Pytanie do elektryków - Przekaźnik

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Może ktoś z Was mnie naprowadzi.

To jest schemat:

A to przekaźnik:

Pytanie brzmi:
Pod ktorą nóżkę przekaźnika mam podpiąć który przewód

powiem tak
to jest dobre pytanie
choc jestem elektronikiem nie chce cie wprowadzic w blad dlatego milcze narazie

schemat czego? i gdzie ty tu chcesz wpiąć przekażnik?jakoś tego nie widzę

sterowanka szybkami sie zachciało
A to na pewno taki przekaźnik ???

Ile fizycznie nóżek ma ten przekaźnik???

[ wiadomość edytowana przez: Slawko dnia 2006-01-30 19:14:05 ]

Cytat:
2006-01-30 19:10:50, Slawko pisze:
sterowanka szybkami sie zachciało A to na pewno taki przekaźnik ??? Ile fizycznie nóżek ma ten przekaźnik??? [ wiadomość edytowana przez: Slawko dnia 2006-01-30 19:14:05 ]

pewnie 5. bo wygląda na ten od szybek.

ale po co kombinowac przecierz w skrzynce jest na niego miejsce..

Kombinuję bo mam wersję bez, a w sktzynce miejsce jest ale nie ma w ogóle instalacji, wiec muszę i tak wszystkie kable tam podprowadzić. Tylko własnie nie wiem który kabel do ktotej nóżki.

Cytat:
2006-01-30 20:23:12, Shaq27 pisze:
Kombinuję bo mam wersję bez, a w sktzynce miejsce jest ale nie ma w ogóle instalacji, wiec muszę i tak wszystkie kable tam podprowadzić. Tylko własnie nie wiem który kabel do ktotej nóżki.

ok rozumie. ale myśle że ten schemat na nic się nie przyda...

a dlaczego

a dlatego że generalnie aby szybki działały nie trzeba się nigdzie do auta podpinać oprucz zasilania.
no chyba ze chcesz mieć odciącie gdy nie jest przekręcona stacyjka i możliwość zamykania po otwarciu drzwi.
no m,ozna jeszcze podświetlanie przyciskó dołożyć
ale jak wcześniej wspomniałem to wszystko mozna pominąć i i tak będzie działało (przekaźnik nie jest wymagany)
gdzies miałem schemat od swoich szybek ale nei moge teraz znaleźć.

a jeśli już chcesz podłączać to jednak proponuję wsadzić przekaźnik do skrzynki i ze skrzyjki z odpowiedznich złacz kable począgnąć tak jak jest w orginale.
a pomogą w tym schematy z książki AUTO.

No tak, w sumie można od tego zacząć. W czym pomaga lub zabezpiecza ten przekaźnik?? Wiem że mozna bez przekaźnika ale jeżeli ma on jakieś ważne zadanie to wolałbym zrobić to z nim, a nawet decydując się na wpiecie tego wszystkiego w sktzynkę i tak będę musiał wiedzieć pod które nózki przekaźnika które kable popodpinać

myślę że te schematy rozwiążą twoje problemy:

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

pozdro

na pierwszym schemacie masz ten własnei przekaźnik i numery nużek

a przekaźnik jest tylko do tego żeby można było zamykac szybki gdy nie ma kluczyka w stacyjce, ale ychylimy drzwi.
no i do tego żeby się nei dało otworzyć gdy nie ma kluczyka a drzwi są zamknięte. (naprzykład patykiem przez uchylone okno...)

Jesli chodzi o przekaźnik od szybek(ten ze schematu z pierwszego postu) to jest jeden i jest umieszczony w okolicach lewarka. Nigdy nie było na niego miejsca w skrzynce bezpieczników. Powinien byc czteronóżkowy, a służy do zamykania/otwierania szybek na dwa sposoby.
Jeden to krótkie nacisniecie i szybka sama sie całkowicie zamyka/otwiera.
drugi to przytrzymanie i w momecie puszczenia szybka sie zatrzymaje.

To jest specjalny przekaźnik z wbudowaną elektroniką.
ten schemat dotyczy nowszysch modeli

[ wiadomość edytowana przez: Slawko dnia 2006-01-30 21:19:37 ]

Cytat:
2006-01-30 21:15:18, Slawko pisze:
Jesli chodzi o przekaźnik od szybek to jest jeden i jest umieszczony w okolicach lewarka. Nigdy nie było na niego miejsca w skrzynce bezpieczników. Powinien byc czteronóżkowy, a służy do zamykania/otwierania szybek na dwa sposoby. Jeden to krótkie nacisniecie i szybka sama sie całkowicie zamyka/otwiera. drugi to przytrzymanie i w momecie puszczenia szybka sie zatrzymaje. To jest specjalny przekaźnik z wbudowaną elektroniką.

czy przeczytałeś cały wątek napewno ??
bo bzdurki poniekąd piszesz

mu tu prawimy o mkV mkVI...

cytat z WKiŁ:

PRZEKAŹNIKI

Przekaźniki, oznaczone „R1" do „R27", są umieszczone wewnątrz nadwozia, w skrzynce bezpieczników i przekaźników usytuowanej z lewej strony pod tablicą rozdzielczą. Przekaźniki są oznaczone ponadto kolorami. W zależności od wersji wyposażenia zamiast niektórych przekaźników stosuje się zwory (zmostkowania).

Wykaz przekaźników (wersja pełna)

Numer
Przeznaczenie
Kolor

....

R 18
Elektryczne sterowanie szyb
Zielony

.....

[ wiadomość edytowana przez: MasterCheat dnia 2006-01-30 21:27:52 ]

Master wielkie dzięki za schematy. Faktycznie ten pierwszy dużo wyjaśnia

Skoro mam te wszystkie elementy to myślę żeby to zrobić tak jak w oryginale i wpiąć to w skrzynkę bezpieczników. Tyle że nie mam w skrzynce okablowania pod ten przekaźnik i jeżeli rozebranie całej skrzynki bezpieczników na części pierwsze to będzie duża filozofia to chyba wstawię ten przekaźnik w tunel tak jak to jest w Mk7

Master jeszcze raz wielkie dzięki

Cytat:
2006-01-30 21:18:04, MasterCheat pisze:
czy przeczytałeś cały wątek napewno ?? bo bzdurki poniekąd piszesz

Przeczytałem cały watek i odnosze sie do schematu z pierwszego postu w tym wątku(Twoje są inne) Jest to schemat od rocznika '94 wzwyż(nie bede pisał skąd pochodzi). I wiem o czym pisze.

Cytat:
2006-01-30 21:27:32, Shaq27 pisze:
Master wielkie dzięki za schematy. Faktycznie ten pierwszy dużo wyjaśnia Skoro mam te wszystkie elementy to myślę żeby to zrobić tak jak w oryginale i wpiąć to w skrzynkę bezpieczników. Tyle że nie mam w skrzynce okablowania pod ten przekaźnik i jeżeli rozebranie całej skrzynki bezpieczników na części pierwsze to będzie duża filozofia to chyba wstawię ten przekaźnik w tunel tak jak to jest w Mk7 Master jeszcze raz wielkie dzięki

spoko.

a skrzynki nie trzeba rozbierać. tylko do tych wtyczek wpiętych w skrzynkę trzeba dołożyć kabelki i to cała filozofia.
specjalnie dałem więcej schematów żebyś wiedział w która skrzynkę i w które miejsce się wpiąć

Cytat:
2006-01-30 21:33:24, MasterCheat pisze:
spoko. a skrzynki nie trzeba rozbierać. tylko do tych wtyczek wpiętych w skrzynkę trzeba dołożyć kabelki i to cała filozofia. specjalnie dałem więcej schematów żebyś wiedział w która skrzynkę i w które miejsce się wpiąć

No niestety patrzyłem na to i u mnie w miejsu dla tego przekaźnika są tylko dziurki, nie ma nawet gniazd (złączek) na jego nóżki.

[ wiadomość edytowana przez: Shaq27 dnia 2006-01-30 21:38:24 ]

Cytat:
2006-01-30 21:37:50, Shaq27 pisze:
No niestety patrzyłem na to i u mnie w miejsu dla tego przekaźnika są tylko dziurki, nie ma nawet gniazd (złączek) na jego nóżki. [ wiadomość edytowana przez: Shaq27 dnia 2006-01-30 21:38:24 ]

uuu... no to faktycznie jakoś tak lipnie..

Cytat:
2006-01-30 21:30:46, Slawko pisze:
Przeczytałem cały watek i odnosze sie do schematu z pierwszego postu w tym wątku(Twoje są inne) Jest to schemat od rocznika '94 wzwyż(nie bede pisał skąd pochodzi). I wiem o czym pisze.

no też jakiś dziwny ten schemat w MKVII faktycznie tego przekaźnika co w MKV i MKVI nie ma. co nie znaczy że do MKV i MKVI nie mozna podpiąć tego z MKVII....

ale namotałem, hehe

Cytat:
2006-01-30 21:44:51, MasterCheat pisze:
no też jakiś dziwny ten schemat w MKVII faktycznie tego przekaźnika co w MKV i MKVI nie ma. co nie znaczy że do MKV i MKVI nie mozna podpiąć tego z MKVII.... ale namotałem, hehe

schemat jest dobry. Taki przekaźnik mozna zastosowac w kazdej wersji. Jak równierz mozna dołozyc taki przekaźnik co występuje w starszych wersjach do nowszysch wersji. Krótko mówiąc :mozna oba przekaźniki zastosowac w każdej wersji. Kwestia tylko odpowiedniego wpięcia.

Nie ukrywam, ze taki przekaźnik od starszych wersji i spełniajacy funkcje pozwalajaca na zamkniecie szybek przy wyłaczonej stacyjce i przy otwartych dzwiach przydałby się.

Szlag człowieka może trafic jak wyłaczy stacyjke, wyjmie kluczyki, a tu szybka niedomknieta.

Cytat:
2006-01-30 22:13:10, Slawko pisze:
Szlag człowieka może trafic jak wyłaczy stacyjke, wyjmie kluczyki, a tu szybka niedomknieta.

oj coś o tym wiem.

zawsze jak wsiadam do cytrynki ojca to mi sie zapomina..