Oma B 25td MayDay

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Pomocy!!!
Otoz jade sobie wczoraj do Hamburga dodam ze ulewa straszna az tu nagle jakies 30km przed HH szarpniecie jakies i na budzikach zaswiecila sie kontrolka Check stanolem patrze niby wsio w pariadkie odpalam auto kontrolka zgasla ale ledwo ruszylem auto starcilo moc ja na gaz a on z lekka doza niesmialosci jakby przyspieszal. Po dojechaniu do celu odczekalem jakies 40 minut dolalem oleju (dodam ze pozim byl powyzej min a kontrolka oleju sie nie zaswiecila ani razu) i proba odpalam auto kontrolka CHECK sie nie swieci pojezdzilem chwilke i wszystko niby ok. Kiedy parkowalem silnik zaczal tracic obroty i wracal do nich po czym sobie zgasnal po kolejnym odpaleniu juz bylo ok.
Dzisiaj rano jade do roboty i nic zadnego pojawiania sie CHECK niby wszystko ok.
Po zczytaniu kodow pojawily sie nastepujace paskudztwa :
31
49
81
82
92
Czy ktos wie co jest grane z moja Omcia. Plisss pomocy bo daleko do domu a chcialbym wrocic o swoich kolach.
Silnik jak w temacie.
Thx from Mountain

Chcesz tablicę?

zalezy o jakiej tablicy mowisz jezeli z kodami do sillnikow TD to chetnie bo na serwer nie moge wlezc z tutejszej sieci, a moze wiesz co moze byc przyszyna tego cyrku??

Zbyniu nie krzycz na niego tylko pomóż, bo z tego stresu w drodze to chłop zapomniał o warunkach.

Opierdolisz go jak wróci do domu.

Daj mu linka z wyszukiwarki - bo ja nie w temacie

No dobra
Tu są KODY
No i tu jeszcze o 92
A tu fullwypas

[ wiadomość edytowana przez: Zbynio dnia 2005-11-21 11:36:14 ]

Dziekuje za poparcie koledze Soltysowi a zbyniowi wybaczam tym bardziej ze zrozumial ze nie kopie sie lezacego .
Wracajac do tablicy to Zbyniu kody jasna sprawa mozna sie dowalic ze nie sprawdzam archiwum tylko ze do diesla nie jest latwo je znalezc, a poza tym to pytanie nie dotyczylo tylko i wylacznie kodow ale takze pytalem czy ktos juz mial takie kuku i co za to grozi omie
pozdro

Cytat:
2005-11-21 12:11:57, dreammaker pisze:
... zbyniowi wybaczam tym bardziej ze zrozumial ze nie kopie sie lezacego

Przyjedź na zlot postawię Ci piwo.

mam taki zamiar ale najpierw to w ogole do pl chcialbym sie dotoczyc a w Niemcach naprawy ojjjjjjjjjjj drogie poki co nie wiem co je grane tak czy siak i nie wiem czy juz sie bac czy nie

Wg mnie to masz problem z alternatorem.
Albo regulator napięcia albo diody.
Sprawdź kable czy któryś nie spadł lub jest luźny.
Jak masz miernik to sprawdź napięcie ładowania powinno być ok 14,4V +- 0,4V

ok sprawdze thx, tak sobie mysle czy to nie pogoda mogla byc tez przyczyna bo jechalem w niezlej ulewie jakies 200 albo wiecej km moze cos ma przebicie

W tym przypadku to najbardziej prawdopodobna przyczyna.
Musisz przejrzeć i zakonserwować instalację el. Niestety w omesiach to słaby punkt.
Tymczasem zmierz napięcie ładowania. Jeśli ok to zostaw na pół godz. włączony silnik. Ciepełko i płynące prądy powinny nieco osuszyć instalkę.

[ wiadomość edytowana przez: Zbynio dnia 2005-11-21 14:09:41 ]

no i tak zrobie tylko miernika niet musze kupic po pracy ale biorac pod uwage ze rano jak dralowalem do roboty nic sie nie dzialo to mam nadzieje ze jakos rozlezie sie po kosciach a jezeli bylyby problemy z alternatorem to czy nie powinna blyskac kontrolka ladowania a pszy dodawaniu gazu swiatla rozblyskac bo nic takiego nie wystapilo.

Witam,

Powstała u Ciebie różnica w obrotach z czujnika wału korbowego i czujnika z iglicy wtrysku. Sprawdź czujnik położenia wału lub jego wtyk i wtrysk z kabelkiem i jego wtyk.
Być może, że wilgoć swoje robi.

kody 2,5 TD moduł DDE 2.1 :

31 - czujnik położenia wału na schemacie P51, zaciski na module sterującym 13, 47.

81 - brak sygnału z czujnika początku wtrysku, na schemacie P66 - zwarcie na masę, z napięciem lub przerwa w obwodzie - zaciski na module sterującym 5, 12.

82 - różnica w sygnale obrotów wału i iglicy wtrysku, zapamiętane brakujące wtryski.

przy w/w kodach redukowana jest moc maksymalna i ograniczony komfort jazdy

49 - sterowanie żarzania świec żarowych, błąd wskaże też gdy wyciągniesz wtyk świec przy włączonym zapłonie.

92 - tempomat napęcie powyżej 4,7V , zwarcie z napięciem lub przerwa obwodu , zaciski na module 13, 20 - jeśli nie masz tempomatu to kodem błędu się nie przejmuj.

schemat nie jest na ftp to sprawdź linia 314 - 351 moduł K70

tu

Przy okazji jeszcze mam pytanie do panów z forum :
pomyślcie z kąd biorą się na forum niezgodności w określaniu błędu kodów silników diesla i podawanie błędnych informacji .
Jeśli ktoś podaje kody błędówniech napisze również jakiego modułu to dotyczy, bo to jest istotne, a jeżeli nie wie to niech nie pisze i nie wprowadza innych w błąd. Diesel to nie benzyna.

Uwaga nie dotyczy konkretnych osób tylko ogólnie dla porządku na forum.

pozdr.

[ wiadomość edytowana przez: Tom_J dnia 2005-11-21 21:35:50]

[ wiadomość edytowana przez: Tom_J dnia 2005-11-21 23:15:38 ]

[ wiadomość edytowana przez: Tom_J dnia 2005-11-27 10:36:20 ]

Dzieki wielkie Tom - nareszcie ktos dokladnie mnie zrozumial
Podejrzewam ze przyczyna moich problemow byla woda wczoraj i dzisiaj zadnych peoblemow zadnych zapalan sie kontrolki CHECK wszystko jak powinno byc, moc wporzadku, silnik gada az milo. Tak czy inaczej przymierzam sie do sprawdzenia czujniczkow i instalacji coby wiecej nie miec takich niespodzianek.
Pozdro

silniki 2.5 td boja sie cholernie wody

wiem cos o tym... po umyciu woda bierzaca po paru minutach wywalilo check...

pochodzil z pol godziny, rozgrzal sie i przeszlo.

A bledow wywalilo wtedy z 5... miedzy innymi cos o wtryskach... dziwne.

TOM_J kochany jak z nieba spadasz... czytajac forum wiedzialem ze wiekszosc mysli ze kody do omegi to kody, a tak nie jest wiemy bo to diesel.. Kiedys szukalem do naszych TD(s) ow i znalazlem z 5 kodzikow. Na zalozenie nowego postu zabraklo mi odwagi bo wiedzialem ze zaraz zarzuca kodami benzynkowymi i bedfa wmawiali ze to to samo w malymi wyjatkami

Czy kochany Tomie moglbys zamiescic tu, lub podeslac na mail komplet kodow do silnikow DIESLA ( ! ! ! DLA CZEPIACZY) ???
Zarowno ja jak i pozostali dieslowcy sie uciesza...
dzieki serdeczne.
pozdrawiam

Tez chetnie sie skusze na te kodziki
moj mail: afx@sk8.pl

Dziekuje...

te kody są w TIS w opcji poszukiwanie dokumentu jak masz
, teraz nie mam specjalnie czasu bo wyjeżdżam zaraz ale pomyślę jak wrócę

kurcze od pewnego czasu szukam tego TISa, kiedys byl na FTP... szukalem w emulu, jest ale na 3 cd...z 2004 roku.:/

Wasze tez tyle zajmuja?

a ja znalazlem wszystkie kody do TD w autodacie tyle ze trzeba se tlumaczyc z angielskiego ale to zawsze cos.
Wracajac do moich problemow to od niedzieli zadnych kontrolek mogocych wplywac na nerwy .