| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
katanos LOB SYMPATYK MV6 Góra Kalwaria | 2006-01-25 08:04:24 Witam
Mam turbinkę Garret T28 w bardzo dobrym stanie, a niedługo będę miał intercooler. Jak myślicie czy taka turbina będzie odpowiednia do 3litrówki? Z czym muszę się liczyć przy instalacji? Z tego co powiedział mi mechanik to T28 obsługuje od 2.5 do 3 litrów pojemności i nie będzie problemów. Ciekaw jestem czy ten mech. brał pod uwagę całyy osprzęt do turbiny. Co o tym myślicie? Czy to dobry pomysł na senatora w turbinie? Pozdro |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2006-01-25 08:07:23 Pomysł dobry.
Dorzuć jeszcze z 15 tys i śmigaj.
|
Piterek_VU Omega B MV6 kombi Czę100chowa | 2006-01-25 08:35:13 turbina i intelcoolr to czubek gory lodowej
potrzebujesz jeszcze conajmniej 5tys na czesci i robote silnika + 1tys na wydech |
MEGA_3 LOB WETERAN caravany dziwne Kalisz | 2006-01-25 08:45:12 a ja wiem że nie 5 tyś a 15 tyś |
7gsi LOB MEMBER wieś | 2006-01-25 09:18:23
co to za cudo? w sumie... ...może chodziło Ci o wskaźnik ciśnienia doładowania? |
Vino LOB SYMPATYK M5 Warszawa | 2006-01-25 09:28:20 Jak mi ktos uturbi silnik, bez uszczerbku "na zdrowiu" za 15k, to wykladam gotowke na stol i jeszcze dorzuce na flaszke....
|
mario26DR Limo Long Vehicle Gdynia | 2006-01-25 09:44:43 Tak,ale pytanie,o ile wzrosnie moc takiego motoru 3.0? Oraz ile on pochodzi? Sadze,ze dlugo,w sumie silniki seryjnie malo wysilone... |
katanos LOB SYMPATYK MV6 Góra Kalwaria | 2006-01-25 18:33:44 No to fajnie!
Po pierwsze nie myślałem że będzie tyle odpowiedzi, po drugie nie myślałem że bedą takie rozbieżności cenowe. O czym ja do cholery myślałem?
A tak reasumując: przewiduję przyrost mocy (bez szaleństw) ok 60-70KM. Biorąc pod uwagę że auto będzie na drogę a nie na wyścigi to spróbuję to zmontować na zasadzie soft turbo. Może nawet uda się to zrobić bez intercoolera? Wydaje mi się że silnik nie będzie wysilony. Oczywiści najpierw muszę doprowadzić do porządku a potem dopiero wezmę się za turbo. Rozmawiałem z ludźmi z toruńskiego klubu tuningowego i z rozmów wychodzi że cały koszt może się zmieścić nawet w 7 tysiach. Ciekaw jestem jak to będzie w praktyce? Gdybym nie miał tej turbiny to chyba miałbym mniej problemów na głowie a tak człowiek wariuje |
katanos LOB SYMPATYK MV6 Góra Kalwaria | 2006-01-25 18:42:43 co do wielkości to wydaje mi się że wystarczy ten model obsługuje silniki od 1.8 do 3.0 i moc 300-450KM. Oczywiście uważam że są to wartości uzyskane przy max wykorzystaniu właściwości turbiny i przy swobodnych środkach w portfelu. Wydaje mi się że wartość rzędu 60-70 KM są jak najbardziej na miejscu. Kwestia dobrania osprzętu. Mam nadzieje że koszta nie będą ąż takie jak mi tu podajecie ale czas pokaże.
ps: a na koniec koła 19" z oponami 285/25/19 (czad) |
katanos LOB SYMPATYK MV6 Góra Kalwaria | 2006-01-25 18:46:23 Aha dla ciekawych model tej turbinki to GT2871R - 743347- 2
|
SEBA-OMEGA OMEGA A & VECTRA A Radom | 2006-01-25 18:54:10
Aaaaa, to możesz mi ją sprezentować, po co ma cie głowa boleć .
Ja będe wiedział co z nią zrobić bo kumpel ma do Kadetta GSa włożone C20LET a na wiosne chce podnieść troche PSów bo juz mu mało. |
katanos LOB SYMPATYK MV6 Góra Kalwaria | 2006-01-25 19:34:50 Wiesz SEBA, muszę pomyśleć i rozejrzeć się jeszcze w temacie. I jakby co to dam Ci znać
Na razie jeszcze to choróbsko we mnie siedzi i nie daje spokoju. Kurde miłoby było mieć 300 KM w tylnym napędzie
Tyle frajdy, tyle luksusu to jeszcze na raz nie miałem. |
Vino LOB SYMPATYK M5 Warszawa | 2006-01-25 19:46:09
Heh. Wyjedziesz na droge z koleinami, pierwsze hamowanie i heja do rowu albo na lewy pas
I co bedziesz montowal ta turbine za 7 klockow ? A co z odprezeniem silnika, tlokami, korbowodami i elektronika ? No bo chyba nie wsadzisz tego turbo "ot tak" i heja! ? Pozdrawiam, Vino |
katanos LOB SYMPATYK MV6 Góra Kalwaria | 2006-01-25 20:08:55 pewnie że nie ALe jeśli już się za to wezmę to zrobię to na soft turbo. Może zejdę trochę z mocy żeby nie ładować się w kute tłoki i korbowody. Jednak wałki i zawory pójdą na półkę w garażu.
Oczywiście dolot będzie inny a układ wydechowy idzie w 2,5 cala. Umówiłem się jutro z gośćmi z Tomson Car'a i zobaczymy co mi doradzą i ile będą chcieli ze mnie zedrzeć. Co do kół to się śmieje bo poza 17" nie wyjdę, może jak bym trafił 18" to bym się zastanawiał ale 17" chyba w zupełności wystarczą.
Teraz na topie turbina, bo po co ma się marnować? |
MEGA_3 LOB WETERAN caravany dziwne Kalisz | 2006-01-25 21:05:23 jest taka opcja w edycji: KASUJ POST
po co trzy razy ten sam post... |
mario26DR Limo Long Vehicle Gdynia | 2006-01-25 21:17:45 Katanos ale nie podniecaj sie juz tak mocno,bo twoje posty zawiesza serwer Kwestia mechaniczna to jedno,ale sadze,ze elektronika tez bedzie miala troche do pogadania,nie jestem orlem w mechanice,ale sa przeciez czujniki odpowiedzialne za poprawne dzialanie,motoru,przy turbo duzo sie zmieni,jesli chodzi o spalanie mieszanki paliwowej. Wieksza kompresja,wyzsza temperatura,inna wartosc paliwa. Chyba by bylo latwiej zrobic cos na zasadzie compresora,napedzajacego z paska,jak w mercach chyba. Ale zycze powodzenia,nawet jesli uzyskacz przyrost o 30 lub 40 koni,to sadze,ze i tak jest to sukcesem.Popieram ludzi,ktorzy dzialaja.Jestem(smy) z toba. Tylko opanuj sie przy pisaniu postow![]() |
kuba LOB WETERAN A Zawieje i nie zamiecie | 2006-01-25 22:32:24
Hy? Zawsze wydawało mi sie, że merce mają kompresory (nie turbiny) napędzane za pomocą przekładni zębatych. Ale może mi się tylko wydawało
Jeśli się mylę, to poprawcie |
7gsi LOB MEMBER wieś | 2006-01-25 23:05:02 polecam:
doładowanie info jedna z wielu firm - specjalistów w omawianej branży. informacje, ceny, fachowe porady. Sporo można poczytać
PS. kompresory owszem, są w mercach, (choć nie zawsze - sporo jest odstępstw od komressora na rzecz turbinki), z popularnych również są w VW polo 1,4 golf-corrado 1,8, wstawić można wszędzie - kwestia kasy i skomplikowania + ew straty w mocy (napęd) w zestawieniu z klasycznym turbo. Kwestia gustu. Z moich skromnych odczuć komresor "łapie" niżej, jest płynniejszy w oddawaniu mocy, nie wyczuwałem dziury na obrotach 700- 2800-3500 jak w starszych zaturbionych silnikach. są wersje napędzane z paska zębatego, są też inne wynalazki. w USA też się w nich lubują - na swój pokręcony sposób ![]() |