Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Kostekx20xev OMEGA B Kombi Poznań | 2006-05-17 11:34:08 Witam
Silnik przerywa i szarpie przy bardzo delikatnym wciśnięciu pedału gazu. Chodzi o zakres od 800 do 1100 obr. Zarówno LPG i benzyna. Przeszkadza to w jeździe w korkach bo albo mogę jechać zupełnie bez gazu albo z pedałem wciśnietym. Przy wyższych obrotach zero problemów. silnik jak w nicku, świece NGK 10tyś, kable jakieś 30tyś. kolektor pęknięty ale jutro będzie inny Pozdro 4all bez Romana G i Andrzeja L |
sbieniek OPEL OMEGA B COMBI Sulęcin | 2006-05-17 12:03:28 No to masz ten sam problem co ja... tylko u mnie większy zakres obrotów.... |
kuba LOB WETERAN A Zawieje i nie zamiecie | 2006-05-17 15:14:44
Problem z zapłonem? Cewka? |
Kostekx20xev OMEGA B Kombi Poznań | 2006-05-18 08:20:26 Cewke i zapłon sprawdzę a jeśli chodzi o czujnik obrotu wałków rozrządu to też był już wymieniany tyle że objawy inne - checklampka i obroty max 4500 ( akurta wracałem z niemiec max 170km/h na banie -porażka)
|
sbieniek OPEL OMEGA B COMBI Sulęcin | 2006-05-18 16:48:32 Ja zmieniłem maduł zapłonowy, świece, kable, przepływkę, sondę, filtry i dalej to samo.... sprawdziłem wszystkie wężyki podciśnienia - OK. Komp nie wykazuje błędów..... |
Conrad_V6 Signum 3.0 V6 CDTI S ... Białystok | 2006-05-24 17:33:14
Już było chyba na ten temat na forum. Jeśli to instalacja gazowa, to problem może leżeć w komputerze (tym benzynowym ) U mnie ten problem miał w obydwu zagazowanych omegach. Okazuje się, że przy złym zestawieniu parametrów dla komputera gazowego rozjeżdżają się integratory i komputer zaczyna łapać błąd. Potem na zimnym silniku właśnie objawia się to nierówną pracą. Mój gazownik wział techa, komputer do ustawienia gazu i jeździliśmy pół godziny aż zgrał jedno z drugim. Od tej pory miałem spokój. Ale to oczywiście moje doświadczenia w tym temacie i u Was może być inny problem. |
vredas LOB SYMPATYK Omega B Gdynia | 2006-05-24 19:47:47 Witam choc moze jestem nowy tutaj ale co nieco wiem na drażniacy temat, otóz komputer jest takim tworem ze niestety współpracuje z wieloma czujnikami miedzy innymi czujnikiem połozenia przepustnicy silniczkiem krokowym oraz czujnikiem obrotu wałków rozrzadu te trzy elementy współgrajaze soba i jesli którys z nich podaje mylne parametry komputer ustawia w najbardziej optymalne połozenie pozostałe dwa to niestety tez jest prawda że należy wyregulowa współprace kompa samochodu z kompem odpowiedzialnym za gaz. Miałem podobne problemy w poprzednim samochodzie vectrze i po wymianie niestety) silnika krokowego oraz po wyczyszczeniu czujników i sprawdzeniu kostek przyłaczeniowych problem zniknał.
Pozdrawiam "PER ASPERA AD ASTRA" |
sbieniek OPEL OMEGA B COMBI Sulęcin | 2006-05-24 22:11:03
Musasi.... tak zastąpiony innym, wymieniłem już chyba wszystko ale jutro mam jeszcze jeden pomysł ale zabardzo nie wierzę, że to coś pomoże ale spróbuje, jak pomoże to dam znać |
sbieniek OPEL OMEGA B COMBI Sulęcin | 2006-05-27 20:43:20 rafcio19 - wtryski i gumki już przerobiłem..... ale dziś wymieniłem obudowę filtra powietrza - która była pęknięta na rogu - czego nie widziałem i może brała za dużo powietrza na wchodzeniu na obroty co mogło powodować utratę mocy i szarpanie, które ustawało po wejściu na obroty, gdy ciąg powietrza był już stały.
Jak narazie OK, ale musze potestować dłużej bo to była trasa 10 km.... |
rafcio19 omega b caravan bochnia | 2006-05-29 16:00:33 jak widac każdy ma swojego zonka w omesi , i chyba cała radość w tym że je znajdujemy, no i dla innych kolegów to też jakaś wskazówka
pozdrawiam |