Jaki w Essiku płyn do wspomagania kierownicy?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Nieszczesliwie rozwalilem maglownice i musze dolac plynu do uklady wspomagania bo wycieka. Essi stal potem ze 2 tygodnie w garazu. Nastraszyli mnie troche ze moze mi "pójsc pompa" co ma ponoc podwoic koszta naprawy.

Chce teraz pojechac zregenerowac maglownice i chcialbym zrobic "dolewke"

Podobno na stacji benzynowej moge taki plyn dostac i ponoc ma to byc Dot 2, 3, 4 ??

Pomożcie jesli wiecie.

Pozdrawiam.

[ wiadomość edytowana przez: Badboy4life dnia 2005-12-05 23:57:23 ]

lepiej dolej płynu. ja mam elfa chyba 3dot

DOT????? Co wy DOT to do hamownikow. Do wspomagania jest plyn ATF. Na stacji beda mieli. Bedzie pisalo plyn do przekladni mechanicznych. Chyba taki sam jest do skrzyni biegow o ile sie nie myle.

Zgadza sie matadorRS jak w skrzyniach mechanicznych ja dolewalem do automatycznych

ATF?? A to pierwszy raz slysze... Zapytam na stacji benzynowej, ale jak dotad kazdy mowil o "Dot".

na 90% nie DOT a ATF albo cos kolo tego

Nooo, dot tak sobie, choć kumpel jak miał rozwaloną maglownicę to przez 2 miesiące lał dot, bo tańszy, i przeżyło, ale do Ściery

Ja swego czasu wlewałem TO

Cytat:
2005-12-06 00:39:07, Wojo pisze:
Nooo, dot tak sobie, choć kumpel jak miał rozwaloną maglownicę to przez 2 miesiące lał dot, bo tańszy, i przeżyło, ale do Ściery

Można także lać wodę z kałuży, ta jest za darmo
Bez urazy koledzy
A tak serio DOt jest PŁYNEM do układu hamulcowego, a ATF OLEJEM do układu wspomagania. Mają całkowicie różne własności, choć oba są środkami smarnymi. Oczywiście można je mieszać, zamieniać, ale bankowo obniży to żywotność części. AFT kosztuje 14-18pln/litr, a DOt 9-10pln/0,5l.

Dzieki Surec to mi wyjasniło sprawe.
Zapytam jeszcze tylkko czy tem plyn podobnie jak Dot ma rozne lepkosci i jak tak to jaka brac, czy jet poprstu jeden i nie ma tego problemu?

Powiedz na stacji ze zwykly czerwony do przekladni albo skrzyni a ja sam dolewam dexron i jest super.....