H4 - ksenon?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy w miejsce h4 da sie wsadzić ksenony i czy duzo z tym przeróbki
aha nie mówie o tych kseninah z cerfura albo geanta tylko o czymś znacznie droższym>)

pzdr.

Jest jeden problem - wszystkie ksenony są za gładkim szkłem - nie ma rozpraszania przez szkło reflektora wiec raczej nie da się ich wsadzić w prost z reflektorów na H4...

Cytat:
2005-10-05 12:06:45, _kruchy_ pisze:
Jest jeden problem - wszystkie ksenony są za gładkim szkłem - nie ma rozpraszania przez szkło reflektora wiec raczej nie da się ich wsadzić w prost z reflektorów na H4...

nie wszystkie są za głatkim szkłem /np okularnik stary albo c klasa W203 z pierwszych lat produkcji/ miały żarnik ksenonowy umieszczony za profilowanych szkłem

jednak tak jak kruchy mówi, w miejsce żarówki h4 nie da się zamontować żarnika ksenonowego tak aby nie oślepiał innych uzytkowników i samego kierowcy

Oczywiście że się da, ale trochę to kosztuje, nawet takie bardzo trochę. Są zakłady / osoby, które Ci przerobią szkło reflektora na gładkie, zamontują, dołożą system samopoziomowania i oczyszczania... Znajomy w sierce zrobił, jak jeszcze ja miałem sierkę, ale koszty... teraz nie pamiętam, mogę powiedziec tylko że zaj...ste...

no i preróbka instalacji , i montaz spryskiwaczy reflektorów, ponieważ zabrudzenie szkła zmiejsza skutecznośc oswietlenia drogi a i policja zabierze dowód

Szkło możesz wypolerować...np pastą do bursztynu, ale roboty od cholery. Łatwiej wpakować całe lampy od np Audi A4.

Nie chce się mądrzyć, ale wydaje mi się, że p[owinien być inny odbłyśnik, bo jak szkło nie będzie rozpraszać światła to coś innegho to musi robić.

[ wiadomość edytowana przez: zlapmnie dnia 2005-10-05 12:35:13 ]

Cytat:
2005-10-05 12:32:01, renifergt pisze:
no i preróbka instalacji , i montaz spryskiwaczy reflektorów, ponieważ zabrudzenie szkła zmiejsza skutecznośc oswietlenia drogi a i policja zabierze dowód

Toz to właśnie napisałem

Efekt rewelacja, ale czy warte takich pieniędzy?

Jak surec napisał, lepiej całe lampy wstawić + oczyszczanie, ale mnie by się to np. nie podobało

Cytat:
2005-10-05 12:34:13, zlapmnie pisze:
Nie chce się mądrzyć, ale wydaje mi się, że p[owinien być inny odbłyśnik, bo jak szkło nie będzie rozpraszać światła to coś innegho to musi robić. [ wiadomość edytowana przez: zlapmnie dnia 2005-10-05 12:35:13 ]

Kseny juz same z siebie świecą jak trzeba, jak to sie nie pytaj Tak jak soczewka - gładkie szkło, żadnych odbłyśników poza nią... to jest światło kierunkowe już, nie tak jak ze zwykłej żarówki.

Koledzy, z waszymi odpowiedziami jest jak z zabawą "ciepło, zimno", tylko większość odpowiedzi jest typu "zimno". w ksenonach jest odbłyśnik, światło jaet tak samo rozproszone jak w zwykłej żarówce, to nie jest laser co wiązkę spójną. Jedno jest pewne jak powiedział jeden z kolegów, łatwiej wstawić ksenony z innego auta, niż przerabiać zwykłe lampy. A dowód można stracić i za jedno i za drugie, z tym, że za przeróbkę H4 szybciej i bez gadania.

To akurat jest bi-xenon

[ wiadomość edytowana przez: toradek dnia 2005-10-05 16:31:15 ]

jak juz jestesmy przy temacie ksenonow to ja mam mytanie jak maja sie zarowki H4 dajace biale (lub podobne do ksenonu) swiatlo do przepisow. oczywiscie zarowki nie z allegro za 20zł tylko jakies drozsze?? czy za cos takiego mozna stracic dowod?

mnie ostatnio panowie niebiescy opzbawili dowodu za NIEMANIE:
- oswietlenia rejestracji (spalila sie zaroweczka)
- rozita tylnia lampe (fakt, klosz byl pekniety bo stukanlem 2 dni wczesniej - w piatek) ale wszystko SWIECILO!!!!
- za hu***we badziewne niebieskie postojowki, ktore wsadzilem zeby zobaczyc jak sie jezdzi tak z 2 tyg temu

wszystko ok, ale mam pytanie: czy maja prawo sprawdzac mi czy dzialaja wycieraczki? pewnie tak, a czy dzialaja spryskiwacze??? bo to juz troche dziwne mi sie wydaje,
aha - i jeszcze jak kazali mi podpisac na blankiecie takim jak mandaty (bo samego mandatu nie dostalem, co tez jest cokolwiek dziwne ale sie nie bede o to upominal), wiec jak mialem podpisac to spytalem jak mam odzyskac dowod, i wtedy uslyszalem: NIECH PAM NAJPIERW PODPISZE TO DOPIERO POWIEM!! to tez mi sie dziwne wydalo....to tyle...

Cytat:
2005-10-05 15:53:10, sim_on pisze:
jak juz jestesmy przy temacie ksenonow to ja mam mytanie jak maja sie zarowki H4 dajace biale (lub podobne do ksenonu) swiatlo do przepisow. oczywiscie zarowki nie z allegro za 20zł tylko jakies drozsze?? czy za cos takiego mozna stracic dowod?

Żarówka H4 musi posiadać homologację i odpowiednią moc czyli 55/60. Barwa wiązki światła jest również brana pod uwagę w procesie homologacyjnym. Nie są dozwolone natomiast wszelkiego rodzaju nakładki na żarówki, żarówki przewoltowane np. 90/100 i więcej i wszelkie wynalazki Made in Hong-Kong Podstawą natomiast są zawsze prawidłowo wyregulowane reflektory!!!!

Cytat:
2005-10-05 15:23:07, rob_cox pisze:
Koledzy, z waszymi odpowiedziami jest jak z zabawą "ciepło, zimno", tylko większość odpowiedzi jest typu "zimno". w ksenonach jest odbłyśnik, światło jaet tak samo rozproszone jak w zwykłej żarówce, to nie jest laser co wiązkę spójną. Jedno jest pewne jak powiedział jeden z kolegów, łatwiej wstawić ksenony z innego auta, niż przerabiać zwykłe lampy. A dowód można stracić i za jedno i za drugie, z tym, że za przeróbkę H4 szybciej i bez gadania.

W śroku jest odbłyśnik, w konstrukcji samego ksenona czy soczewki. Wstawiając do jakieś lampy zamiast H4 nie trzeba przerabiać / montować żadnego odbłyśnika dodatkowo. O to mnie biegało.

Cytat:
2005-10-05 18:24:30, Barti16v pisze:
i wtedy uslyszalem: NIECH PAM NAJPIERW PODPISZE TO DOPIERO POWIEM!! to tez mi sie dziwne wydalo....to tyle...

to moz ekolega kredyt podzyrowal czy cos

Cytat:
2005-10-05 18:24:30, Barti16v pisze:
mam pytanie: czy maja prawo sprawdzac mi czy dzialaja wycieraczki? pewnie tak, a czy dzialaja spryskiwacze??? bo to juz troche dziwne mi sie wydaje, spytalem jak mam odzyskac dowod, i wtedy uslyszalem: NIECH PAM NAJPIERW PODPISZE TO DOPIERO POWIEM!! to tez mi sie dziwne wydalo....to tyle...

hej
no coz kiedys (jak ledwo prawko sie zrobilo)tez mialem taka kontrole szczegołowa od wycieraczek i spryskiwaczy myslełem ze to tylko dlatego ze sie bujalismy po miescie i chcieli sie poprostu do czego do..bać wynika ze maja prawo nawet spryskwiacze sprawdzic ale widac ze miales pecha i na nie zlych h... trafiles

Fakt, niezły pech... nie wiem do czego maja prawo tak dokładnie...

Ale mnie to sie trafiła zwykła kontrola tylko raz, i to ostatnio, i jak do mnie się nie czepili to Ty musiałes mnieć strasznego pecha, bo u mnie to by pół zeszytu zapisał co jest nieprzepisowo

Za wykroczenia to mnie nie raz zatrzymywali, ale kontrole drogowe to jakoś dla mnie nie istnieją...

A, a jak mnie zatrzymali to oprócz tego co mam poprzerabiane (ryczy jak cholera, ciemne szyby, czerwone lampy itd itp) to miałem rozwalony zderzak z przodu, przygniecioną maskę i błotnik ( i dalej mam), zapytał sie tylko w co tak przydzwoniłem i że nieźle musiałem popic wtedy...

[ wiadomość edytowana przez: Wojo dnia 2005-10-06 12:15:30 ]

Wedłuk mniue to przerobienie zwykłych lamp niema sęsu lepiej dowiec się u producętów lamp czy nie robią gotowego zamiennika z pretwornicą itp.A spryskiwacze lamp muszą być zewzględu na brud który rozprasza swiatło i ośliepia.A co do szkieł gładkich lub nie to nie ma znaczenia ,ważne żeby formowały wiązke prawidłowo .
Więc wkładania w miejsce H-4 żaróki xeonowej nie ma sąsu poniewarz twoia lampa nie jest zaprojektowana do tak długiej żarówki.
Kiedyś Hella robiła xeony do samochodów fabrycznie nie wyposażonych wnie.
Osobiście uważam że xeony są do d... :prawie niewidać ich w dzień a nocą oślepiają .

Cytat:
2005-10-06 19:34:30, malamuty pisze:
Wedłuk mniue to przerobienie zwykłych lamp niema sęsu lepiej dowiec się u producętów lamp czy nie robią gotowego zamiennika z pretwornicą ....... ............... Więc wkładania w miejsce H-4 żaróki xeonowej nie ma sąsu poniewarz twoia lampa nie jest zaprojektowana do tak długiej żarówki. Kiedyś Hella robiła xeony do samochodów fabrycznie nie wyposażonych wnie. Osobiście uważam że xeony są do d... :prawie niewidać ich w dzień a nocą oślepiają .

Jeśli mogę coś wtrącić.
Do tej pory wiedziałem, że ksenony (te prawdziwe) to nie żarówki tylko żarniki, inaczej świetlówki, i taka też jest ich zasada działania. Aby pobudzic je dożycia potrzebna jest też odpowiednia przetwornica, czyli w grę wchodzi rownież przeróbka instalacji elektrycznej.