Antena radiowa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W czasie romontu blacharskiego wyrzucilem antene (dosc dluga, okolo 1m) umieszczona pod szyba przednia i kupilem antene specjalna na dach (40zl, okolo 0,5m). Po tym zabiegu pogorszylo sie sciaganie stacji radiowych. Te o najsilniejszym sygnale jeszcze jakos odbieraja (ale tez nie w kazdym miejscu), a te slabsze to juz wogule sie tak skiepscily, ze raczej sluchanie nie nalezy do przyjemnosci.

Pytanie: czy ktos mial podobne obserwacje? Mozna jakos poprawic "sciagalnosc" stacji radiowych?

Odp: Wzmacniacz antenowy

No tak..ale czy on nie bedzie tez wzmacnial szumow czy innych zaklocen?

Będzie wzmacniał sygnał, poza tym - zależnie od jakości takiego filtra - może też mieć (a raczej na pewno będzie miał) filtr do obcinania.
Powiem Ci tak, że na takim wzmacniaczu i to nie swojej konstrukcji tylko zwykłym z allegro słyszę radio gdy wjeźdzam pod dom, a bez niego nic nie było

Moze jakis link do allegro bym dostal?

Sprostowanie: Ktory z tych z allegro polecasz?

[ wiadomość edytowana przez: Artur-1 dnia 2005-06-30 13:24:06 ]

Cytat:
2005-06-30 13:10:41, Artur-1 pisze:
Moze jakis link do allegro bym dostal?

A byłeś grzeczny? 1 2 3 4 5
edited - ad sprostowania
Im droższy tym pewnie lepszy hehe

[ wiadomość edytowana przez: MikeB dnia 2005-06-30 13:27:42 ]

ja tylko dodam tyle ze taz mam to gowienko... powiem ze dalo jedno wielkie nic... musze w antene zainwestowac
A kabel sprawdzales?? moze jest gdzies naruszony??

Cytat:
2005-06-30 17:58:28, 1Bobo pisze:
ja tylko dodam tyle ze taz mam to gowienko... powiem ze dalo jedno wielkie nic... musze w antene zainwestowac A kabel sprawdzales?? moze jest gdzies naruszony??

A podłączone do +12V?
U mnie polepszyło

no raczej!! i plusik i minusik...i antenka i dupka

Dobry wzmacniacz z dobrym filtrem powinien Ci wzmocnić sygnał odbierany i wyczyścić go. Innym rozwiązaniem jest powrót do starej antenki

No to dziwne Bobo... Podobno się na tym znam, więc uważam, że dobrze lepiej powinno odbierać

A może niechcący przy tych manewrach radio uszkodziłeś ?

a nie pomysleliscie, ze antena po prostu jest gowniana? A kabel? Moze miec duze straty sygnalu... jesli chcesz dachowa, poszuklabym po szrotach z jakiegos zachoda wymontowac... nizli klas chinszczyzne za kilka zl...
A jesli anteny jestes pewnien, to obejrzyj wtyczke i gniazdo w radiu zanim cokolwiek......

Cytat:
2005-06-30 20:22:43, adasco pisze:
(...)antena po prostu jest gowniana(...)

Pomyśleliśmy, ale nie chcieliśmy kolegi obrażać

Z tym wykrecaniem na szrocie to rzeczywiscie dobry pomysl, no ale juz za pozno (chociaz jak cos znajde w dobrej cenie to i tak lykne).

Moja antena to polski wyrob. Dalem za nia cale 40zl. A ta stara to taka jak w starych maluchach i polonezach byly montowane. Ale dzialala niezle. Tylko ten wyglad....

Wtyczka i gniazdko wyglada OK.

Jak mozna sprawdzic straty na kablu? Mozna?

Cytat:
2005-07-01 00:42:56, Artur-1 pisze:
Tylko ten wyglad....

mozesdz zdjac czepek plastikowy sciac w połowie i tak bedzie lepiej zbierała niz ten chłam z targu.... a wyglad bedzie lepszy;]

Cytat:
2005-07-01 00:42:56, Artur-1 pisze:
(...) Jak mozna sprawdzic straty na kablu? Mozna?

Nie rozumiem zamiaru liczenia straty na kablu, bo przecież czasem niektórym nawet już służy jako antena

a czasem wiecej psuje niz jego brak
wystarczy, ze wstyczna zle zamontowana na przyklad.
a moze pret nie taki?
rozne przypadki chodza...

Cytat:
2005-07-01 10:09:19, adasco pisze:
a czasem wiecej psuje niz jego brak wystarczy, ze wstyczna zle zamontowana na przyklad. a moze pret nie taki? rozne przypadki chodza...

Wszystko zależy...
Trzeba samemu dojść co jest nie tak
Więc nie wiem, co już poradzić

ja bym zaczal od wpiecia w radio innej anteny - co da nam pewnosc, ze radio jest OK i sygnal nadawany jest wystarczajaco silnie.