Nie chce odpalić

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich i prosze o pomoc. Jeździłem cały dzień Betką 325i i było wszystko OK. Wróciłem do domu i po 20 minutach jak chciałem ją odpalić to odmówiła posłuszeństwa. Rozrusznik kręci i kręci i nic. Robiło się już ciemno więc dużo sprawdzić nie mogłem. Znalazłem jeden przerwany kabelek po odwinięciu z folii izolującej pod maską od modułu startowego. Jak go złączyłem problem z odpaleniem nie ustąpił. I już miałem odpuścić na dzień dzisiejszy, ale kiedy ją zamknąłem i szłem do domu to włączył się alarm. Wróciłem i za każdym razem po zamknięciu włączał sie alarm. Rozłączyłem wcześniej złączony kabelek i po zamknięciu już było ok. Ale mój problem nadal jest gdyż autko nie chce zapalić. W czym może tkwić problem?

Posluchaj czy po przekreceniu kluczyka na zaplon zalacza sie pompa paliwa. Powinna wydawac charakterystyczny dzwiek przez ok 5 s, najbardziej slyszalne w bagazniku.
Ostatnio robilem przypadek ze facet jezdzil i jezdzil, pewnego razu zgasil auto i jzu nie odpalil. Pompa stanela i amen

Nie zwróciłem na to uwagi, ale wydaje mi się, że się nie załącza. Ale co by się upewnić to zejde teraz i zaraz będe to wiedział. Jeśli się okaże, że pompa nie działa to pompa do wymiany czy coś z elektroniką jest nie tak?

Sprawdziłem i po włączeniu zapłonu słysze ten charakterystyczny dzwięk z tyłu, także pompa tak jakby działała. Jakieś pomysły jeszcze ktoś ma?

A jakie masz zabezpieczenia w aucie? Moze ten alarm tobie nabroil i sie uzbroil?Sprawdz pierw to. A jesli nie uzywasz tego alarmu to wymontuj centralke od niego i oczywiscie podlacz wszystkie kable od zaplonu oryginalnie tak jak byly przed alarmem. Banalna sprawa. Jak to nic nie pomoze bedziemy dalej myslec

Pozdrawiam

Znalazłem usterke. W skrzynce bezpieczników i przekaźników w miejscu gdzie powinien być przekaźnik był zrobiony tzw. "mostek" z cieniutkiego byle jakiego kabelka. Zrobione to było na słowo honoru, aż poprostu kabelek się przepalił i nie łączył. Zaznaczam, że mam to autko stosunkowo od niedawna i to poprzedni właściciel wpadł na taki genialny pomysł. Tu podaje adres stronki na którym jest obrazek skrzynki bezpieczników i chodzi mi o przekaźnik opisany na tym obrazku jako "R1" http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=9978&postdays=0&postorder=asc&start=15
Czy ma ktoś z Was taki przekaźnik na zbyciu? Albo chociaż żeby mi podać numer produkcyjny tego przekaźnika, oryginalnego formy Bosch?

Przekaznik ten jest odpowiedzialny za pompe paliwa. Jesli tu miales problem to moje poczatkowe spekulacje potwierdzily sie.
Przekaznik ten polaczony jest z bezpiecznikiem nr 18 i ma miec "4 glowne nogi". Tzn styki o nr: 30, 85, 86, 87. Wymagany tu jest przekaznik o wytrzymalosci 30A.

Tak jest Twoje podejrzenia potwierdziły się. Żyby znaleźć gdzie dokładnie tkwi problem zajęło mi to chwile czasu, gdyż nawet nie pomyślałem, że można w taki sposób (jak poprzedni włąściciel auta) załatwić ten problem. Budowe tego brakującego u mnie przekaźnika poznałem zaraz po znalezieniu usterki. Jeździłem po sklepach w okolicy za takim właśnie przekaźnikiem, nawet zastępczym, jednak wszędzie było to samo: były takie przekaźniki jednak jak puźniej doszedłem w BMW jest ciut inne rozłożenie napięć na kostki w skrzynce bezpieczników na przekaźniki. Dokładniej w BMW przekaźnik oryginalny firmy Boch styk o nr. 30 ma + (plus), a proponowane mi przekazniki w poruwnaniu do oryginału miały gdzie indziej + (plus). Jest poprostu w odwrotny sposób połączone dwie nóżki. BMW poprostu zrobiło to po to, że w takim kłopocie jak ja teraz mam trzeba przyjechać do nich do serwisu bo nie da się tego zrobić innym odpowiedikiem przekaźnika. Chyba, że tak jak mój poprzednik tylko w bardziej solidny sposób jak ja mam teraz. Chciałbym jednak mimo załatwienia tego problemu poprzez tzw. "mostek" tylko, że solidny kupić gdzieś normalny przekaźnik gdyż to jest pewniejsze niż takie prowizoryczne załatwienie usterki. Nie chciałbym, żeby mi kiedyś zgasło auto na trasie z tego powodu, a tym bardziej w momencie wyprzedzania:/ Ma ktoś taki przekaźnik? Gdzie taki w miare tanio kupić?

Popatrz gdzies na allegro na BMW na czesci z twojej okolicy. Jest takich aut od groma! Na pewno cos znajdziesz. Nie zaplacisz za to wiecej niz 10 zl i problem z glowy.