Skrzynia lub sprzegło coś szumi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Szumi coraz glosniej i zaczyna byc to uciazliwe.Przy wcisnietym sprzegle nastaje cisza.Czyzby brak oleju w skrzyni?

Łożyska na wałku sprzęgłowym. Ale olej sprawdź tak czy inaczej.

witam,

mam coś podobnego i chciałem się dowiedzieć jaki może być koszt wymiany tego łożyska ??

pzdr
Czester

Całe sprzęgło 250-400 pln (docisk, tarcza, łożysko). Łożysko-około 70-120pln. Zobacz na allegro-polecam Valeo i Sachsa. Radzę sprawdzić poziom i stan oleju w skrzyni, jak pisał Wilku. Wymiana łożyska-czy tarczy to już nie taka prosta sprawa, radzę od razu wymienić całe sprzęgło razem z dociskiem, bo koszt robocizny to min. 120pln (musisz wytargać skrzynię).

polecam wymiane choćby łożyska bo miałem przygodę, że łożysko jak się zatarło to ucięło słoneczko z docisku i do wymiany był komplet

czyli jak mniemam to łożysko o którym pisze Wilku to łożysko oporowe tak ?

Cytat:
2006-01-20 11:40:39, czester pisze:
czyli jak mniemam to łożysko o którym pisze Wilku to łożysko oporowe tak ?

tak

A ja mam takie do sprzedania
Sachs nówka, średnica wewnętrzna 29mm info na priv
U mnie coś szumiało i okazało się że skrzynia, całkiem mi ją zblokowało i spaliłem sprzęgło. Kupiłem komplet sachs za 390 zł. Ale w tej skrzyni którą kupiłem wałek sprzęgłowy był grubszy i nie chciało wejść, więc mi zostało.
A co do szumu to chyba skrzynia bo u mnie jak wciskałem sprzęgło to szum ustawał, a łożyko oporowe szumi przy wciśnietym sprzęgle

Cytat:
A co do szumu to chyba skrzynia bo u mnie jak wciskałem sprzęgło to szum ustawał, a łożyko oporowe szumi przy wciśnietym sprzęgle

no właśnie łożysko przestaje szumieć przy wciśniętym sprzęgle

Cytat:
2006-01-20 12:00:44, misio557 pisze:
A ja mam takie do sprzedania Sachs nówka, średnica wewnętrzna 29mm info na priv U mnie coś szumiało i okazało się że skrzynia, całkiem mi ją zblokowało i spaliłem sprzęgło. Kupiłem komplet sachs za 390 zł. Ale w tej skrzyni którą kupiłem wałek sprzęgłowy był grubszy i nie chciało wejść, więc mi zostało. A co do szumu to chyba skrzynia bo u mnie jak wciskałem sprzęgło to szum ustawał, a łożyko oporowe szumi przy wciśnietym sprzęgle

A jaki masz silnik i zktórego roku? Wymieniłeś w końcu to łożysko? Miałem ten sam problem (wałek 32mm) i nigdzie nie mogłem go dostać...1,6EFi 11.90r MK5

Cytat:
2006-01-20 12:47:04, surec pisze:
A jaki masz silnik i zktórego roku? Wymieniłeś w końcu to łożysko? Miałem ten sam problem (wałek 32mm) i nigdzie nie mogłem go dostać...1,6EFi 11.90r MK5

Mam 1.6 16v zetec z 1994, a skrzynia którą wstawiałem pochodzi z 93. Łożyska też nie dostałem i zostało stare co kupiłem ze skrzynią, jak wciskam sprzęgło leciutko szumi, ale mi nie przeszkadza, bo wcześniej skrzynia to ostro wyła.

Witam mam podobny problem 1.6 16V zetec 1997r jak odpale na mrozie coś jakby tarło po wciśnięciu sprzęgła przestaje ,trwa to ok 1-2min i przechodzi ,lewrek od biegów ciężko chodzi aż się auto nagrzeje .Zanim go kupiłem była wymieniana skrzynia .Czy może to być wina oleju ? czy łożysko. Byłem u znajomego mechanika, spóścił trochę oleju był lekko spieniony i gęsty prawdopodobnie hipol

Witam mam bardzo podobny problem otóż u mnie tez cos wali nie miłośiernie w skrzyni ale po wciśnietym sprzęgle wcale nie przestaje
co to moze być
myślałem z początku ze to przeguby i wymieniłem ale dalej to samo

U mnie gdy kupiłem auto w sierpniu troche wyło ale znośnie, przejechałem tak ok. 11 tys km i skrzynia padła.
Przy wciśniętym sprzęgle te cichło, a jak jechałem to było słychać tarcie, tak jakby metaliczne zgrzyty.

no ale u mnie po wciśnieciu wali tak samo
co to moze byc??????????????
nikt nigdy nie miał podobnego bicia tak jakby koła tarły o coś
tylko ze ten chałaś jest ze skrzyni:/
całą skrzynia do wymiany czy tylko cos ???????
czy moge tam wsadzic obojętnie jakaś chce skrzynie czy musi być od mk4 czy moze być nowsza np