szczególnie BMW.

Tak faktycznie lepiej zalewac za 4.50 niz 1.80 szczególnie w BMW

Dla przykładu jeszcze dodam ze swego czasu z ciekawosci podjechałem na komis który o dziwo dawał mi sensowne pieniadze za moje auto ale jedno z pierwszyhc pytan to czy ma gaz mówie nie a komisiarz oj to niedobrze bo ciezko bedzie sprzedac BMW z takim silnikiem bez gazu..

tyle od siebie i koniec OT!

pzdr

Co do sprzedaży i instalacji gaz. macie racje, może zwyczajnie mam inne spojrzenie, bo poza wspaniałym Fiatem 126p, nie miałem silnika poniżej 2óch litrów, a do samochodu palącego około 8 litrów PB w mieście nie wkładałbym gazu, chyba że musiałbym trzaskać duże przebiegi.
Wracając do pytania autora:
Cytat:
Witam, nosze sie z zamiarem zamontowania gazu do mojej e30ski, chciałbym sie zapytac jakie instalki moge zamontowac

oraz
Cytat:
ale chce wydac jak najmniej kasy

Myślę że II generacja sterowana komputerem powinna latać super. A koszt nie będzie powalający z nóg, szacunkowo zamkniesz się w 1500zł, a i jeszcze na browara powinno zostać. Co do poszczególnych podzespołów to najlepiej chyba odwiedzić gazowników. Dowiedz się, porozpytuj wśród znajomych o sprawdzony zakład, dobry montaż to pół sukcesu.
Pozdrawiam