Podzial mocy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
mam nastepujacy problem:
W moim aucie mam z przodu 2 glosniki jbl 13mm 526e, natomiast z tylu elipsy sony o znacznie wiekszej mocy. Sony sa o wiele mocniejsze od tych malych jbl.. co zorbic.. bo gdy dam troche basu to przod nie wyrabia tego basu.. Jest jakas mozlisowsc zeby zredukowac bas na przednie glosniki BEZ UTRATY MOCY NA TYL. bo gdy w radyjku zmniejsze basy to strasznie salbo gra tyl..
Dziekuje i pozdrawiam Adam.

wykożestaj funkcię fader w radiu i zredukuj moc podawaną na przednie głośniki i będzie ok.

W radiu jest taka regulacja Front/Rear, o ile wszystko jest poprawnie podłączone to wystarczy zmienić ustawienia na przewagę przodu, wtedy głosniku z tyłu będą grały ciszej

Drugim rozwiązaniem, ale już bardziej kosztownym jest budowa zwrotnicy pasywnej. Odcielaby ona czestotliwosci dolne, z ktorymi nie radzi sobie 13 cm-owy JBL.

Przyczyną tej różnicy tylko w małej części jest różnica mocy tak na prawde.
Ta glowna polega na wielkosci membran i skutecznosci glosnikow. 13 cm to mniejsza membrana i skutecznosc jej jest rowniez nizsza. Elipsy maja zapewne wieksza dynamike i jak przypuszczam graja do bagaznika wiec tez warunki pracy dla glosnika sa bardziej 'komfortowe'.

Bez wątpienia problem moze czesciowo rozwiazac wytlumienie drzwi przednich- o ile JBL-e graja w drzwiach, tego nie wiem, bo nie znam auta; jezeli na podszybiu mozna jeszcze cos z tym zrobic, ale kiedy sa zamocowane u dolu deski to juz jest powazny problem- nie sa zabudowane od tylu i dzwiek nie moze sie wtedy rozwinac. W tym przypadku nie pozostaje nic innego jak pomyslec nad wpuszczeniem ich w drzwi, chociazby na jaknajprostrzym panelu)

Pozdrawiam

O funkcji fader wiem chodzilo mi raczej o cos w stylu zwrotnicy aby glosnik gral glosno ale bez zbyt duzych basow.. Jezeli dodam wiecej mocy w radio na tyl to przod zbyt cicho gra wtedy.. Glosniki mam z przodu w drzwiach.. jaki rodzaj zwrotnicy powinienem zastosowac? i na czym to polega? po 1 zwrotnicy na jedel glosnik?..
Dzieki i pozdro!!