cjerzy1 Dębica | Mam ALAN 109 z anteną SIRO THUNDER umieszczoną na balustradzie balkonu (II piętro) w odległości ok 2 m od narożnika bloku. W opisie ww anteny jest, że można ją zestroić na SWR=1.5, a ja w żaden sposób nie mogę zejść z SWR poniżej 2. Kabel antenowy ma obecnie długość 5.8 m po kilkukrotnym przycinaniu. Jest to kabel RG 58, w środku linka składająca się z 11 drucików, w podwójnym oplocie (gęsta siatka miedziana pocynowana + folia aluminiowa), myślę więc, że jest to chyba dobry kabel. Czy ostatecznie można nadawać z takim SWR=2, czy jest jakaś możliwość żeby go zmniejszyć, jeżeli tak, to w jaki sposób ? Jeszcze jedna kwestia mnie nurtuje, czytałem w różnych miejscach o wpływie długości kabla na SWR. Jedni piszą, że długość powinno się dobierać wg długości fali pomnożonej przez współczynnik skrócenia, inni z kolei wypowiadają się, że długość kabla nie ma żadnego znaczenia. Co koledzy sądzą ntt. Czy uchwyt tej anteny może być zmasowany z balustradą balkonu, czy uchwyt jej powinien być odizolowany od balkonu - pytam, bo być może ma to wpływ na jej SWR ? Dodam jeszcze (bo może to ma też jakiś związek z SWR), że przy naciśnięciu gruszki wskaźnik nie świeci na full tylko na +7. |