Tani BASS

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie !!
Chce sobie zbudować niskobudzetowe źródło basu do auta. Wymienie teraz co atkutanie posiadam :
- Pioneer deh 5530MP (4x50 mofset)
- Auto Daewoo Tico (pojemnosc bagażnika 110 l)
- Duzo materiałów stolarskich tzn. stare mable, wkręty, okładnine specjalna do tub,skrzyń, wiretarki wycinarki itp (cały zakład stolarski)
- No i niski budzet 150 - 200 zł

Powiedzcie która opcja jest lepsza.
1.Kupiuje dwa głośniki Alphard SW 803Z ( 20 CM )tu adres obrazka: http://img11.allegro.pl/photos/oryginal/49/4975/497511/4975112
po 85 zł za sztuke + 15 zł przesyłka i robie skrzynie dwugłosnikowa która podpinam pod tylne kanały radia.

2. Kupuje jeden głosnik GMS (25 cm) za 120zl (kumpel twierdzi ze to firma produkujaca dobre tanie glosniki) tu adres obrazka http://img12.allegro.pl/photos/400x300/50/5045/504505/50450546_3 i robie skrzynie z jednym głosnikiem i podłaczam ja pod zmostkowane tylne kanały radia (wydaje dodatkowo pare złotych za wizyte u elektronika). Według producenta radio po zmostkowaniu tylnich kanałow 70W - ozywiscie to bzdura ale moze 30W bedzie . Oczywscie głosnik moze byc inny zarówno w pierszym jak i drugim wypadku.

Miałem jesce pomysł zeby zrobic samą super sztywna półke nad bagażnik... i tam wstawic basowe glośniki.
Przez cała zime miałem w aucie tube 30 cm podpieta pod jeden tylny kanał i efakt był zaskakujaco dobry...tube musialem oddac...
Dodatkowo dodam ze wysokość bagażnika w aucie jest okolo 30 cm i nie wejdzie zadna z sprzedanych na allgro obudów skrzyń.
Prosze o porade.

Cześć.
Wydaje mi sie że w Twoim przypadku lepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie dwóch mniejszych głosników, nie wiem jaka mocą dysponują te Alphardy ale dobrze by byo gdyby w sumie miały nie więcej niż 100-120wat w RMSie.
O mostkowaniu kanałów na radiu to nie słyszałem za wiele, więc jak juz cos skleisz, podłączysz i pograsz to podziel sie doznaniami

Pozdro i miłej zabawy.

Zapomniałbym o najważniwjszym, dobrze byłoby też gdyby zakupione głośniki miały jak największą skuteczność >90dB, bo jak sam zauważyłeś radio nie dostarczy im zbyt wiele mocy.

Sprawdź któreś z tych głosników, myśle że bez użycia zewnetrznego wzmaka nie warto "przepłacac" za Alphardy:
- GDN
- Tuba aktywna - nie chodzi mi dokładnie o te , ale na tej stronie jest reklama takiej samej z głosnikiem 25cm
- albo te Alphardy i tym bardziej że masz podane parametry głosnika , więc przy pomocy odpowiedniego programu możesz przeprowadzic sobie symulację skrzynki...

No teraz to juz naprawdę koniec. Powodzenia.

wielkie dzięki za odpowiedz !!
mozesz mi podac naze tego programu ??

Jesze chciałem dodac ze kumpel zrobił sobie skrzynke z głosnikiem alphard z seri SW chyba (SW 1003Z) 25 cm czyli wiekszy odpowiednik tegych co mysle zamontowac (sw 803Z) i podłczałem tę skrzynie do radia i grała całkeim dobrze z tym ze bylo widac ze ten głosnik ma jeszcze spoooooooro rezerwy. Więc tak sobie pomyslałem ze dwa mniejsze będą OK.
Wsponinałem o tubie która kiedys miałem. Był to składak. Obudowa alpcharda (taka nibieskoczerwonoczarna) i głosnik jakis amerynański 30cm z malutkim magnesem.. niby pisało 500wat . Tuba grała super... i wydaje mi sie ze masz racje mowiac o tej wydajnosci w decybelach... bo tamten głosnik przypominał estradówke wiec pewnie mial duzo DB.
Sugerujesz ze głosnik za 38 zł moze lepiej grac od tego alpcharda za 85 ?? mozesz to uzasadnic ?? Ja sie domyslam ze chodzi tu o moc a mianowicie głosnik ten za 85zl ma ja na tyle duza ze samo radi nie bedzie mogło nim za mocno ruszyc hehe Zas ten tańszy bedzie ok bo ma malo RMSu i radyjko go pociągnie i bycisnie z nigo pełną (no prawie pełną) moc. Czy tak ??

Dobrze myslisz, poza tym jesli sprawdziłeś stronke którą podałem ci na Priv to pewnie zauważysz że te tanie głośniczki nie są takie złe , a kolo który robi skrzynie dokładnie opisuje co mu w nich pasowało a co nie.
Programem może byc np. WinISD Pro - ja zassałem z netu, ale przykro mi nie pamietam z jakiej strony, choc na tej z priva też powinien być...
Pozdro.

A zaoszczędzona na głosnikach kase można przeznaczyc na wzmaka...

Panowie te podane nizej alphardy to kicha slabe efektywnosc zero wykopu mulisty bass. Jak juz chcecie alpharda to cw1002c lub cw1202c. Te dwa sa jako tako. Ten gdn to podróba tonsila nieudana z reszta. Parametry z kosmosu tak samo jak w alphardach tylko obudowa zamknieta bo nawet dzieki programom nic nie wyliczycie skoro parametry z kosmosu. Warto by wsadzic 2*20cm. Moze jakis stx tanie sa i wytrzymael bardzo ale potrzebuja duuzo mocy. Najlepiej było by dołozyc kasy na es200 i nie załowac potem lepiej poczekac i zrobic porzadnie niz jakis badziew wsadzac.

te alphardy to zdecydowanie pomylka. za podobna kase mozna miec o wiele lepszy glosnik. mozesz sie zastanowic nad TYM głośnikiem - bardzo ciekawy jak za taka kase

akurat mialem okazje sluchac i gra to lepiej od stxów ale nie powaliło mnie poza tym potrzebuje duuzo mocy i byle jaki wzmacniacz go nie zadowoli.

Cytat:
2005-06-02 00:13:24, Ukasz pisze:
akurat mialem okazje sluchac i gra to lepiej od stxów ale nie powaliło mnie poza tym potrzebuje duuzo mocy i byle jaki wzmacniacz go nie zadowoli.

a w jakim pudle slyszales ten glosnik i jaka moc go pchala??
a ten hertz to nie potrzebuje duzej mocy??

Słyszałem duuuużo subów-zamkniętych,bass reflex, band pass różnych firm-dlatego wyraże swoją opinie.Alphard odpada-zwykła tndeta niestety.Lepiej dozbieraj "pare złotych" i kup coś konkretnego-bo moim zdaniem szkoda kasy w błoto wyrzucać.Kup sobie jeden porządny głośnik w dedykowanej do niego skrzyni i wzmacniacz i uwierz mi że będziesz bardziej zadowolony niż z tych kombinacji z radiem itp.
Siedze w tym temacie dość długo więc myśle że moja rada-to dobra rada.POZDRAWIAM.

Słyszałem duuuużo subów-zamkniętych,bass reflex, band pass różnych firm-dlatego wyraże swoją opinie.Alphard odpada-zwykła tndeta niestety.Lepiej dozbieraj "pare złotych" i kup coś konkretnego-bo moim zdaniem szkoda kasy w błoto wyrzucać.Kup sobie jeden porządny głośnik w dedykowanej do niego skrzyni i wzmacniacz i uwierz mi że będziesz bardziej zadowolony niż z tych kombinacji z radiem itp.
Siedze w tym temacie dość długo więc myśle że moja rada-to dobra rada.POZDRAWIAM.

a ja mialem cw1202 c 30cm 200rms i uwierzcie ze nie jest to zadna tragedia jak za cene 150złotych !!!

a przeciez np. 150zl nie ma co porownywac do hertza 30 za 500zł - to chyba oczywiste. reasumujac - jak na ta cene jest ok. Bas w dobrze wykonanej oczywiscie z mdfu i szczelnej co do milimetra obudowie (+ew. bass reflex) jest dosc mocny! rowniez troche slyszalem tego łupania i jako takie porownanie mam. Alfred potrafi zatrzesc autem i na dodatek niskim tonem a nie kiblem. Wielu rowniez moich znajomych, podnieca sie jakims gownem ze to niby lupie - ktore nawet do cw nie dorasta do pięt. pozdrawiam

a co sadzicie o tych glosnikach. mam zamiar wsadzic 2 takiew skrzynie wlasnej roboty doradzcie