Za wysokie ladowanie18v

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy ladowanie aku od 17v do 19v to normalne czy raczej zmienic alternator poza tym wysokim ladowaniem wszystko ok .czy moze tak zostawic skoro sie nic nie dzieje zlego.omega 2.0 16v 96 miernik jest ok sprawdzalem na innym aucie i jest 14.2v co radzicie

Wymien Głowe a alternator zostaw bo nic sie nie dzieje.

wiec napisz cos kokretnie czy ladowanie jest dobre czy nie i jakie powinno byc dzieki (glowe juz zamowilem )hehehe

Padł ci regulator napiecia wymien tylko to

ok dzieki zbyniu tak zrobie . tylko ciekawi mie czemu nic sie niedzieje i niema zadnych obiawow i gdyby nieprzypadkowy pomiar aku nic bym niewiedzial .heheh .

Ładowanie powinno być w granicach od 13,8V (przy włączonych światłach) do 14,2 V (przy włączonym silniku i bez włączonych jakichkolwiek odbiorników). Jeśli jest inaczej, to regulator napięcia ci poszedł. A jeśli tak będziesz dalej jeździł to się akumulator szlak trafi, bo przy dłuższej jeździe napewno się kwas gotuje.

------------------------------------------
OGIEŃ NA TŁOKI I.......................!!!

Cytat:
2006-01-13 10:11:17, seweryn80 pisze:

ej seweryn czepiasz sie
twoja z obrazka coś już cycusiami sie rusza
szkoda

ej nie wiem dlaczego nie rusza coś ją blokuje w nogach

Cytat:
2006-01-13 10:11:17, seweryn80 pisze:

Seweryn bóg Cię opuścił? udzielaj porad jak wiesz coś na 100 procent.ładowanie 18-19 volt jest za duże!powinno być w granicach 14 volt.jak nie pomoże wymiana regulatora stawiam na diody prostownicze.pozdrawiam

sss25, wyluzuj...

to byla glupia odpowiedz na glupie pytanie...

Miałem to samo, 18V walił w instalację. Do wymiany mostek prostowniczy i regulator. Koszt 120 zł.

Eee,sprawe trzeba zalatwic szybko.Omega jest nafaszerowana elektronika,napiecia graniczne wytrzymalosci ukladow elektronicznych,przy standardowym zasilaniu na poziomie 14.4v to wlasnie 18V lub 20V Wiec,jesli ci jeszcze nie padl glowny komputer,nie spalilo sie radio,nie wariowal alarm,to nie ryzykuj. Jedyna zaleta,to ze swiatla dlugie,staja sie dluzsze,a wzmacniacz audio gra glosniej,acz kolwiek krucej....

wiec po wymianie regulatora wszystko wrocilo do normy napiecie jest 14.3v dzieki za porady ciesze sie ze aby na tym sie skonczylo koszt niewielki bo tylko 80pl

Właśnie głupia odpowiedź na głupie pytanie bo kolega krzysio sprawdza miernik na innym samochodzie i pisze że jest 14v a jego omega ma 18 a aku jest 12 ale omega jest innym samochodem i tak mam byc bo nic sie nie dzieje. Nie dzieje się bo akurat jest okres zimy i ma włączoną dmuchawe światła i ogrzewanie tylnej szyby ale w lato już by pisał omega staneła nie wiem dlaczego. pozdro nie miałem złych zamiarów.