Elektromagnes rozrusznika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy może ktoś wie od czego (jakiego auta)można wsadzic elektromagnes do rozrusznika?
Ewentualnie jaki jest koszt nowego?

ale chwila mowisz o calej glownej cewce rozrusznika czyli o tym co sie obraca jak plynie prad czy o tym elektromagnesie ktory jak jest niewylaczony to wysprzegla rozrusznik? (to sie chyba bendix nazywa) tak czy owak..watpie zeby istnial zamiennik a nawet jesli to nie widze sensu go szukac..polecalbym wizyte u elektryka speca od rozrusznikow i alternatorow oni czesto maja takie elementy nowe albo regenerowane

W tym temacie chodzi prawdopodobnie o atomat rozrusznika który za pomocą widełek wyrzuca bendix. W sklepie z częściami do rozruszników i alternatorów kosztuje nowy około 50 zł. Wymiana jest dziecinnie prosta... Zamienników wsumie nie ma co szukać bo szkoda czasu.

Cytat:
2005-11-27 22:54:01, qbaj pisze:
... (to sie chyba bendix nazywa)

Nie bendix to jest to sprzęgiełko jednokierunkowe.A elektromagnes (atomat rozrusznika) rozrusznika to to coś co je wrzuca w wieniec i załancza prąd.
Pozatym w espero (nie tak jak w poldku) jest to nie rozbieralne (teoretycznie)
A o zamienik pytam bo jest to silnik od opla więc może i rozrusznik...
Pozatym nowe kosztuje ok.130 zł

Cytat:
2005-11-28 18:43:20, rysiu1 pisze:
Pozatym nowe kosztuje ok.130 zł

no a ile bys chcial zaplacic? 30? no bez przesady..espero jest tanie ale nie darmowe

Cytat:
2005-11-28 19:54:41, qbaj pisze:
no a ile bys chcial zaplacic? 30? no bez przesady..espero jest tanie ale nie darmowe

do bmw z wymiana kosztowal 70 zł ...

Jeszcze raz piszę że w sklepie nowy może nie Bosch bo akurat Jont Point(robią części do wszystkich rozruszników i alternatorów) kosztuje około 50 zł. Przynajmniej ja za tyle kupowałem...

Mam używanmy do zbycia - padł mi rozrusznik i wstawiłem od opla astry uzywany - jest nieco mniejszy gabarytowo i dałem za niego 210 zł jakieś pół roku temu. Elektromagnes jest cały, daj znać jeżeli jesteś zainteresowany.