Jak chodzi na lpg bmw e-36

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
posiadam bmw e-36 92 rok poj 1.6 i mam dylemat z instalacja lpg jaka zalozyc mialem przedtem w innym aucie lpg i nie bylem zadowolony czy jak zaloze sekfencje to bedzie super czy lepiej zalzyc tansza instalacje i pozwolic sobie na niemile sytuacje czyli male wybuchy z gory dziekuj za odp .

ja mam sekwencje i jestem zadowolony

witam
miesiac temu założyłem gaz w e-36 1.8 95r
jest to normalna instalacja nie sekwencyjna
fura śmiga nie strzela i spokojnie kręci się do 6 tyś/obr

dla mnie jest super .
ps.pamietaj aby zakładać u sprawdzonego gazownika i lepiej wydać trochę więcej niż mniej i narobić sobie problemów

maras maras smiga i bedzie smigac, z gazem zazwyczaj problemy pojawiaja sie tak okolopo pol roku uzytkowania,pojawiaja sie tez czesto w zimie, kazda instalacja nowa instalacja bedzie dzialac prawidlowo i bez awaryjnie.Wiem bo moj ojciec mial w 728 gaz i pol roku bylo oki a pozniej zaczely sie problemy, wybuchy,szarpniecia itd.

Ja sie tez zastanawiam czy nie zalozyc gazu w e36 1.8 tylko ja sie zastanawiam czy zalozyc czy nie bo wiem ,ze jesli zaloze to tylko sekwencja.

Też posiadam lpg w316i 93 w kolektor i jestem zadowolony a mam go 5 miechów i jeden wystrzał (pewnie złą jakością gazu) spadły mi wężyki od silniczka krokowego bo mam bezpiecznik przed przepływomierzem bo tak by było ponim nara

Ja mam gaz sekwencyjny i nie ma najmniejszych problemów. Trzeba tylko tankować pewny gaz i co 20 tys. wymieniać świece.
A gaz moja betty ma już 2 lata.

Cytat:
2005-09-05 20:20:08, sebaxy pisze:
posiadam bmw e-36 92 rok poj 1.6 i mam dylemat z instalacja lpg jaka zalozyc mialem przedtem w innym aucie lpg i nie bylem zadowolony czy jak zaloze sekfencje to bedzie super czy lepiej zalzyc tansza instalacje i pozwolic sobie na niemile sytuacje czyli male wybuchy z gory dziekuj za odp .

Ja mam zwykłą instale i hula jak dzik. Paki ok 12 litrów na 100. Pamiętaj ze przed założeniem instalacji musisz wymienić świece + pzrewody, jak tego nie zrobisz to zaczna sie problemy tak jak u mnie.

Cytat:
2005-09-05 22:22:03, HasanE36 pisze:
Trzeba tylko tankować pewny gaz i co 20 tys. wymieniać świece.

heh na swiece bym nie wyrobił.. kabli nie wymieniałem tylko swiece bo juz tego wymagały i tak sobie na nich pojeżdzenapewno wiecej niz 20tys
Gaz mam powiedzmy od pół roku instalka zwykła na kompie ->jeden strzał (z mojej winy) i zadnych skutków ubocznych z tego powoduauto smiga az miło
A problemy zaczynają sie po 2 latach nie po pól roku. Jak juz membrany sparcieja, filtry sie poprzytykaja ect ale to naturalna kolej rzeczy

pozdrawiam wszystkich którzy tankują 1l za 4,66

Wiadomo wszystko się psuje. Ja ma gazik zwykły już póltora roku zrobiłem na nim 20 tyś i zero problemów. Pali 15 na mieście. A ci co mówią że problemy, że silnik się skończy nie słuchaj. Tylko zakładaj gaz w jakimś naprawde duzym warsztacie, i nie oszczędzaj. Zarobisz na założeniu 200 zeta a potem będziesz klął bo będą problemy. Ja w tarnowie zakładałem w największej firmie w rejonie CZAKRAM. I jeszcze jedno cały układ zapłonowy SPRAWNY świece, kable, kopólka. I gdyby złodziejskie państwo nie wyciągało pięniedzy z naszych kieszeni na swoje przekręty to nie zakładalibyśmy gazu do naszych buni bo paliwko kosztowało by 2,5 zeta.

Cytat:
2005-09-06 08:51:50, Robin_Hood pisze:
I gdyby złodziejskie państwo nie wyciągało pięniedzy z naszych kieszeni na swoje przekręty to nie zakładalibyśmy gazu do naszych buni bo paliwko kosztowało by 2,5 zeta.

Dobrze mówi

a ja mam sekwencyjną instalacje i więcej nie założe zwykłej nie ma mowy i nikt mnie nie przekona że zwykła jest dobra większość znajomych ma taką i mają ciągłe problemy że a to nie ma mocy a to za dużo pali a to rozwaliło przy strzale filtr a przy następnym przepływomierz itd itp więc poco sie denerwować lepiej dołożyć i nie myśleć kiedy będie następny strzał

Cytat:
2005-09-05 23:39:09, mibhell pisze:
pozdrawiam wszystkich którzy tankują 1l za 4,66

a ja pozdrawiam tych, którzy tankują 1l za 1,90 i pali im więcej niż 10l/100

Tak gadacie kto co ma a nikt z was nie wzial sprawy pod katem merytorycznym. Z silnikiem 1.6i to ja nawet bym sie nie bawil w zwykla instalacje. To jest silnik 4 cylindrowy o najmniejszej pojemnosci jaka produkuje BMW. Wiadomo, fura z takim silnikiem sobie pomyka na benzynie ale jak zalozy sie gaz to moc spada i to czuc. Wiec w zwiazku z tym polecam tylko SEKWENCJE. do 4 cylindrowego silnika wyniesie Cie to ok 3000zl. Nie bedziesz mial problemow ze strzalami nawet po pewnym czasie uzytkowania. Odpadna Ci koszta czyszczenia instalacji, wymiany czesci instalacji ktore w zwyklej wymienia sie dosyc czesto itp itd, no i ostatnia wazna rzecz, nie bedzie Cie szlag trafial jak na gazie BMW nie bedzie chcialo jechac szybko bo sekwencja nie zwalnia auta praktycznie wogole. Warto jest zainwestowac wiecej na poczatku i potem nie miec problemow zadnych, niz zaplacic mniej i potem jezdzic po serwisach i sie martwic.

dodam ze membrany szybciej sparcieja jezeli zima bedziesz odpalal na gazie, jezdzil na gazie bez choc delikatnego rozgrzania plynu chlodzacego. Jezdzenie na gazie bez minimalnego rozgrzania silnika wplywa na zywotnosc membran, owszem jezdzic tak mozna ale ma to swoje konsekwencje. Swieta racja KABLE WN, SWIECE, KOPUŁKA to elementy wplywajace na jazde na gazie i maja duzy wplyw na strzelanie. Zmienilem przewody, kopulke i wkrecam go na wyzsze obroty i nic nie strzela, wczesniej strzelalo wiec na wszelki wypadek klapke p. strzalowa mam
Dobrze wyregulowany gaz i wszystko gra bo np za uboga mieszanka w gaz rowniez powoduje strzaly... a za duza - chyba nie trzeba tlumaczyc 1.6 moze palic 20/100
wydajemi sie ze nie odzuwam spadku mocy badz jest to tak maly spadek ze nie moge wyczuc a tym czasem ciesze sie tanim jezdzeniem 1l/1.85zl ( shell )
Pozdr

Na wszystkim można pojeździć więcej niż się to zaleca, ale trzeba pamiętać o tym, że chytry płaci dwa razy..

posiadam e 36 coupe 2.0. na sekwencji i jestem zadowolony, ale to ze autko smiga tak samo to przesada, jest różnica coprawda niewielka, ale jest. warto zainwestowac w sekwencje- autko pali tyle samo gazu co benzyny, no moze 1 litr, ale czy to ma jakies znaczenie przy naszych cenach gazu

Cytat:
ale to ze autko smiga tak samo to przesada,

ja badałem na hamowni i różnica jast ale widać dopero było jak dwa wykresy zostały wyświetlone w różnych kolorach

[ wiadomość edytowana przez: hz10 dnia 2005-09-14 09:12:34 ]

Widze ze rozwinela sie tu ladna rozmowa wiec zapytam...
Jaka instalke gazu polecacie? Jakiej firmy?
Waham sie i sam nie wiem czy zakladac... Musze duzo jezdzic autem po miescie i nie tylko ale na paliwie jest to nie mozliwe ze wzgledow finansowych

Instalacje do mojego silnika kosztuja ok 4500-5000zl.

A co do 1.6 to kolega ma najzwyklejsza instalke i jezdzi. Mowil ze raz na ruski rok mu strzeli ale oglnie jest ok.
Co do przyspieszenia to juz inny problem. Nie kazdy potrzebuje duzej mocy. Moj kumpel chce tylko tanio i wygodnie jezdzic beemka. Szybko zwoci sie taka tania instalacja w przeciwienstwie do sekwencji...
Pozdroo

Siema. Wasze wypowiedzi przekonały mnie jednak do sekwencji. Myślę że pod koniec roku też założę instalkę. A na razie dzisiaj przeczytałem pewien tekst złodziei z MF, oto on.:
2005.09.13 19:26

Komunikat w sprawie obniżki stawki podatku akcyzowego na benzynę bezołowiową

Ministerstwo Finansów uprzejmie informuje, iż w dniu dzisiejszym, tj. 13 września 2005 r. zostało podpisane przez Ministra Finansów rozporządzenie zmieniające rozporządzenie w sprawie obniżenia stawek podatku akcyzowego, które m.in. obniżyło obowiązującą aktualnie stawkę podatku akcyzowego na benzynę bezołowiową w wysokości 1.565,00 zł/1.000 l do poziomu 1.315,00 zł/1.000 l, tj. o 250,00 zł/1.000 l, co w przeliczeniu na 1 litr oznacza obniżkę o 25 groszy.
Proponowana obniżka akcyzy powinna spowodować przynajmniej 30 groszową obniżkę ceny detalicznej benzyny bezołowiowej na stacjach paliw.
Wynika to z obniżenia podatku akcyzowego oraz co za tym idzie także podatku VAT z tytułu niższej podstawy do jego opodatkowania.

P.S.
To się kur... rzucili...

Cytat:

P.S.
To się kur... rzucili...

lepsze to niż nic, ale nie bój się, jest to tylko tymczasowa obniżka, bo juz zapowiedziano, że jak ceny zaczną wracać do "normy" to bedzie podwyzka akcyzy... A zauważyliście zmiane cen paliw na stacjach?