Pomocy bije kierownica!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich klubowiczow i zarazem prosze o pomoc. Mam ogromny problem z biciem na kierownicy, mianowicie podczas hamowania z predkosci okolo 70-50 km/h bije mi kierownica. Tarcze wymienialem juz 3 razy i za kazdym razem po wymianie mam spokoj na 1000, 1500 km po czym znowu bicia wracaja, kola wywazalem ale to nie to. Podczas przyspieszania powyzej 100 kierownica rowniez lekko drga ale nie zawsze, najbardziej martwi mnie bicie podczas hamowania. Prosze o pomoc bo juz nie mam pomyslow a i w koszty sie wbijam coraz wieksze. Prosze o jakies porady ewentualnie do kogo sie zwrocic o informacje. Dziekuje i pozdrawiam
Piotr Peugeot 406 coupe `99 rok silnik 2l

A opony ? Spróbuj zmienić z tyłu na przód koła i zobacz Mi kiedyś biło przez opony!

Cytat:
2006-01-11 20:46:17, hepos pisze:
A opony ? Spróbuj zmienić z tyłu na przód koła i zobacz Mi kiedyś biło przez opony!

Opony wymienilem na nowe maja przejechane 3000 km, ale sprobuje zamienic

tarcza. krzywa lub peknieta ktoras tarcza.

a felgi ok?

Cytat:
2006-01-11 21:05:04, adasco pisze:
tarcza. krzywa lub peknieta ktoras tarcza. a felgi ok?

na tarczach zrobilem 1200 km to juz 3 para w ciagu 6 miesiecy ciagle to samo po 1000, 1500 km . Co do felg to nie mam zupelnie pewnosci. Z drugiej stony tarcz chyba tak latwo nie da sie wygiac nie trzech par w ciagu 6 miesiecy oczywiscie o ile cos nie powoduje ich wyginania (raczej wykluczam siebie przy 3 parze bardzo uwazalem)

Cytat:
2006-01-11 21:39:50, honey pisze:
na tarczach zrobilem 1200 km to juz 3 para w ciagu 6 miesiecy ciagle to samo po 1000, 1500 km . Co do felg to nie mam zupelnie pewnosci. Z drugiej stony tarcz chyba tak latwo nie da sie wygiac nie trzech par w ciagu 6 miesiecy oczywiscie o ile cos nie powoduje ich wyginania (raczej wykluczam siebie przy 3 parze bardzo uwazalem)

a zaciski ?? ilu tam tłoczkowe sa?? moze nierówno podchodzi ci klocek i ci poprostu zniekształca tarcze ale to nie rzutowałoby na bicie powyzej 100km/h jeden gosc miał cos podobnego jak miał leciutenko odkształcona pół os w samarze (no odkształcenie o moze milimetr)

tarcza moze sie odksztalcic, jesli na rozgrzana pojdzie woda....
ale ja upieram sie przy felgach...
lozyska nie graja?

Cytat:
2006-01-11 22:31:47, arsen pisze:
a zaciski ?? ilu tam tłoczkowe sa?? moze nierówno podchodzi ci klocek i ci poprostu zniekształca tarcze ale to nie rzutowałoby na bicie powyzej 100km/h jeden gosc miał cos podobnego jak miał leciutenko odkształcona pół os w samarze (no odkształcenie o moze milimetr)

Ilu tloczkowe to nie mam pojecia ale naczytalem sie sporo na roznych forach i chyba obstawiam zaciski lub felgi. W sobote zrobie probe i przeloze kola bicie powyzej 100 jest naprawde bardzo slabo wyczuwalne i to czasami nia za kazdym razem po puszczeniu pedalu gazu ustepuje zupelnie. Pozdrawiam

Ja racej obstawiam to co jużtu koledzy powiedzieli ale są przypadki gdzie nowe tarcze (tu konkretnie mówię o BREMBO) wytrzymują tylko 1000km. Nie wiem czy wszystkie ale takie przypadki słyszałem.